Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İtalyan çimi tarımının mekanizasyon özelliklerinin ve enerji verimliliğinin belirlenmesi

Yıl 2020, Cilt: 24 Sayı: 3, 336 - 346, 15.09.2020
https://doi.org/10.29050/harranziraat.702848

Öz

Günümüzde yem bitkileri üretim alanlarının artırabilmesi için mevcut yem bitkileri çeşitliliğinin artırılması ve ekim nöbetinde kullanılmaları zorunludur. Bu alanlarda ekolojik şartların elverdiği ölçüde ekonomik üretim modelini geliştirmek gerekmektedir. Bu çalışma 2018 yılında, Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sarıcalar Uygulama ve Araştırma Çiftliğinde yem bitkilerinin çeşitliliğinin artırılması amacı ile yürütülmüştür. Çalışmada; İtalyan çiminin mekanizasyon özelliklerinin ve enerji verimliliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Üretiminde kullanılan makine ve ekipmanların yakıt tüketimleri, toplam enerji girdi ve çıktıları ile enerji verimliliği hesaplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; En fazla yakıt tüketimi hasat grubu makinelerde 43.2 l ha-1 ile balya makinesinde, toprak işleme grubu makinelerinde ise 17.2 l ha-1 ile pullukla çalışmada tespit edilmiştir. Toplam enerji çıktısı 81572.40 MJ ha-1 ve toplam enerji girdisi 34197.97 MJ ha-1 olarak hesaplanmış ve bunlara bağlı olarak net enerji verimliliği 47374.43 MJ ha-1, enerji oranı 2.39 ve enerji verimliliği de 0.14 kg MJ-1 olarak bulunmuştur. Özgül enerji olarak tanımlanan bir kg ürünün elde edilmesi için gerekli enerji miktarıda 7.31 MJ kg-1, Net enerji veriminin toplam enerji girdisine oranını ifade eden net enerji oranı da 0.58 olarak hesaplanmıştır. Enerji girdileri içinde doğrudan enerji %45.62, dolaylı enerji %54.38 yenilenemeyen enerji %65.38 ve yenilenebilir enerji ise %34.62 paya sahip olduğu tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Acaroğlu, M. (2006). Katı ve Sıvı Biyokütle (Biyodizel) Üretiminde Enerji Bilançolarının Karşılaştırılması. Tarımsal Mekanizasyon 23. Ulusal Kongresi, 6-8 Eylül 2006, Çanakkale syf : 103-108
  • Açıkgöz, E. (2001). Yem bitkileri. Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayınları 182, VİPAŞ Yayın No.58, Bursa, 180-187.
  • Akgül, F. (2001). Ankara şartlarında farklı sıra aralığı ile ekim ve azotla gübrelemenin tek yıllık çim (Lolium multiflorum Lam.)’in ot verimi ve kalitesine etkileri. Yüksek lisans tezi (basılmamış). Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı. Çanakkale.
  • Alçiçek, A. (1988). İkinci Ürün ve Artıklarının Yem Değerleri Üzerine Araştırmalar. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, s. 81, İzmir.
  • Alçiçek, A. (2002). Süt Sığırı Rasyonu Yapımında Temel İlkeler. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, No: 106:124-135.
  • Alçiçek, A., Tarhan, F., Özkan, K., Adışen, F. (1999). İzmir İli ve Civarında Bazı Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Yapılan Silo Yemlerinin Besin Madde İçeriği ve Silaj Kalitesinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Hayvansal Üretim, 39-40 : 54-63.
  • Altuntaş, E., Özgöz, E., Dede,S., (2018). Orta Karadeniz Geçit İklim Kuşağında Silajlık Mısır Üretiminde Toprak İşle-menin Enerji Kullanım Etkinliğine Etkisi. Selcuk Journal of Agriculture Food Science, (2018) 32 (3), 238-248
  • Anonim (1998). Hayvancılık Kongresi. 4-5 Kasım 1998, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Yayınları, s:9-96
  • Anonim, (2020a). http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001 Erişim tarihi 12.03.2020
  • Anonim, (2020b). http://www.tuik.gov.tr/UstMenu.do?metod=temelist Erişim tarihi 12.03.2020
  • Anonim, (2020c). https://www.tareks.com.tr/_tohumculuk/index.php?ac=004_yonca Erişim tarihi 24.02.2020
  • Anonymous, (2008). FAO Statistical Yearbook.
