In the present study, we isolated three thermophilic Bacillus strains from the soil samples collected from the Haruniye Thermal Spring located in Düziçi. The isolates were entitled as Bacillus sp. HG1, HG2, and HG3, respectively. The maximum cellulase productions were revealed at 72nd hour of incubation period for HG1 and HG2 strain, and at 24th hour of incubation period for HG3 strain, respectively. The optimum enzyme activity was observed at 70°C for HG3 cellulase, whereas at 60°C for HG1 and HG2 cellulases. On the other hand, optimum pH value for HG2 cellulase was 4.0, whereas 5.0 for HG1 and HG3 cellulases. All enzymes protected their activities after pre-incubation at 60°C for 30 min, but they begin to decrease after pre-incubation at higher temperature values. The specific activities of HG1, HG2, and HG3 cellulases were 34.1, 67.8 and 112.3 U/mg at 55°C, respectively.
Bu çalışmada, Düziçi sınırları içerisinde bulunan Haruniye Kaplıcası’ndan toplanan toprak numunelerinden üç adet termofilik Bacillus sp. izolasyonu gerçekleştirilmiştir. Bakteriler sırasıyla Bacillus sp. HG1, HG2 ve HG3 olarak isimlendirilmişlerdir. Selülaz üretimi, üreme periyodunun başlangıcından itibaren HG1 ve HG2 izolatları için 72. saatte, HG3 izolatı için ise 24. saatte maksimum düzeye çıkmıştır. HG1 ve HG2 selülazları optimum aktivitelerini 60°C’de gösterirken, HG3 selülazı 70°C’de göstermiştir. Bununla birlikte HG1 ve HG3 selülazları optimum aktivitelerini pH 5.0’de gösterirken, HG2 selülazı pH 4.0’de göstermiştir. Her üç enzim de 60°C’de 30 dakika muhafaza edildiklerinde aktivitelerinin tamamını korurken, daha yüksek sıcaklık değerlerinde 30 dk inkübasyon sonucunda aktivitelerini kaybetmeye başlamışlardır. HG1, HG2 ve HG3 enzimlerine ait spesifik aktiviteler 55°C’de sırasıyla 34.1, 67.8 ve 112.3 U/mg olarak belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 9 Temmuz 2015 |
Gönderilme Tarihi | 9 Temmuz 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 17 Sayı: 4 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.