Maltoz şurubu üretiminde kritik aşamalardan biri de nişasta dönüştürme işlemidir. Proses esnasında standart şeker spektrumunu elde etmek için iki önemli parametre reaksiyon zamanı ve enzim konsantrasyonlarıdır. Bu çalışmanın amacı maltoz şurubu üretiminde; i) Nişasta dönüşümü esnasında optimum reaksiyon ve enzim konsantrasyonunu bulmak, ii) Proses kontrol ve dinamik parametrelerinin tanımlanmasıdır. Optimum konsantrasyon ve zamanı belirlemek için farklı miktarlardaki alfa ve beta amilaz enzimleri (α-amilaz: 0.03, 0.05, 0.07 ve 0.09 ml ve β-amilaz: 0.10, 0.15, 0.20 ve 0.25 ml) kullanılmıştır. pH, briks ve şeker konsantrasyonları (dekstroz, maltoz, maltotrioz (DP3) ve yüksek şekerler (DPN) tanımlanmıştır. Bu çalışmada açıkça görülmüştür ki enzim konsantrasyonu, kullanılan enzim oranları ve reaksiyon zamanı nişastanın maltoza dönüşümünde önemli ölçüde etkilidir. Maltoz şurubunun optimum şeker değerlerine ulaşması için en ideal enzim karışım 0.20 ml β-amilaz ve 0.03 ml α-amilazdır. Maksimum proses kazanımları dekstroz, maltoz, DP3 ve DPN için 0,1 ml β-amilaz ve 0,03 ml α-amilaz, 0,25 ml β-amilaz ve 0,03 ml α-amilaz, 0,2 ml β-amilaz ve 0,03 ml α-amilazdır.
Proses kontrolü Kazanç değeri Nişasta dönüşümü Mısır maltoz şurubu α-amilaz β-amilaz
In maltose syrup production, one of the critical processing stages is the starch conversion process. During this process, the reaction time and enzyme concentrations are two important parameters to obtain the standard sugar spectrum. The purpose of this study is; i) to find optimum reaction time and enzyme concentrations during the starch conversion process, ii) to determine process control and dynamic parameters during the starch conversion process in the maltose syrup production. The different amounts of beta and alpha-amylase enzymes (0.10, 0.15, 0.20 and 0.25 ml of β-amylase; 0.03, 0.05, 0.07 and 0.09 ml of α-amylase) were used to determine the optimum concentrations and time. pH, Brix and the concentrations of sugars (dextrose, maltose, maltotriose (DP3) and high sugars (DPN)) were determined. It was found that the enzyme concentration, ratios of the enzyme used and reaction time significantly affect the starch conversion process. The mixture containing 0.20 ml β-amylase and 0.05 ml α-amylase was determined as the optimum value (P≤0.05). It was found that the maximum process gains were obtained at 0.1 ml β-amylase and 0.03 ml α-amylase, 0.25 ml β-amylase and 0.03 ml α-amylase, 0.2 ml β-amylase and 0.03 ml α-amylase for dextrose, maltose, DP3 and DPN, respectively.
Process control Gain value Starch conversion Corn maltose syrup α-amylase β-amylase
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Haziran 2021 |
Gönderilme Tarihi | 16 Şubat 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.