  • Baran, M. F., Karaağaç, H. A., Bolat, A., Çil, A. & Çil, A. N. (2019). Yerfıstığı Üretiminde Enerji Kullanım Etkinliğinin Belirlenmesi (Adana ili örneği). Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (15), 103-111.
  • Barut, Z. B., Ertekin, C., Karaağaç, H. A. (2011). Tillage Effects on Energy Use for Corn Silage in Mediter-ranean Coastal of Turkey. Energy 36(9):5466-5475.
  • Baytekin, H., Kızılşimşek, M. ve Demiroğlu, G. (2009). Çim ve Ayrık Türleri s. 561-572. Editör: R. Avcıpğlu, R. Hatipoğlu, Y. Karadağ. Yem Bitkileri Genel Bölüm Cilt III. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, İzmir.
  • Bernard, J. K., West, J. W., Trammell, S. (2002). Effect of replacing corn silage with annual ryegrass silage on nutrient digestibility, intake, and milk yield for lactating dairy cows. J. Dairy Sci. 85(9): 2277-2282.
  • Bojoca, C. R., Schrevens, E. (2010). Energy assessment of peri-urban horticulture and its uncertainty: case study for Bogota, Colombia. Energy; 35:2019-18
  • Çalışır, S. (2007). The evaluation of performance and energy usage in submersible deep well irrigation pumping plants. Agricultural Mechanization in Asia, Africa, and Latin Amerika (AMA). Vol. 38 No.1 s. 9–17.
  • Darvıshı, A. (2009). Bazı tek yıllık çim (Lolium multiflorum L.) çeşitlerinin morfolojik özellikleri ve yem verimleri. Yüksek Lisans Tezi (basılmamış). Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Ankara.
  • Doering, O. C. (1980). Accounting for energy in farm machinery and buildings. In:Pimentel David, editor. Handbook of Energy Utilization in Agriculture.FL, USA: CRC Press, Inc, ISBN 0-8493-2661-3;. p. 9-14.
  • Erdal, G., Esengün, K., Erdal, H. and Gündüz, O. (2007). Energy Use And Economical Analysis of sugar Beet Production in Tokat Province of Turkey. Energy, 32: 35-41
  • Houshyar, E., Zareifard, H. R., Grundmann, P., Smith, P. (2015). Determining efficiency of energy input for silage corn production: An econometric approach. Energy 93 (2015) 2166-2174
  • Kaltschmitt, M., Reinhardt, G. A. (1997). Nachwachsende Energieträger - Grundlagen, Verfahren, ökologische Bilanzierung, Braunschweig. Karaağaç, M. A., Aykanat, S., Çakır, B., Eren, Ö., Bereket, B. Z., Turgut, M. M., et al., (2011). "Energy balance of wheat and maize crops production in Haciali undertaking", 11th International Congress on Mechanization and Energy in Agriculture Congress, İSTANBUL, TÜRKIYE, 21 Eylül - 23 Ocak 2011, pp.1-10
  • Karakurt, E. ve Ekiz, H. (1991). İskenderiye üçgülü (Trifolium alexandrinum L.) ile İtalyan çimi (Lolium multiflorum Lam.) karışım oranlarının ot verimine etkisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 1999, Vol. 44, No 1-2, s. 97-104. Ankara.
  • Karayiğit, İ. (2005). Farklı Olgunluk Dönemlerindeki Bazı Melez Mısır (Zea Mays L.) Çeşitlerinin silaj Kaliteleri Üzerine Araştırmalar. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilimdalı, Yüksek Lisans Tezi, sayfa :36, Kahramanmaraş.
  • Kesiktaş, M., (2010). Karaman’da Farklı Ekim Zamanları Ve Azotlu Gübre Dozu Uygulamalarının İtalyan Çiminin ( Lolium Multiflorum Westerwoldicum Caramba ) Yem Verimine Etkileri
  • Komleh, S. H. P., Keyhani, A., Rafiee, Sh., Sefeedpary, P. (2011). Energy use and economic analysis of corn silage production under three cultivated area levels in Tehran province of Iran . Energy 36 (2011) 3335-3341
  • Kuşvuran, A. ve Tansı, V. (2004). Çukurova koşullarında farklı sıra aralıklarının tek yıllık çim (Lolium multiflorum cv. caramba)’in ot ve tohum verimine etkisi üzerine bir araştırma. Çukurova Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi ZF/2002/BAP/72 Nolu Proje Sonuç Raporu, Kasım, 2004,Adana.53 s.
