Küresel iklim değişikliği
nedeniyle, tarımsal üretim sistemleri için sera gazı analizlerinin enerji
analizleriyle birlikte yapılması giderek yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada,
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde (GDAB) kuru koşullarda kırmızı mercimek
üretiminde yakıt tüketimine bağlı olarak gerçekleşen karbondioksit (CO2)
emisyonları değerlendirilmiştir. GDAB’nde
yer alan illerde toplam 165 kırmızı mercimek üreticisi ile yüz yüze anket
yapılmış ve üretim işlemlerinde yakıt tüketimine ilişkin veriler toplanmıştır.
Kırmızı mercimek üretimi sonucunda açığa çıkan CO2 emisyonlarının
belirlenmesi için yapılan hesaplamalarda, Hükümetlerarası İklim Değişikliği
Panelinde (IPCC) önerilen, yakıt esaslı CO2 emisyonu
hesaplama yöntemi
dikkate alınmıştır. GDAB’nde kırmızı mercimek üretiminde farklı
tarla uygulamaları için birim üretim alanı (ha) başına toplam yakıt ve yağ
tüketimi 144.34 l
ha-1 gerçekleşmektedir. Birim üretim alanında toplam yakıt ve yağ
tüketimi, 5356.05 MJ ha-1 enerji kullanımına karşılık gelmekte ve bu
tüketim sonucunda hektar başına toplam 396.38 kgCO2 ha-1 emisyonu
gerçekleşmektedir. GDAB’nde kırmızı mercimek üretiminde özgül yakıt tüketimi 0.137 l kg-1,
özgül enerji üretkenliği 0.196
kg MJ-1, özgül CO2 emisyonu 0.378
kgCO2 kg-1, özgül tane verimi 7.27 kg l-1,
özgül enerji tüketimi 5.1 MJ kg-1 ve özgül verim 2.65 kg kgCO2-1
olarak belirlenmiştir.
Mercimek Yakıt tüketimi Karbondioksit emisyonu Güneydoğu Anadolu
Due
to global climate change, greenhouse gas analyzes for agricultural production
systems are becoming more common with energy analyzes. In this study, carbon
dioxide (CO2) emissions in the South Eastern Anatolian Region (GDAB)
due to fuel consumption in dry lentil production were evaluated. A total of 165
face-to-face surveys were conducted with a total of 165 red lentils producers
in GDAB and data were collected on fuel consumption in production processes.
The calculations to determine the CO2 emissions released as a result
of red lentil production are based on the proposed method of calculation of the
fuel-based CO2 emissions in the Intergovernmental Panel on Climate
Change (IPCC). The total fuel and oil consumption per unit production area (ha)
for different field applications in red lentil production is 144.34 l ha-1 in GDAB. The total fuel and oil consumption in unit
production corresponds to 5356.05 MJ ha-1 of energy consumption,
resulting in a total of 396.38
kg CO2 emissions per hectare. The specific
fuel consumption, the specific energy productivity, the specific CO2
emission, the specific grain yield, the specific energy consumption and the
specific yield in the production of red lentils in GDAB were determined to be 0.137 l kg-1, 0.196 kg MJ-1,
0.378 kgCO2 kg-1, 7.27 kg l-1, 5.1 MJ kg-1
and 2.65 kg
kgCO2-1, respectively.
Lentil Fuel consumption Carbon dioxide emission Southeastern Anatolia
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Derleme Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 8 Şubat 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 22 Sayı: 4 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.