Sound wave,
loaded with energy, has a potential to increase the growth and development of
the organisms as well as it has reducing potential. Sound wave causes physiological, biochemical
and molecular changes in the structure of organisms. When applied at high power and frequency, it has
potential to result in thinning in cell membrane, increase in levels of defence
enzymes, increases in respiration and stres metabolites as well as it has
potential to cause in changes in genomic structure. In this review, effect of sound wave and its
mode of action on pathogen microorganisms, increases in maintaning postharvest
products along with the use of other methods were evaluated on the basis of
above parameters.
Ses dalgası,
enerji yüklü bir madde olup, uygulama koşullarına göre organizmanın büyüme ve
gelişimini arttırıdığı gibi azaltma potansiyeline de sahiptir. Ses dalgası organizmalarda fizyolojik,
biyokimyasal ve moleküler yapıda değişikliklere neden olur. Yüksek güç ve frekanslarda uygulandığında,
hücre membranlarında incelmeye, savunma enzimlerinin seviyelerinde artışa, solunum
ve stres metabolitlerinin seviyesinde yükselişe ve genomik yapıda değişikliğe
yol açabilecek potansiyele sahiptir. Bu
derlemede yukarıda bahsedilen özellikler incelenerek patojen mikroorganizmalar
üzerinde ses dalgasının etkisi ve mekanizması, ürünlerin mukavemetinin
arttırılması yanında diğer metotlar ile birlikte kullanımı konuları
değerlendirilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Derleme Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Eylül 2018 |
Gönderilme Tarihi | 19 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 22 Sayı: 3 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.