  • Kuşvuran, A., Kaplan, M. ve Nazlı, R. İ. (2014). Effects of ratio and row spacing in hungarian vetch ( Vicia pannonica Crantz.) and annual ryegrass (Lolium multiflorum Lam.) intercropping system on yield and quqlity under semiarid climate conditions. Turkish Journal of Field Crops. 19 (1) 118-128.
  • Lenuweit, U., Gharadjedaghi, B. (2002). Biologische basisdaten zu Lolium perene, Lolium multiflorum, Festuca pratensis und Trifolium repens. Gesellschaft für Freilandökologie und Naturschutzplanung mbH, Bayreuth.
  • Mc Cormick, M. E., Cuomo, G. J., Blouin, D. C. (1998). Annual ryegrass stored as balage, haylage or hay for lactating dairy cows. J. of Prod. Agric. 11(3): 293-300.
  • Mobtaker, H. G., Akram, A., Keyhani, A. (2012). Energy use and sensitivity analysis of energy inputs for alfalfa production in Iran. Energy for Sustainable Development 16 (2012) 84–89
  • Mousavi-Avval, S. H., Rafiee, S., Jafari, A., Mohammadi, A. (2011). Optimization of energy consumption for soybean production using Data Envelopment Anal-ysis (DEA) approach. Applied Energy, 35, 2156- 2164
  • Ohshima, M., Nagatomo, T., Kubota, H., Tano, H., Okajima, T., Kayama, R. 1988. Comparison of nutritive values between hays and silages prepared from Italian ryegrass (Lolium multiflorum Lam.) and its pres cake using goats. J. Japan. Grassl. Sci. 33(4): 396-401.
  • Özkul, H., Kırkpınar, F., Tan, K. (2012). Ruminant Beslemede Karamba (Lolium Multiflorum cv. Caramba) Otunun Kullanımı Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı, Bornova, İzmir
  • Öztürk, H. H. (2011). Bitkisel Üretimde Enerji Yönetimi. Hasad Yayıncılık Ltd.Şti. ISBN: 978-975-8377-78-7
  • Öztürk, Ö., Ada, R., Akınerdem, F. (2009). Bazı Aspir Çeşitlerinin Sulu Ve Kuru Koşullarda Verim Ve Verim Unsurlarının Belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi, Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 23 (50): 16-27
  • PARLAK, E. L. (2005). Çukurova Koşullarında Bakla (Vicia faba L.)’nın Arpa (Hordeum vulgare L.), Tritikale (Triticale), Buğday (Triticum aestivum L.) ve Tek Yıllık Çim (Lolium multiflorum Lam.) ile Karışımlarının Biomas Üretim Kapasitelerinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri A.B.D., Adana, 2005.
  • Pişkin, M. (2007). ‘’İtalyan Çiminde (Lolium Multiflorum Lam.) Farklı Tohum Miktarlarının Verim Ve Bazı Verim Unsurları Üzerine Etkileri ‘’ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 2007 Konya
  • Reinhardt, G. A. (1993). Energie und CO2 Bilanzierung nachwchsender Rohdtoffe. 2nd. Edition Vieweg, Braunschweig/Wiesbaden Schota, H. A., Veıhıng, R. M. (1951). The ryegrass. Forages, Chapter;28, 336-340.
  • Serin, Y., Tan, M. ve Şeker, H. (1996). Azotla gübreleme ve ekim oranının tek yılık çim(Lolium multiflorum Lam.)’de ot ve ham protein verimi ile otun ham protein oranına etkileri. Türkiye 3. Çayır Mera ve Yem Bitkileri Kongresi (17-19 Haziran 1996), Erzurum. 732-738. Soya, H., Avcıoğlu, R.ve Geren, H. (2004). Yem Bitkileri. Hasad Yayıncılık, 223 s.
  • Tabatabaeefar, A., Emamzadeh, H., Varnamkhasti, M. G., Rahimizadeh, R., Karimi, M. (2009). Comparison of energy of tillage systems in wheat production. En-ergy, 34, 41–45.
  • Ünalp, E. (2014).Farklı Gelişme Dönemleri Ve Biçim Sıralarında Yonca (Medicago Sativa L.) Kuru Otunun Ham Protein, Selüloz Ve Bazı Mikrobiyolojik Özelliklerinin Belirlenmesi.Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsi Yüksek Lisans Tezi. 2014 Tekirdağ
  • Yaldiz, O., Ozturk, H. H., Zeren, Y., Bascetincelik. A. (1990). Energy use in field cropproduction in Turkey. Journal of Agriculture Faculty University Akdeniz1990b;3:51e62 [In Turkish].
  • Zangeneh, M., Omid, M., Akram, A. A. (2010). Compara-tive study on energy use and cost analysis of potato production under different farming technologies in Hamadan province of Iran. Energy, 35, 2927-2933.

