Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of awareness levels of pepper producers about good agricultural

Yıl 2020, , 467 - 474, 16.12.2020
https://doi.org/10.29050/harranziraat.739545

Öz

With this research, individual and operational characteristics of pepper producers in Sanliurfa province were examined and the factors that are effective in adopting good agricultural practices (GAP) were tried to be determined. In this research, the data obtained by conducting face-to-face questionnaires were analyzed with 90 producers producing Şanlıurfa pepper in Şanlıurfa province. According to the results of the analysis, it was determined that a significant number of pepper-producing operators were graduates of primary schools (37.78%) and secondary schools (24.44%). In this research, it was found that they produced vegetables in 35.39% of the farm land. It was determined that all pepper producers had not done GAP and 44.45% were not even aware of GAP. Among the reasons manufacturers do not make GAP is the first place to not know the application criteria (25.50%). Manufacturers lack information due to insufficient publication studies related to GAP. GAP is supported by the state in the cultivation of fresh fruits and vegetables under cover and greenhouses. Other important reasons for not implementing it were lack of infrastructure (25.20%) and insufficient state support (24.60%). Şanlıurfa pepper producers need the necessary infrastructure to produce within the scope of GAP. In this research, the relations between agricultural activities, environmental health and human health are sufficiently aware. Şanlıurfa pepper will be produced within the scope of GAP as a geographically marked product and its reliability will increase. The export potential of isot, obtained from the pepper produced, will also increase.

Proje Numarası

19127

Kaynakça

  • AKBAY. C., BOZ. İ., TİRYAKİ.G.Y., CANDEMİR. S. ve ARPACI. B. B., (2012). Kahramanmaraş ve Gaziantep illerinde kırmızıbiberin üretim yapısı ve kurutma yöntemleri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi. 15(2): 1-10.
  • ANONİM, (2018a). http://www.ecas.com.tr/iyi-tarim-uygulamalari-nedir. (Erişim tarihi:24.07.2018)
  • ANONİM, (2018b). https://www.tarim.gov.tr/Konular/Tarimsal-Destekler/Alan-Bazli-Destekler/Iyi-Tarim-Uygulamalari-Destegi. (Erişim tarihi:24.07.2018)
  • ANONİM, (2019c). Şanlıurfa’nın Tescilli Lezzetleri. http://www.medyaurfa.com/gundem/urfa-nin-cografi-isaretli-urunleri-dijital-ortamda-h77628.html (Erişim tarihi: 26.07.2019)
  • AYTOP. Y. ve AKBAY. C., (2018). Maraş Biberi Üretim Memnuniyetinin Yapısal Eşitlik Modeliyle Belirlenmesi. KSÜ tarım ve Doğa Dergisi. 21(5): 725-737. 2018.
  • CTR. 2019. http://belgelendirme.ctr.com.tr/iyi-tarim-uygulamalarinin-faydalari.html. (Erişim Tarihi:11.07.2019) GÜLER. D., https://cografiisaretli.com/tag/cografi-isaretli. 18 MART 2018. (Erişim Tarihi:12.07.2019)
  • KAN. M. ve GÜLÇUBUK. B., (2008). Kırsal Ekonominin Canlanmasında ve Yerel Sahiplenmede Coğrafi İşaretler. U. Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi. Cilt 22. Sayı 2. 57-66. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/154078 (Erişim tarihi: 25.10.2019)
  • KARADAŞ. K., (2017). Şanlıurfa İlinde Koyunculuk İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Durumu: Siverek İlçesi Örneği. GÜFBED/GUSTIJ (2017) 7 (2): 268-279 Araştırma/Research https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/328781 (Erişim Tarihi: 27.09.2019)
  • TUİK, (2019). https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?locale=tr (Erişim tarihi: 03.07.2019)
  • YAMANE. T., (1967). Elementery Sampling Theory Prentice. Hall Inc. Englewood Cliffs. N.J. . USA

Biber üreticilerinin iyi tarım uygulamaları hakkında farkındalık düzeylerinin belirlenmesi

