Öz
Bu çalışmada, Kışnarı tipi ile Hicaznar ve Kirli Hanım çeşitlerinin meyvelerinde en-boy gelişimleri ile meyve kabuk ve dane renkleri incelenmiştir. Araştırma sonucu tip ve çeşitlerin meyve en-boy büyüme ilişkilerinin pozitif ve önemli olduğu, Hicaznar çeşidinin diğer çeşit ve tipe göre daha fazla gelişme gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca, çeşit ve tiplerin meyve en ve boyunun, tam çiçeklenme evresinden hasat zamanına kadarki süreçte doğru orantılı olarak arttığı, meyve eni büyümesinin meyve boyu gelişiminden daha fazla olduğu saptanmıştır. Kabuk L* değeri yıllara, tip ve çeşitlere göre değişmekle beraber, 47.15-94.88 arasında belirlenmiştir. Kabuk renginde en yüksek a* değeri Kışnarı’nda (45.00), b* değeri ise Kirli Hanım’da (41.88) belirlenmiştir. Meyve kabuk rengi kroma (C*) değerleri 36.99 ile 63.51 arasında değişim göstermiştir. Kirli Hanım (44.88) ve Kışnarı’nın (41.59) kabuk Hue değerlerinin, Hicaznar (35.14) çeşidinden anlamlı olarak daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Dane L* değerlerine göre en yüksek parlaklığın Kirli Hanım (73.68), en az parlaklığın ise Hicaznar’da (39.80) olduğu tespit edilmiştir. İki yıllık ortalamaya göre tip ve çeşitlerin meyve dane rengi a* değeri 39.73 ile 47.66 arasında değişmiştir. En düşük dane rengi b* değeri Hicaznar çeşidinde (18.25), en yüksek ise Kirli Hanım çeşidinde (22.02) belirlenmiştir. Tip ve çeşitlerin dane rengi kroma değerleri 43.73 ile 53.99 arasında değişim göstermiştir. Tip ve çeşitlerin iki yıllık ortalama dane rengi H⁰ değeri, 24.48 (Kış Narı) ile 25.95 (Kirli Hanım) arasında ölçülmüştür.