Tarım
topraklarının fonksiyonlarının sürdürülebilirliği doğru tanımlanmaları, uygun idare
edilmeleri ve toprak kalitesinde zaman içerisinde meydana gelen değişimin
izlenmesi ile mümkün olabilir. Toprak özelliklerinin klasik yöntemlerle
belirlenmeleri oldukça uzun zaman, maliyet ve iş gücü gerektirdiğinden,
üreticiler çoğu zaman toprak analizi yaptırmaktan kaçınmaktadır. Bu çalışma, bir
kolorimetre ile kolaylıkla belirlenebilen sayısal renk parametrelerinin geniş
bir tarımsal araziden alınan toprakların bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri
ile olan ilişkilerini belirlemek ve sayısal renk parametrelerinin toprak
özelliklerinin tahmininde kullanılabilirliğini araştırmak için yürütülmüştür.
Bu amaçla, yoğun tarımsal üretimin yapıldığı Tokat, Kazova’da 63 noktadan 0-30
cm derinliklerinden alınan örneklerin renk parametreleri (L, a ve b), kil, kum
ve silt içeriği, toprak reaksiyonu (pH), elektriksel iletkenlik (EC), kireç
içeriği, organik madde (OM), tarla kapasitesi (TK), solma noktası (SN), agregat
stabilitesi (AS), değişebilir katyonlar (Na, K ve Ca), katyon değişim
kapasitesi (KDK) ve demir (Fe) konsantrasyonu belirlenmiştir. Toprağın
parlaklık (L) ve kırmızılık (a) değerleri ile kil, kireç, AS, SN, TK, KDK, Ca,
Na, ve K arasında önemli düzeyde negatif (P<0.01) bir korelasyon tespit
edilmiştir. Regresyon analizi “L”
parametresinin AS, kireç içeriği, KDK, EC ve değişebilir Na’un tahmininde
başarılı bir şekilde kullanılabileceğini göstermiştir. Benzer şekilde “a” parametresinin çalışılan alandaki
toprakların AS (R2=0.65), kireç içeriği (R2=0.64),
değişebilir Ca (R2=0.58) ve değişebilir K’un (R2=0.51) tahmininde tatmin edici bir şekilde
kullanılabileceği görülmüştür. Elde edilen sonuçlar, sayısal renk
parametrelerinin Kazova topraklarının bir kısım önemli toprak özelliklerinin
tahminlerinde güvenilir bir şekilde kullanılabileceklerini ortaya koymuştur.
Daha kısa zamanda, az masrafla ve daha fazla sayıda toprak örneğinin karakterize
edilebilmesi tarım topraklarının üretkenliklerinin sürdürülebilmesinde daha
doğru kararların alınmasını mümkün kılacaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri (HTGBD) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Eylül 2018 |
Gönderilme Tarihi | 20 Ocak 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 22 Sayı: 3 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.