Bu çalışmanın amaçları iyi kaliteye sahip olan incir tiplerini seçmek ve fiziksel ve kimyasal karakteristiklerini belirlemektir. Türkiye, incirin hem yabani ve hem de kültür formları açısından büyük varyasyon ve dağılımlara sahiptir. Araştırıcılar tarafından Batman merkez ilçesinde yetişen incir tiplerinin seleksiyonu ile fiziksel ve kimyasal karakteristikleri konusunda bu güne kadar hiçbir çalışma yapılmamıştır. Bu yüzde, bu çalışma çok önemlidir. Bu çalışma sonunda, altı incir tipi seçilmiş ve fiziksel ve kimyasal karakteristikleri belirlenmiştir. Bu karakteristikler içinde titre edilebilir asitlik, toplam çözünebilir kuru madde içeriği, meyve ağırlığı ve ostiol çapının sırasıyla % 0.13 ile % 0.29, % 18.48 ile % 24.35, 44.52 g ile 117.03 g ve 43.96 mm ile 65.87 mm arasında değiştiği belirlenmiştir. Tartılı derecelendirme metoduna gore, tüm incir tipleri içinde daha yüksek puan alan 72-35 ve 72-38 en iyi sofralık incir tipleri olarak değerlendirilmiştir.
he objectives of this study were to select of fig types which had good quality and determine their physical and chemical characteristics. Turkey has great variations and distributions
in both wild and cultivar forms of figs. No studies have been made about the selection and their physical and chemical characteristics of fig types grown in Batman central district by researchers up to now. Therefore, this studies were very significant. At the end of the study, six fig types were selected and their physical and chemical characteristics were determined. In these characteristics, it was determined that titrable acidity, total soluble solid content, fruit weight and ostiolum width changed from 0.13% to 0.29%, from 18.48% to 24.35%, from 44.52 g to 117.03 g and from 43.96 mm to 65.87 mm, respectively. According to the weighted ranked method, in all the fig types, 72–35 and 72–38 types which had the higher score were evaluated to be best table fig types.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Şubat 2014 |
Gönderilme Tarihi | 21 Şubat 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 14 Sayı: 3 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.