BibTex RIS Kaynak Göster

Organik Olarak Yetiştirilen Bektaşiüzümü Çeşidinde Bazı Fenolojik, Pomolojik ve Bitkisel Özelliklerin Belirlenmesi

Yıl 2015, Cilt: 19 Sayı: 3, 130 - 134, 09.12.2015

Öz

Bu araştırma, 2010-2011 yılları arasında Trabzon ili Hayrat ilçesinde organik olarak yetiştiriciliği yapılan bektaşiüzümü çeşidinde bazı fenolojik ve bitkisel özellikler (çiçeklenme tarihleri, hasat tarihleri, bitki boyu, bitkide sürgün sayısı, bitkide meyve sayısı, bitki başına verim) ile pomolojik özellikleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, organik olarak yetiştiriciliği yapılan 4 yaşlı, bektaşiüzümü (Ribes uva-crispa) türüne ait Mucurines çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Çalışma, tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrür-3 bitki kullanılarak yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre; bektaşiüzümü çeşidinin (Mucurines) Nisan ayında çiçeklenip, Haziran ayında hasat olgunluğuna geldiği gözlenmiştir. Bitki boyu 101.50 cm, bitkide sürgün sayısı 25.50 adet, bitkide meyve sayısı 42.00 adet, bitki başına verim 117.48 g; meyve ağırlığı 2.79 g, meyve boyu 16.10 mm, meyve eni 15.26 mm; SÇKM % 12,07, pH 2.97, TEA % 2.03, L 39.01, a – 7.91, b 17.08 olarak tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Ağaoğlu, Y.S., 1986. Üzümsü Meyveler. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Yayın No:984, Ankara, 377s.
  • Işık, E.A., Şahin, A. ve Yazıcı, K., 2001. Bazı üzümsü meyvelerin (Frenküzümü, Ahududu, Böğürtlen ve Nar) Ekolojik Yetiştiriciliğe Uygunluğu. Türkiye II. Ekolojik Tarım Kongresi, Antalya, s. 286-294.
  • Hayden, R.A., Dana, M.N. ve Lerner, B.R., 1987. Currants and Gooseberries. HO-Purdue University, Cooperative Extension Service, no.17, s.2.
  • Erenoğlu, B., Baş, M., Şarlar, G. ve Akçay, M. E., 2003. Bazı Üzümsü Meyvelerin (Ahududu, Böğürtlen, Frenküzümü, Bektaşiüzümü, Yaban Mersini) Marmara Bölgesine Adaptasyonu. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Ordu, s.325-329.
  • Erdoğan, S., Biricik, F.G., Erenoğlu, B. ve Akçay, M. E., 2007. Bazı Üzümsü Meyve Çeşitlerinin (Bektaşiüzümü, Frenküzümü) Dondurularak Muhafazası Üzerine Araştırmalar. Türkiye V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Erzurum, s.82-86.
  • Pantelidis, G.E., Vasilakakis, M., Manganaris, G.A. ve Diamantidis, G., 2007. Antioxidant Capacity, Phenol, Anthocyanin and Ascorbic Acid Contents in Raspberries, Blackberries, Red Currants, Gooseberries and Cornelian Cherries. Food chemistry, 102, 777-783.
Yıl 2015, Cilt: 19 Sayı: 3, 130 - 134, 09.12.2015

Öz

Kaynakça

  • Ağaoğlu, Y.S., 1986. Üzümsü Meyveler. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Yayın No:984, Ankara, 377s.
  • Işık, E.A., Şahin, A. ve Yazıcı, K., 2001. Bazı üzümsü meyvelerin (Frenküzümü, Ahududu, Böğürtlen ve Nar) Ekolojik Yetiştiriciliğe Uygunluğu. Türkiye II. Ekolojik Tarım Kongresi, Antalya, s. 286-294.
  • Hayden, R.A., Dana, M.N. ve Lerner, B.R., 1987. Currants and Gooseberries. HO-Purdue University, Cooperative Extension Service, no.17, s.2.
  • Erenoğlu, B., Baş, M., Şarlar, G. ve Akçay, M. E., 2003. Bazı Üzümsü Meyvelerin (Ahududu, Böğürtlen, Frenküzümü, Bektaşiüzümü, Yaban Mersini) Marmara Bölgesine Adaptasyonu. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Ordu, s.325-329.
  • Erdoğan, S., Biricik, F.G., Erenoğlu, B. ve Akçay, M. E., 2007. Bazı Üzümsü Meyve Çeşitlerinin (Bektaşiüzümü, Frenküzümü) Dondurularak Muhafazası Üzerine Araştırmalar. Türkiye V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Erzurum, s.82-86.
  • Pantelidis, G.E., Vasilakakis, M., Manganaris, G.A. ve Diamantidis, G., 2007. Antioxidant Capacity, Phenol, Anthocyanin and Ascorbic Acid Contents in Raspberries, Blackberries, Red Currants, Gooseberries and Cornelian Cherries. Food chemistry, 102, 777-783.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Elif Çelik

Ali İslam Bu kişi benim

Ayşen Çolak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 9 Aralık 2015
Gönderilme Tarihi 9 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 19 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Çelik, E., İslam, A., & Çolak, A. (2015). Organik Olarak Yetiştirilen Bektaşiüzümü Çeşidinde Bazı Fenolojik, Pomolojik ve Bitkisel Özelliklerin Belirlenmesi. Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 19(3), 130-134.

Derginin Tarandığı İndeksler

13435  19617   22065  13436  134401344513449 13439 13464  22066   22069  13466 

10749 Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.