In the present study, ten olive oil types, three samples of which (n=30) from different places in Nizip province and its surroundings were analysed for some physical and chemical properties. The results revealed that 40 % of the samples showed percent acidity and peroxide number higher than limits regulated by Turkish alimentary codex. Oleic acid constitued the majority (62.430-71.321%) of the fatty acids composition of olive oil samples, followed by linoleic acid (7.216- 11.825%) and palmitic acid (2.260-12.016%)
Bu çalışmada Nizip ve çevresinde satışa sunulan 10 farklı zeytinyağı çeşidinden örnekler alınarak (n=30) bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri incelenmiştir. Yapılan değerlendirmelerde, örneklerin % 40’nın asitlik ve peroksit değerlerinin Gıda kodeksinde belirlenen değerlerin üzerinde çıktığı belirlenmiştir. Zeytinyağı örneklerinin yağ asitleri bileşimi içinde en yüksek oranda oleik asit (%62.430-71.321) bulunduğu, bunu linoleik asit (%7.216-11.825) ve palmitik asitlerin (%2.260-12.016) takip ettiği anlaşılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Şubat 2014 |
Gönderilme Tarihi | 20 Şubat 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 16 Sayı: 3 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.