Determination of mechanization properties and energy efficiency of Italian grass agriculture

Yıl 2020, Cilt: 24 Sayı: 3, 336 - 346, 15.09.2020
https://doi.org/10.29050/harranziraat.702848

Öz

Today, forage crops and crop rotation is mandatory for use in enhancing the diversity of available forage crops to increase production. In these areas, it is necessary to develop the economic production model as far as ecological conditions allow. This study was carried out in 2018 at Konya Selcuk University Faculty of Agriculture Saricalar Application and Research Farm to increase the diversity of forage crops. Study; It is aimed to determine the mechanization properties and energy efficiency of Italian grass. Fuel consumption, total energy inputs and outputs and energy efficiency of the machinery and equipment used in its production are calculated.
According to the research results; the highest fuel consumption was determined in the baler machine with 43.2 l ha-1 in the harvest group machines and with the plow with 17.2 l ha-1 in the soil processing group machines. Total energy output is calculated as 81572.40 MJ ha-1 and total energy input is 34197.97 MJ ha-1 and accordingly, net energy efficiency is 47374.43 MJ ha-1, energy ratio is 2.39 and energy efficiency is 0.14 kg MJ-1 was found. The amount of energy required to obtain a kg product defined as specific energy was calculated as 7.31 MJ kg-1, and the net energy ratio, which represents the ratio of net energy efficiency to total energy input, was calculated as 0.58 It is determined that direct energy has 45.62%, indirect energy 54.38% non-renewable energy 65.38% and renewable energy 34.62%.

