Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

1103 Paulsen anacı üzerine aşılanan bazı sofralık üzüm çeşitlerinin açık köklü fidan randımanlarının belirlenmesi

Yıl 2019, Cilt: 23 Sayı: 3, 287 - 294, 19.09.2019
https://doi.org/10.29050/harranziraat.519421

Öz

Bu çalışma, Tokat Merkez
ilçede bulunan “Kazova Vasfi Diren Tarım İşletmesi”nin bağ fidanı üretim
tesisinde yürütülmüştür. Denemede,
1103
Paulsen Amerikan asma anacı üzerine aşılanan sekiz sofralık üzüm çeşidi
(Cardinal, Ata Sarısı, Uslu, Trakya İlkereni, Alphonse Lavallèe, Hamburg
Misketi, Çavuş, Yalova İncisi)’nin fidan randımanı belirlenmiştir. En yüksek
fidan randımanı, Trakya İlkereni çeşidinde (% 98.53)  belirlenirken; en düşük fidan randımanı,
Hamburg Misketi çeşidinde (% 67.53) tespit edilmiştir. 

Kaynakça

  • Ağaoğlu, Y.S., Çelik, H., 1982. "Effect of grafting machines on success of grafted vine production". U.Ü. Zir. Fak. Dergisi. 1: 25-32.
  • Akman, İ., Ilgın, C., 1991. Tüplü asma fidanı üretiminde başarıyı etkileyen faktörler Türkiye 1. Fidancılık Sempozyumu, s. 153- 159, Ankara.
  • Alço, T., Dardeniz, A., Sağlam, M., Özer, C., Açıkbaş, B., 2015. Aşılı Asma Fidanı Üretiminde Farklı Çeşit/Anaç Kombinasyonlarının Aşı Odası Randımanı ile Kallus Gelişim Düzeyi Üzerine Etkileri. Selçuk Üniversitesi, Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi-A 27 (Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu Özel Sayısı): s. 8-16.
  • Baydar, N.G., Ece, M., 2005. Isparta Koşullarında Aşılı Asma Fidanı Üretiminde Farklı Çeşit/Anaç Kombinasyonlarının Karşılaştırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9-3.
  • Bhujbal, B. G., 1993, Performance of five grape rootstocks for rooting and grafting, Maharashtra Journal of Horticulture, 7 (1): 7-9.
  • Cangi, R., Balta, F., Doğan, A., 2000. Aşılı asma fidanı üretiminde kullanılan katlama ortamının fidan randıman ve kalitesi üzerine etkilerinin anatomik ve histolojik olarak incelenmesi. Türk JagricFor. 24: 393-398.
  • Çakır, A., Yücel, B., 2016. Narince ve Kalecik Karası Üzüm Çeşitlerinin 1103 Paulsen Amerikan Asma Anacı İle Aşı Performanslarının Belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 3(4): 311-317.
  • Çelik, H., 1982. Kalecik karası/41 B aşı kombinasyonu için ser koşullarında yapılan aşılı-köklü fidan üretiminde değişik köklenme ortamları ve NAA uygulamalarının etkileri, Doçentlik tezi (basılmamış), Ankara, s. 73.
  • Çelik, H., Ağaoğlu, Y. S., Fidan, Y., Marasalı, B., Söylemezoğlu, G. 1998. Genel Bağcılık. Sun Fidan A. Ş. Mesleki Kitaplar Serisi: 1, Ankara, s. 253.
  • Çelik, S., Gider, S., 1991. Bağ Kurmak Amacıyla Dikilen Köklü Anaçların Aynı Yıl İçinde Aşılanması. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Türkiye 1. Fidancılık Sempozyumu. 113-121, 1991, Ankara.
  • Çelik, S., 2007. Bağcılık (Ampeloloji). Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü. Cilt I. Genişletilmiş 2. Baskı. 428 s. Tekirdağ.
  • Dardeniz, A., Şahin, A.O., 2005. Aşılı asma fidanı üretiminde farklı çeşit ve anaç kombinasyonlarının vejetatif gelişme ve fidan randımanı üzerine etkileri. Bahçe Dergisi. 34(2): 1-9.
  • Eriş, A., Soylu, A., Türkben, C., 1989. Aşılı köklü asma fidanı üretiminde bazı uygulamaların aşı yerinde kallus oluşumu ve köklenme üzerine etkileri. Bahçe.18: 1-2. 29-34.
