Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye’de Azot Kullanım Etkinliğinin İyileştirilmesinin Tarım Ekonomisine Katkısının Değerlendirilmesi

Yıl 2018, Cilt: 22 Sayı: 1, 21 - 32, 27.03.2018
https://doi.org/10.29050/harranziraat.311334

Öz

Bu çalışma ile
2007-2011 yılları için tarımsal alanlarda azot kullanım etkinliğinin (AKE)
belirli oranlarda iyileştirilmesinin tarım ekonomisine katkısı bölgesel düzeyde
ölçülmektedir. Bu amaçla, Türkiye’de AKE’nin %5’ten maksimum AKE’ye ulaşması
sağlandığında azotlu kimyasal gübre kullanımından sağlanacak ekonomik fayda
ilgili yıllar için ortaya konulmaktadır. Yapılan araştırmadan elde edilen
sonuçlar neticesinde; AKE’nin iyileştirilmesi ile çiftçiler için önemli
ekonomik fayda sağlanacağı, hatta bu faydanın AKE maksimum seviyeye
çıkarıldığında toplam azotlu gübre satın alınması için yapılan harcamanın
yarısından fazla olacağı tespit edilmiştir. 2007-2011 yılları için azotlu
kimyasal gübre satın alınması için yapılan harcamadan sağlanan ekonomik fayda
%5 iyileştirme ve maksimum AKE’ye ulaşmada sırasıyla yıllık ortalama 0.49 ve 1.55
milyar TL olmaktadır.

Kaynakça

  • Acar, M., Gül, M., 2015. Havuç Yetiştiriciliğinin Teknik Yapısı ve Değişimi: Konya İli Örneği, Journal of Agricultural Faculty of Mustafa Kemal University, 20(1):43-53.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Fethi Şaban Özbek

Yayımlanma Tarihi 27 Mart 2018
Gönderilme Tarihi 10 Mayıs 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 22 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Özbek, F. Ş. (2018). Türkiye’de Azot Kullanım Etkinliğinin İyileştirilmesinin Tarım Ekonomisine Katkısının Değerlendirilmesi. Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 22(1), 21-32. https://doi.org/10.29050/harranziraat.311334

Derginin Tarandığı İndeksler

13435  19617   22065  13436  134401344513449 13439 13464  22066   22069  13466 

10749 Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.