Bu araştırma, bazı susam genotiplerinin performanslarını belirlemek amacı ile 2004–2005 yıllarında yürütülmüştür. Deneme materyali olarak, Cumhuriyet 99, Osmanlı 99, Orhangazi 99,
Kepsut 99 ve Tan 99 çeşitleri ile Mustafakemalpaşa ve Özbekistan hatları kullanılmıştır. Çalışma Tesadüf Blokları Deneme Deseninde ve 3 tekerrürlü olarak düzenlenmiştir. İki yılın ortalaması
olarak elde edilen sonuçlar bitki boyunun, bitki başına kapsül sayısının, 1000 tane ağırlığının, % 50 çiçeklenme tarihi, hasat tarihi, tohum veriminin genotiplere göre önemli değişiklikler
gösterdiğini ortaya koymuştur. Bitki boyu 102.0-121.1 cm, dal sayısı 4.2-5.3 adet, bitki başına kapsül sayısı 78.1-114.3 adet, 1000 tane ağırlığı 3.0-3.9 g, kapsül boyu 26.4-29.4 mm, kapsül eni 5.0-6.3 mm, % 50 çiçeklenme tarihi 41.6-52.5 gün, hasat tarihi 131.6-142.1 gün, ve tohum verimi 557.0.3-1185.0 kg/ha arasında değişiklik göstermiştir. En yüksek tohum verimleri Orhangazi 99 ve Cumhuriyet 99 çeşitlerinden alınmıştır.
This research was carried out to determine the performances of some sesame cultivars and lines during 2004 and 2005. Cumhuriyet 99, Osmanlı 99, Orhangazi 99, Kepsut 99 and Tan 99 cultivars and Mustafakemalpasa and Uzbekistan lines were used as trial material. The study was designed in the Randomized Blocks Experimental Design with three replications. Results of two years experiment revealed that plant height, number of capsule per plant, 50% flowering date, harvest date, 1000 seed weight and seed yield were significant differences among genotype. Plant height varied among 102.0-121.1 cm, number of branch 4.2-5.3, number of capsule per plant 78.1-114.3, 1000 seed weight 3.0-3.9 g, capsule length 26.4-29.4 mm, capsule width 5.0-6.3 mm, 50% flowering date 41.6-52.5 days, harvest date 131.6-142.1 days and seed yield 557.0.3-1185.0 kg/ha. The highest seed yields were obtained from Orhangazi 99 and Cumhuriyet 99 cultivars.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Şubat 2014 |
Gönderilme Tarihi | 21 Şubat 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 14 Sayı: 2 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.