Tarımda aile işletmeleri dünyadaki tüm tarımsal işletmelerin
yaklaşık %98’ini oluşturmakta ve tarımsal üretimin %56’sını
gerçekleştirmektedir. Türkiye’de de tarımsal üretimin ana kaynağını aile işletmeleri
oluşturmakta ve 3 milyon işletmede yaklaşık 5.5-6 milyon kişiye istihdam imkanı
sağlanmaktadır. Türkiye tarım sektörü, GSYH’nin (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla)
yaklaşık %7.5’unu ve istihdamın %21’ini oluşturmaktadır. GSYH’daki payın
düşüklüğü ve yüksek istihdam oranı tarımdaki verimliliğin düşüklüğünü göstermektedir.
Bu durum birçok faktörün yanı sıra küçük tarım işletmelerinin yoğunluğu,
tarımda ekonomik örgütlenmedeki etkinsizlik, ileri teknoloji kullanımının tüm
çiftçiler düzeyine yaygınlaşmaması, kırsal alanda eğitim, sağlık gibi sosyal
imkanların azlığı ve kaynakların etkin kullanılmamasının sonucu olarak ortaya
çıkmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye’de aile çiftçiliğinin mevcut durumu ve
işgücü verimliliği dikkate alınarak tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin
sağlanma koşulları incelenmektedir. Bu amaçla, Türkiye’de aile çiftçiliğinin
güçlü ve zayıf yönleri anlatılarak, tarımdaki yapısal sorunların çözümünde ve aile
çiftçiliğinin zayıf yönlerinin giderilmesinde ekonomik bir örgütlenmenin
gerekliliği anlatılmakta ve çözüm önerileri sunulmaktadır.
Family farms
contribute to agricultural production, and they make up about 98% of the
businesses and 56% of agricultural production in the world. Agriculture in
Turkey is a sector, which is providing employment for approximately 5.5–6
million people in 3 million agricultural holdings is mostly formed by
small-scale family enterprise. Agricultural sector includes 21 % of the employment
and approximately 7.5 % of Gross Domestic Product (GDP). The low level of GDP
and a high level of employment rate indicate the low efficiency in agriculture.
This fact is a result of several factor, such as density of small sized
agricultural administrations, effectiveness in economical organization in
agriculture, unavailability of widening usage of advanced technology among all
farmers, less availability of social facilities such as education, health in
rural areas and inability of effective usage of resources. In this study, strong and weak parts of
family farming in Turkey shall be determine and it shall be shown that an
economical organization is required for solution of structural problems in
farming and for recovery of weak points of family farming and solution
proposals are presented.
Konular | Ziraat Mühendisliği |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri (HTGBD) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Haziran 2017 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 21 Sayı: 2 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.