  • Günen, E., Altındişli, A., 2017. Cabernet Sauvignon Üzüm Çeşidinin Bazı Amerikan Asma Anaçları ile Aşı Kombinasyonlarının Örtü Altı ve Açıkta Yetiştiricilik Koşullarında Tüplü Fidan Performanslarının Değerlendirilmesi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2017, 54 (1):91-99.
  • Günen, E., 2008. Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Aşılı Köklü Asma Fidanlarının Üretiminde Anaç Kalem İlişkileri ve Üretim Şekillerinin Fidan Randımanı ile Kalitesine Etkileri Üzerinde Araştırmalar (Doktora Tezi). Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, s. 217. Bornova, İZMİR.
  • İlter, E., Kısmalı, İ., Atilla, A., Uzun İ., 1984. Asma fidanı sorunu ve çözümü için öneriler. Türkiye II. Bağcılık ve Şarapçılık Sempozyumu. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 23–31 s. Manisa.
  • İşçi, B., Altındişli, A., 2006. Bazı Üzüm Çeşitlerinin 41 B ve 110 R Amerikan Asma Anaçları İle Aşı Tutma Yüzdesi Üzerine Araştırmalar. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 43(2):13-25.
  • Janick, J. 1986. Horticultural Science. 4th. Ed., W.H. Freeman and Company, New York, 39: 346. 746.
  • Kahraman, K.A., Dardeniz, A., Atak, A., 2012. Asma fidancılığında Farklı Sofralık Çeşit/Anaç Kombinasyonlarının Genel Özelliklerinin İncelenmesi. IV. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu. 3-5 Ekim, Antalya.
  • Karauz, A., Çelik, S., 2007. Değişik dönemlerde alınan asma aşı kalemlerinde gözlerin uyanması ve kallus oluşumu üzerine soğukta muhafazanın etkileri” projesi sonuç raporu, s.17., Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Tekirdağ.
  • Kavak, O., 2006. Aşılı Köklü, Tüplü Asma Fidanı Üretiminde Fidan Kalite Özelliklerine Mycorrhiza ve Humik Asit Uygulamalarının Etkileri (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, KONYA. s. 52.
  • Kelen, M., 1994. Bazı uygulamaların aşılı-köklü asma fidanı üretiminde fidan randımanı ve kalitesi üzerine etkileri ile aşı kaynaşmasının anatomik ve histolojik olarak incelenmesi üzerine araştırmalar. Doktora Tezi. Y.Y.Ü. Fen Bil. Ens. 131 s.
  • Kısmalı, İ., 1978. Yuvarlak çekirdeksiz üzüm çeşidi ve farklı Amerikan asma anaçları ile yapılan aşılı köklü asma fidanı üretimi üzerinde araştırmalar. Basılmamış Doçentlik Tezi. 102 s.
  • Roux, Le D.J., 1988. The collection and storage of vineyard grafting material. VORI leaflet, 209. Stellenbosch, South Africa, 2 p.
  • Söylemezoğlu, G., Dumanoğlu, H., Çelik, H., Kunter, B., Atıcı, A., Tahmaz, H. 2010. Türkiye’de Asma ve Meyve Fidanı Üretimi ve Kullanımı. Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi. Bildiriler Kitabı–2, 891– 907, 11–15 Ocak 2010 Ankara. Ziraat Mühendisliği 7. Teknik Kongresi.
  • Winkler, A.J., Cook, J.A., Kliewer, W.M., Lider, L.A. 1974. General Viticulture. University of California Press., Berkeley and Los Angeles, 633 p.
  • Yağcı, A., Gökkaynak, A.G., 2016. Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinin Fidan Randımanı ve Kalitesi Üzerine Anaç ve Gölgeleme Oranının Etkisi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2016, 53 (1):109-116.
  • Yayla, F., 2008. Milli koleksiyon bağındaki üzüm çeşitlerinin şaraplık özelliklerinin araştırılması projesi ara sonuç raporu s 4, Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Tekirdağ.

