Çiçekli bitkilerin en geniş familyalarından biri Orkidelerin de içinde bulunduğu Orchidaceae familyasıdır. Dünya üzerinde 18.000-20.000 türü bulunan Orkideler ülkemizde doğal olarak yetişmektedir. Bu Salep orkideleri, yiyecek-içecek, bitkisel ilaç (drog) ve afrodizyak etkisi gibi çok farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Nitekim ülkemizde de Anacamptis, Himantaglossum,
Ophrys, Orchis, Serapias gibi Orkidelerin yumruları salep ve dondurma yapımında kullanılmaktadır. Salep kültürü ile ilgili bu çalışma; Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Pozantı, Mut, Gülnar, Erdemli, Silifke, Tarsus ve Ermenek bölgelerinde 2005-2007 yılları arasında yürütülmüş ve 37 soruluk bir anketin 103 kişiye uygulanması ile veriler toplanmıştır. Ankete
katılan ve salep bitkisini tanıyan bireylerin önemli bir bölümü koruma kullanım dengesinin oluşturulması gerektiği noktasında birleşmiş, diğer bölümü de kontrolsüz toplama işleminin bitirilmesinde ekonomik gerekçelerin bulunduğunu ileri sürmüşlerdir.
Family one of the largest flowering plant in the Orchidaceae family of orchids. Orchids grow naturally in our country in the world with 18,000 to 20,000 species. Salep orchids have been
used for very different purposes such as food, beverages, herbal medicines and aphrodisiac. Indeed, in our country Anacamptis, Himantoglossum, Ophrys, Orchis, Serapias used to make salep and ice cream, such as orchids and orchid tubers. In this study, data’s related to salep culture, Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Pozantı, Mut, Gülnar, Erdemli, Silifke, Tarsus and Ermenek regions was conducted between 2005-2007. For this purpose a questionnaire covers 37 questions have been implemented to 103 persons. An important part of salep plants to recognize individuals who participated in the survey and the balance should be used for protection at the point of use combined with the other part of the finishing of the uncontrolled collection process have suggested that economic reasons.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Şubat 2014 |
Gönderilme Tarihi | 21 Şubat 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 15 Sayı: 1 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.