Kaynakça

  • Acaroğlu, M. (2006). Katı ve Sıvı Biyokütle (Biyodizel) Üretiminde Enerji Bilançolarının Karşılaştırılması. Tarımsal Mekanizasyon 23. Ulusal Kongresi, 6-8 Eylül 2006, Çanakkale syf : 103-108
  • Açıkgöz, E. (2001). Yem bitkileri. Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayınları 182, VİPAŞ Yayın No.58, Bursa, 180-187.
  • Akgül, F. (2001). Ankara şartlarında farklı sıra aralığı ile ekim ve azotla gübrelemenin tek yıllık çim (Lolium multiflorum Lam.)’in ot verimi ve kalitesine etkileri. Yüksek lisans tezi (basılmamış). Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı. Çanakkale.
  • Alçiçek, A. (1988). İkinci Ürün ve Artıklarının Yem Değerleri Üzerine Araştırmalar. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, s. 81, İzmir.
  • Alçiçek, A. (2002). Süt Sığırı Rasyonu Yapımında Temel İlkeler. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, No: 106:124-135.
  • Alçiçek, A., Tarhan, F., Özkan, K., Adışen, F. (1999). İzmir İli ve Civarında Bazı Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Yapılan Silo Yemlerinin Besin Madde İçeriği ve Silaj Kalitesinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Hayvansal Üretim, 39-40 : 54-63.
  • Altuntaş, E., Özgöz, E., Dede,S., (2018). Orta Karadeniz Geçit İklim Kuşağında Silajlık Mısır Üretiminde Toprak İşle-menin Enerji Kullanım Etkinliğine Etkisi. Selcuk Journal of Agriculture Food Science, (2018) 32 (3), 238-248
  • Anonim (1998). Hayvancılık Kongresi. 4-5 Kasım 1998, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Yayınları, s:9-96
  • Anonim, (2020a). http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001 Erişim tarihi 12.03.2020
  • Anonim, (2020b). http://www.tuik.gov.tr/UstMenu.do?metod=temelist Erişim tarihi 12.03.2020
  • Anonim, (2020c). https://www.tareks.com.tr/_tohumculuk/index.php?ac=004_yonca Erişim tarihi 24.02.2020
  • Anonymous, (2008). FAO Statistical Yearbook.
  • Baran, M. F., Karaağaç, H. A., Bolat, A., Çil, A. & Çil, A. N. (2019). Yerfıstığı Üretiminde Enerji Kullanım Etkinliğinin Belirlenmesi (Adana ili örneği). Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (15), 103-111.
  • Barut, Z. B., Ertekin, C., Karaağaç, H. A. (2011). Tillage Effects on Energy Use for Corn Silage in Mediter-ranean Coastal of Turkey. Energy 36(9):5466-5475.
  • Baytekin, H., Kızılşimşek, M. ve Demiroğlu, G. (2009). Çim ve Ayrık Türleri s. 561-572. Editör: R. Avcıpğlu, R. Hatipoğlu, Y. Karadağ. Yem Bitkileri Genel Bölüm Cilt III. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, İzmir.
  • Bernard, J. K., West, J. W., Trammell, S. (2002). Effect of replacing corn silage with annual ryegrass silage on nutrient digestibility, intake, and milk yield for lactating dairy cows. J. Dairy Sci. 85(9): 2277-2282.
  • Bojoca, C. R., Schrevens, E. (2010). Energy assessment of peri-urban horticulture and its uncertainty: case study for Bogota, Colombia. Energy; 35:2019-18
  • Çalışır, S. (2007). The evaluation of performance and energy usage in submersible deep well irrigation pumping plants. Agricultural Mechanization in Asia, Africa, and Latin Amerika (AMA). Vol. 38 No.1 s. 9–17.
  • Darvıshı, A. (2009). Bazı tek yıllık çim (Lolium multiflorum L.) çeşitlerinin morfolojik özellikleri ve yem verimleri. Yüksek Lisans Tezi (basılmamış). Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Ankara.
