Ülkemiz Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Şırnak
ilindeki zeytin gen kaynaklarının oluşturduğu populasyon içerisinden üstün
nitelikli olanları belirlemek amacıyla gerçekleştirilen çalışmada, 34 genotipten
sürgün, yaprak ve meyve örnekleri alınmıştır. Belirlenen genotiplerde ağaç,
meyve ve yaprak özellikleri ile toplam yağ ve yağ asitleri kompozisyonları
incelenmiştir. Şırnak ili genotiplerinin çoğunlukla dik ve yarı dik taç
yapısında ve tiplerin çoğunluğunun eliptik uzun şekilli yaprağa sahip oldukları
görülmüştür. İncelenen tiplerde meyve ağırlığı 0.70 g (Deran5)-4.20 g
(Serekani) ve meyve şekli tiplerin çoğunluğunda eliptik olarak belirlenmiştir.
Toplam yağ oranı % 2.0 ile % 8.8 arasında bulunmuştur. Yağ asitleri miktarları,
palmitik asit %12.57 (Karkamış3)-%19.82 (Oğuzeli1), stearik asit %2.31
(Islahiye1)-%4.23 (Araban2), oleik asit %58.68 (Oğuzeli3)-%72.86 (Karkamış3),
linoleik asit %5.10 (Araban1)-%21.06 (Oğuzeli3) ve linolenik asit %0.73
(Oğuzeli1)-%1.71 (Nizip9, Nizip10) olarak belirlenmiştir.
The aim of this study to identify superior olive genotypes within
the population in the olive genetic resources located in the Southeast of the province
of Sirnak and for his reasonshoot, leaf and fruit samples were taken from 34 genotypes.
Tree, fruit and leaf characteristics with total fat and fatty acid composition were
analyzed in 34 genotypes. Genotypes in Sirnak province, mostly has erector
semi-erect crown and majority have a longelliptical-shaped leaves. Fruit weight
ranged from 0.70 g (Deran5) to 4.20 g (Serekani) and fruit shape in general
were elliptical. Total fatratios were between 2.0-8.8%. Palmitic, stearic,
oleic, linoleic and linolenic acid content were found between 12.57%
(Karkamış3)-19.82% (Oğuzeli1), 2.31% (Islahiye1)- 4.23% (Araban2), 58.68%
(Oğuzeli3)- 72.86% (Karkamış3), 5.10% (Araban1)- 21.06% (Oğuzeli3) and 0.73%
(Oğuzeli1)-1.71% (Nizip9, Nizip10), respectively.
Konular | Ziraat Mühendisliği |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri (HTGBD) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Eylül 2017 |
Gönderilme Tarihi | 21 Eylül 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 21 Sayı: 3 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.