Determination of open rooted seedlings yield of some table grape varieties grafted onto 1103 Paulsen rootstock

Yıl 2019, Cilt: 23 Sayı: 3, 287 - 294, 19.09.2019
https://doi.org/10.29050/harranziraat.519421

Öz

This study was carried out in the vine sapling production unit of "Kazova Vasfi Diren Agricultural Administration" located Tokat Central district. In the experiment, was determined sapling yield of eigth table grape varieties (Cardinal, Ata Sarısı, Uslu, Trakya İlkeren, Alphonse Lavallèe, Hamburg Misketi, Çavuş, Yalova İncisi) grafted on 1103 Paulsen rootstock. While the highest sapling yield was determined in Trakya İlkeren variety (98.53%); the lowest sapling yield was determined in the Hamburg Misketi variety (67.53%).


Kaynakça

  • Ağaoğlu, Y.S., Çelik, H., 1982. "Effect of grafting machines on success of grafted vine production". U.Ü. Zir. Fak. Dergisi. 1: 25-32.
  • Akman, İ., Ilgın, C., 1991. Tüplü asma fidanı üretiminde başarıyı etkileyen faktörler Türkiye 1. Fidancılık Sempozyumu, s. 153- 159, Ankara.
  • Alço, T., Dardeniz, A., Sağlam, M., Özer, C., Açıkbaş, B., 2015. Aşılı Asma Fidanı Üretiminde Farklı Çeşit/Anaç Kombinasyonlarının Aşı Odası Randımanı ile Kallus Gelişim Düzeyi Üzerine Etkileri. Selçuk Üniversitesi, Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi-A 27 (Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu Özel Sayısı): s. 8-16.
  • Baydar, N.G., Ece, M., 2005. Isparta Koşullarında Aşılı Asma Fidanı Üretiminde Farklı Çeşit/Anaç Kombinasyonlarının Karşılaştırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9-3.
  • Bhujbal, B. G., 1993, Performance of five grape rootstocks for rooting and grafting, Maharashtra Journal of Horticulture, 7 (1): 7-9.
  • Cangi, R., Balta, F., Doğan, A., 2000. Aşılı asma fidanı üretiminde kullanılan katlama ortamının fidan randıman ve kalitesi üzerine etkilerinin anatomik ve histolojik olarak incelenmesi. Türk JagricFor. 24: 393-398.
  • Çakır, A., Yücel, B., 2016. Narince ve Kalecik Karası Üzüm Çeşitlerinin 1103 Paulsen Amerikan Asma Anacı İle Aşı Performanslarının Belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 3(4): 311-317.
  • Çelik, H., 1982. Kalecik karası/41 B aşı kombinasyonu için ser koşullarında yapılan aşılı-köklü fidan üretiminde değişik köklenme ortamları ve NAA uygulamalarının etkileri, Doçentlik tezi (basılmamış), Ankara, s. 73.
  • Çelik, H., Ağaoğlu, Y. S., Fidan, Y., Marasalı, B., Söylemezoğlu, G. 1998. Genel Bağcılık. Sun Fidan A. Ş. Mesleki Kitaplar Serisi: 1, Ankara, s. 253.
  • Çelik, S., Gider, S., 1991. Bağ Kurmak Amacıyla Dikilen Köklü Anaçların Aynı Yıl İçinde Aşılanması. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Türkiye 1. Fidancılık Sempozyumu. 113-121, 1991, Ankara.
  • Çelik, S., 2007. Bağcılık (Ampeloloji). Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü. Cilt I. Genişletilmiş 2. Baskı. 428 s. Tekirdağ.
  • Dardeniz, A., Şahin, A.O., 2005. Aşılı asma fidanı üretiminde farklı çeşit ve anaç kombinasyonlarının vejetatif gelişme ve fidan randımanı üzerine etkileri. Bahçe Dergisi. 34(2): 1-9.
  • Eriş, A., Soylu, A., Türkben, C., 1989. Aşılı köklü asma fidanı üretiminde bazı uygulamaların aşı yerinde kallus oluşumu ve köklenme üzerine etkileri. Bahçe.18: 1-2. 29-34.
  • Günen, E., Altındişli, A., 2017. Cabernet Sauvignon Üzüm Çeşidinin Bazı Amerikan Asma Anaçları ile Aşı Kombinasyonlarının Örtü Altı ve Açıkta Yetiştiricilik Koşullarında Tüplü Fidan Performanslarının Değerlendirilmesi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2017, 54 (1):91-99.
