Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

MERCİMEK (Lens culinaris Medik.) HATLARININ VERİM VE VERİM ÖZELLİKLERİ YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 2011, Cilt: 15 Sayı: 3, 21 - 27, 21.02.2014

Öz

İki yıl süreyle Diyarbakır koşullarında yürütülen bu araştırmada, ICARDA ve Güneydoğu Anadolu bölgesi kökenli 19 kışlık hat ve iki kontrol mercimek çeşidi (Kafkas ve Kışlık Kırmızı 51) kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, çiçeklenme ve olgunlaşma gün sayısı, bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, bitkide dal, bakla ve tane sayısı, 1000 tane ağırlığı, bitki tane verimi, biyolojik verim, tane verimi ve hasat indeksi bakımından çeşit ve hatlar arasında farklılıkların istatistiki olarak önemli olduğu belirlenmiştir. Hatlar arasında 1000 tane ağırlığı ve tane verimi yönünden 2004-18L ve BM 499, bakla ve tane sayısı yönünden 2003-18L ve biyolojik verimi yönünden BM 479 hattı bölge verim denemelerinde değerlendirilmek üzere seçilmişlerdir.

THE EVALUATION FOR YIELD AND ITS COMPONENTS IN THE LENTIL (Lens culinaris Medik.) LINES

Yıl 2011, Cilt: 15 Sayı: 3, 21 - 27, 21.02.2014

Öz

This research was conducted in Diyarbakır, total nineteen lentil lines assured from ICARDA and Southeast Anatolia and two control cultivars, over two years. According to the results, differences among cultivars/lines were significant for days to flowering and days to maturity, plant height, first pod height, number of pods and seeds per plant, 1000 seed weight, seed yield per plant, grain yield, biological yield and harvest index. 2004-18L ve BM 499 lines for 1000 seed weight and grain yield, 2003-18L line for number of pods and seeds per plant, BM 479 for biological yield were selected for Region Yield Trial.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Tuba Biçer Bu kişi benim

Doğan Şakar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 21 Şubat 2014
Gönderilme Tarihi 21 Şubat 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 15 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Biçer, T., & Şakar, D. (2014). MERCİMEK (Lens culinaris Medik.) HATLARININ VERİM VE VERİM ÖZELLİKLERİ YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ. Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 15(3), 21-27.

Derginin Tarandığı İndeksler

13435  19617   22065  13436  134401344513449 13439 13464  22066   22069  13466 

10749 Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.