  • Doering, O. C. (1980). Accounting for energy in farm machinery and buildings. In:Pimentel David, editor. Handbook of Energy Utilization in Agriculture.FL, USA: CRC Press, Inc, ISBN 0-8493-2661-3;. p. 9-14.
  • Erdal, G., Esengün, K., Erdal, H. and Gündüz, O. (2007). Energy Use And Economical Analysis of sugar Beet Production in Tokat Province of Turkey. Energy, 32: 35-41
  • Houshyar, E., Zareifard, H. R., Grundmann, P., Smith, P. (2015). Determining efficiency of energy input for silage corn production: An econometric approach. Energy 93 (2015) 2166-2174
  • Kaltschmitt, M., Reinhardt, G. A. (1997). Nachwachsende Energieträger - Grundlagen, Verfahren, ökologische Bilanzierung, Braunschweig. Karaağaç, M. A., Aykanat, S., Çakır, B., Eren, Ö., Bereket, B. Z., Turgut, M. M., et al., (2011). "Energy balance of wheat and maize crops production in Haciali undertaking", 11th International Congress on Mechanization and Energy in Agriculture Congress, İSTANBUL, TÜRKIYE, 21 Eylül - 23 Ocak 2011, pp.1-10
  • Karakurt, E. ve Ekiz, H. (1991). İskenderiye üçgülü (Trifolium alexandrinum L.) ile İtalyan çimi (Lolium multiflorum Lam.) karışım oranlarının ot verimine etkisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 1999, Vol. 44, No 1-2, s. 97-104. Ankara.
  • Karayiğit, İ. (2005). Farklı Olgunluk Dönemlerindeki Bazı Melez Mısır (Zea Mays L.) Çeşitlerinin silaj Kaliteleri Üzerine Araştırmalar. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilimdalı, Yüksek Lisans Tezi, sayfa :36, Kahramanmaraş.
  • Kesiktaş, M., (2010). Karaman’da Farklı Ekim Zamanları Ve Azotlu Gübre Dozu Uygulamalarının İtalyan Çiminin ( Lolium Multiflorum Westerwoldicum Caramba ) Yem Verimine Etkileri
  • Komleh, S. H. P., Keyhani, A., Rafiee, Sh., Sefeedpary, P. (2011). Energy use and economic analysis of corn silage production under three cultivated area levels in Tehran province of Iran . Energy 36 (2011) 3335-3341
  • Kuşvuran, A. ve Tansı, V. (2004). Çukurova koşullarında farklı sıra aralıklarının tek yıllık çim (Lolium multiflorum cv. caramba)’in ot ve tohum verimine etkisi üzerine bir araştırma. Çukurova Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi ZF/2002/BAP/72 Nolu Proje Sonuç Raporu, Kasım, 2004,Adana.53 s.
  • Kuşvuran, A., Kaplan, M. ve Nazlı, R. İ. (2014). Effects of ratio and row spacing in hungarian vetch ( Vicia pannonica Crantz.) and annual ryegrass (Lolium multiflorum Lam.) intercropping system on yield and quqlity under semiarid climate conditions. Turkish Journal of Field Crops. 19 (1) 118-128.
  • Lenuweit, U., Gharadjedaghi, B. (2002). Biologische basisdaten zu Lolium perene, Lolium multiflorum, Festuca pratensis und Trifolium repens. Gesellschaft für Freilandökologie und Naturschutzplanung mbH, Bayreuth.
  • Mc Cormick, M. E., Cuomo, G. J., Blouin, D. C. (1998). Annual ryegrass stored as balage, haylage or hay for lactating dairy cows. J. of Prod. Agric. 11(3): 293-300.
  • Mobtaker, H. G., Akram, A., Keyhani, A. (2012). Energy use and sensitivity analysis of energy inputs for alfalfa production in Iran. Energy for Sustainable Development 16 (2012) 84–89
  • Mousavi-Avval, S. H., Rafiee, S., Jafari, A., Mohammadi, A. (2011). Optimization of energy consumption for soybean production using Data Envelopment Anal-ysis (DEA) approach. Applied Energy, 35, 2156- 2164
  • Ohshima, M., Nagatomo, T., Kubota, H., Tano, H., Okajima, T., Kayama, R. 1988. Comparison of nutritive values between hays and silages prepared from Italian ryegrass (Lolium multiflorum Lam.) and its pres cake using goats. J. Japan. Grassl. Sci. 33(4): 396-401.