  • Günen, E., 2008. Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Aşılı Köklü Asma Fidanlarının Üretiminde Anaç Kalem İlişkileri ve Üretim Şekillerinin Fidan Randımanı ile Kalitesine Etkileri Üzerinde Araştırmalar (Doktora Tezi). Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, s. 217. Bornova, İZMİR.
  • İlter, E., Kısmalı, İ., Atilla, A., Uzun İ., 1984. Asma fidanı sorunu ve çözümü için öneriler. Türkiye II. Bağcılık ve Şarapçılık Sempozyumu. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 23–31 s. Manisa.
  • İşçi, B., Altındişli, A., 2006. Bazı Üzüm Çeşitlerinin 41 B ve 110 R Amerikan Asma Anaçları İle Aşı Tutma Yüzdesi Üzerine Araştırmalar. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 43(2):13-25.
  • Janick, J. 1986. Horticultural Science. 4th. Ed., W.H. Freeman and Company, New York, 39: 346. 746.
  • Kahraman, K.A., Dardeniz, A., Atak, A., 2012. Asma fidancılığında Farklı Sofralık Çeşit/Anaç Kombinasyonlarının Genel Özelliklerinin İncelenmesi. IV. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu. 3-5 Ekim, Antalya.
  • Karauz, A., Çelik, S., 2007. Değişik dönemlerde alınan asma aşı kalemlerinde gözlerin uyanması ve kallus oluşumu üzerine soğukta muhafazanın etkileri” projesi sonuç raporu, s.17., Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Tekirdağ.
  • Kavak, O., 2006. Aşılı Köklü, Tüplü Asma Fidanı Üretiminde Fidan Kalite Özelliklerine Mycorrhiza ve Humik Asit Uygulamalarının Etkileri (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, KONYA. s. 52.
  • Kelen, M., 1994. Bazı uygulamaların aşılı-köklü asma fidanı üretiminde fidan randımanı ve kalitesi üzerine etkileri ile aşı kaynaşmasının anatomik ve histolojik olarak incelenmesi üzerine araştırmalar. Doktora Tezi. Y.Y.Ü. Fen Bil. Ens. 131 s.
  • Kısmalı, İ., 1978. Yuvarlak çekirdeksiz üzüm çeşidi ve farklı Amerikan asma anaçları ile yapılan aşılı köklü asma fidanı üretimi üzerinde araştırmalar. Basılmamış Doçentlik Tezi. 102 s.
  • Roux, Le D.J., 1988. The collection and storage of vineyard grafting material. VORI leaflet, 209. Stellenbosch, South Africa, 2 p.
  • Söylemezoğlu, G., Dumanoğlu, H., Çelik, H., Kunter, B., Atıcı, A., Tahmaz, H. 2010. Türkiye’de Asma ve Meyve Fidanı Üretimi ve Kullanımı. Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi. Bildiriler Kitabı–2, 891– 907, 11–15 Ocak 2010 Ankara. Ziraat Mühendisliği 7. Teknik Kongresi.
  • Winkler, A.J., Cook, J.A., Kliewer, W.M., Lider, L.A. 1974. General Viticulture. University of California Press., Berkeley and Los Angeles, 633 p.
  • Yağcı, A., Gökkaynak, A.G., 2016. Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinin Fidan Randımanı ve Kalitesi Üzerine Anaç ve Gölgeleme Oranının Etkisi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2016, 53 (1):109-116.
  • Yayla, F., 2008. Milli koleksiyon bağındaki üzüm çeşitlerinin şaraplık özelliklerinin araştırılması projesi ara sonuç raporu s 4, Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Tekirdağ.
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri, Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Tuba Uzun 0000-0003-2625-0684

Yayımlanma Tarihi 19 Eylül 2019
Gönderilme Tarihi 30 Ocak 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 23 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Uzun, T. (2019). 1103 Paulsen anacı üzerine aşılanan bazı sofralık üzüm çeşitlerinin açık köklü fidan randımanlarının belirlenmesi. Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 23(3), 287-294. https://doi.org/10.29050/harranziraat.519421

Derginin Tarandığı İndeksler

13435  19617   22065  13436  134401344513449 13439 13464  22066   22069  13466 

10749 Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.