Yıl 2020, , 467 - 474, 16.12.2020
https://doi.org/10.29050/harranziraat.739545

Öz

Yürütülen bu araştırma ile Şanlıurfa ilindeki biber üreticilerinin bireysel ve işletme özellikleri incelenerek, iyi tarım uygulamalarını (İTU) benimsemede etkili olan faktörler belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada, Şanlıurfa İl’inde Şanlıurfa biberi üretimi yapan 90 üretici ile yüz yüze anket yapılmak suretiyle elde edilen veriler analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre biber üreticisi işletmecilerin önemli bir kısmının ilkokul (%37.78) ve ortaokul (%24.44) mezunu olduğu belirlenmiştir. Biber üretiminde daha çok yabancı işgücünden faydalandıkları belirlenmiştir. Araştırmada, işletme arazisinin %35.39’unda sebze üretimi saptanmıştır. Biber üreticilerin tamamının İTU’nı yapmadıkları belirlenmiş olup %44.45’inin ise İTU’ dan haberdar bile olmadıkları saptanmıştır. Üreticilerin İTU’nı yapmama nedenleri arasında uygulama kriterlerini bilmeme (%25.50) ilk sırada yer almaktadır. İTU ile ilgili yayım çalışmalarının yeterli olmaması nedeniyle üreticiler bilgi eksikliği çekmektedirler. İTU örtü altı ve seralardaki yaş sebze ve meyve tarımında devlet tarafından desteklenmektedir. Uygulamaya geçmemede diğer önemli nedenlerin ise alt yapı eksikliği (%25.20), devlet desteğinin yeterli olmaması (%24.60) olarak belirlenmiştir. Şanlıurfa biber üreticilerinin İTU kapsamında üretim yapabilmeleri için ise gerekli alt yapıya ihtiyaçları vardır. Çalışmada üreticilerin tarımsal faaliyet ile çevre sağlığı ve insan sağlığı arasındaki ilişkiler konusunda yeterli düzeyde farkındalık sahibi oldukları belirlenmiştir. Şanlıurfa biberi coğrafi işaretli bir ürün olarak İTU kapsamında üretilerek güvenilirliği artacaktır. Üretilen biberden elde edilen isotun da ihracat potansiyeli artacaktır.

Destekleyen Kurum

HÜBAK

Proje Numarası

19127

Kaynakça

  • AKBAY. C., BOZ. İ., TİRYAKİ.G.Y., CANDEMİR. S. ve ARPACI. B. B., (2012). Kahramanmaraş ve Gaziantep illerinde kırmızıbiberin üretim yapısı ve kurutma yöntemleri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi. 15(2): 1-10.
  • ANONİM, (2018a). http://www.ecas.com.tr/iyi-tarim-uygulamalari-nedir. (Erişim tarihi:24.07.2018)
  • ANONİM, (2018b). https://www.tarim.gov.tr/Konular/Tarimsal-Destekler/Alan-Bazli-Destekler/Iyi-Tarim-Uygulamalari-Destegi. (Erişim tarihi:24.07.2018)
  • ANONİM, (2019c). Şanlıurfa’nın Tescilli Lezzetleri. http://www.medyaurfa.com/gundem/urfa-nin-cografi-isaretli-urunleri-dijital-ortamda-h77628.html (Erişim tarihi: 26.07.2019)
  • AYTOP. Y. ve AKBAY. C., (2018). Maraş Biberi Üretim Memnuniyetinin Yapısal Eşitlik Modeliyle Belirlenmesi. KSÜ tarım ve Doğa Dergisi. 21(5): 725-737. 2018.
  • CTR. 2019. http://belgelendirme.ctr.com.tr/iyi-tarim-uygulamalarinin-faydalari.html. (Erişim Tarihi:11.07.2019) GÜLER. D., https://cografiisaretli.com/tag/cografi-isaretli. 18 MART 2018. (Erişim Tarihi:12.07.2019)
  • KAN. M. ve GÜLÇUBUK. B., (2008). Kırsal Ekonominin Canlanmasında ve Yerel Sahiplenmede Coğrafi İşaretler. U. Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi. Cilt 22. Sayı 2. 57-66. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/154078 (Erişim tarihi: 25.10.2019)
  • KARADAŞ. K., (2017). Şanlıurfa İlinde Koyunculuk İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Durumu: Siverek İlçesi Örneği. GÜFBED/GUSTIJ (2017) 7 (2): 268-279 Araştırma/Research https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/328781 (Erişim Tarihi: 27.09.2019)
  • TUİK, (2019). https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?locale=tr (Erişim tarihi: 03.07.2019)
  • YAMANE. T., (1967). Elementery Sampling Theory Prentice. Hall Inc. Englewood Cliffs. N.J. . USA
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Tarım Politikaları
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Müzeyyen Akkoyun Bu kişi benim 0000-0003-3024-3508

Remziye Özel 0000-0001-9240-3453

Proje Numarası 19127
Yayımlanma Tarihi 16 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 19 Mayıs 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020

Kaynak Göster

APA Akkoyun, M., & Özel, R. (2020). Biber üreticilerinin iyi tarım uygulamaları hakkında farkındalık düzeylerinin belirlenmesi. Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 24(4), 467-474. https://doi.org/10.29050/harranziraat.739545

Derginin Tarandığı İndeksler

13435  19617   22065  13436  134401344513449 13439 13464  22066   22069  13466 

10749 Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.