  • Özkul, H., Kırkpınar, F., Tan, K. (2012). Ruminant Beslemede Karamba (Lolium Multiflorum cv. Caramba) Otunun Kullanımı Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı, Bornova, İzmir
  • Öztürk, H. H. (2011). Bitkisel Üretimde Enerji Yönetimi. Hasad Yayıncılık Ltd.Şti. ISBN: 978-975-8377-78-7
  • Öztürk, Ö., Ada, R., Akınerdem, F. (2009). Bazı Aspir Çeşitlerinin Sulu Ve Kuru Koşullarda Verim Ve Verim Unsurlarının Belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi, Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 23 (50): 16-27
  • PARLAK, E. L. (2005). Çukurova Koşullarında Bakla (Vicia faba L.)’nın Arpa (Hordeum vulgare L.), Tritikale (Triticale), Buğday (Triticum aestivum L.) ve Tek Yıllık Çim (Lolium multiflorum Lam.) ile Karışımlarının Biomas Üretim Kapasitelerinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri A.B.D., Adana, 2005.
  • Pişkin, M. (2007). ‘’İtalyan Çiminde (Lolium Multiflorum Lam.) Farklı Tohum Miktarlarının Verim Ve Bazı Verim Unsurları Üzerine Etkileri ‘’ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 2007 Konya
  • Reinhardt, G. A. (1993). Energie und CO2 Bilanzierung nachwchsender Rohdtoffe. 2nd. Edition Vieweg, Braunschweig/Wiesbaden Schota, H. A., Veıhıng, R. M. (1951). The ryegrass. Forages, Chapter;28, 336-340.
  • Serin, Y., Tan, M. ve Şeker, H. (1996). Azotla gübreleme ve ekim oranının tek yılık çim(Lolium multiflorum Lam.)’de ot ve ham protein verimi ile otun ham protein oranına etkileri. Türkiye 3. Çayır Mera ve Yem Bitkileri Kongresi (17-19 Haziran 1996), Erzurum. 732-738. Soya, H., Avcıoğlu, R.ve Geren, H. (2004). Yem Bitkileri. Hasad Yayıncılık, 223 s.
  • Tabatabaeefar, A., Emamzadeh, H., Varnamkhasti, M. G., Rahimizadeh, R., Karimi, M. (2009). Comparison of energy of tillage systems in wheat production. En-ergy, 34, 41–45.
  • Ünalp, E. (2014).Farklı Gelişme Dönemleri Ve Biçim Sıralarında Yonca (Medicago Sativa L.) Kuru Otunun Ham Protein, Selüloz Ve Bazı Mikrobiyolojik Özelliklerinin Belirlenmesi.Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsi Yüksek Lisans Tezi. 2014 Tekirdağ
  • Yaldiz, O., Ozturk, H. H., Zeren, Y., Bascetincelik. A. (1990). Energy use in field cropproduction in Turkey. Journal of Agriculture Faculty University Akdeniz1990b;3:51e62 [In Turkish].
  • Zangeneh, M., Omid, M., Akram, A. A. (2010). Compara-tive study on energy use and cost analysis of potato production under different farming technologies in Hamadan province of Iran. Energy, 35, 2927-2933.
Toplam 45 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği, Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri, Agronomi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ergün Çıtıl 0000-0003-2023-9409

Tamer Marakoğlu 0000-0002-2824-116X

Hasan Kırılmaz 0000-0002-0263-6200

Kazım Çarman 0000-0002-9860-7403

Yayımlanma Tarihi 15 Eylül 2020
Gönderilme Tarihi 16 Mart 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 24 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Çıtıl, E., Marakoğlu, T., Kırılmaz, H., Çarman, K. (2020). İtalyan çimi tarımının mekanizasyon özelliklerinin ve enerji verimliliğinin belirlenmesi. Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 24(3), 336-346. https://doi.org/10.29050/harranziraat.702848

Derginin Tarandığı İndeksler

13435  19617   22065  13436  134401344513449 13439 13464  22066   22069  13466 

10749 Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.