Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of genetic variation of Ayhan Eggplant (Solanum melongena L.) genotypes using some plant and fruit characteristics

Yıl 2024, Cilt: 28 Sayı: 3, 536 - 549, 28.09.2024
https://doi.org/10.29050/harranziraat.1470276

Öz

The different climatic conditions of Turkey contribute to the diversity of genetic resources. It is very important to detect, describe, protect and evulate this genetic diversity. One of these genetic resources is the Ayhan eggplant, which is grown locally in and around Ayhan village of Avanos district of Nevşehir province. The most commonly used method for detecting and identifying genetic resources is morphological characterization using some plant and fruit features. For morphological characterization, observations and measurements of 41 fruit and vegetative characters of 29 genotypes of Ayhan eggplant were used and genetic similarity/differences were determined among eggplant genotypes. A dendogram was created using the 41 features examined for morphological characterization, and while the genetic similarity was determined as 0.91-1.00, two main groups were obtained in the dendogram. These two main groups are divided into two separate subgroups. While there are control genotypes in the first group, there are genotypes of Ayhan eggplant in the other group. The results of present study show that, Ayhan eggplant population has important genetic variation. These eggplant population can be used for eggplant breeding programs.

Kaynakça

  • Ali, H., Ramadan, M., Ragab, G., Kamil, M., & Eissa, H. (2011). Optimizing browning capacity of eggplant rings during storage before frying. Journal of American Science. 7(6), 579-592.
  • Balkaya, A., Cakır, Z., Sarıbaş, Ş., & Kandemir, D., (2017). The morphological diversity and fruit characterization of Turkish eggplant (Solanum melongena L.) populations. Ekin Journal of Crop Breeding and Genetics, 3(2):34-44, 2017.
  • Balkaya, A., Kandemir, D., & Sarıbaş, Ş. (2015). Türkiye sebze fidesi üretimindeki son gelişmeler. TÜRKTOB Türkiye Tohumcular Birliği Dergisi, 4 (13): 4-8.
  • Balkaya, A., Özbakır, M., & Karaağaç, O. (2010). Karadeniz Bölgesi’nden Toplanan Bal Kabağı (Cucurbita moschata Duch.) Popülasyonlarındaki Meyve Özelliklerinin Karakterizasyonu ve Varyasyonun Değerlendirilmesi. Tarım Bilimleri Dergisi, 16: 17-25.
  • Bliss, F.A. (1981). Utilization of Vegetable Germplasm. Hortscience, 16 (2):129-132.
  • Çakır, Z. (2018). Patlıcanda (Solanum melongena L.) Yerel Genetik Kaynakların Karakterizasyonu ve Seleksiyon Islahı İle Çeşit Islah Programlarında Değerlendirilmesi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. Samsun.
  • Dice L.R. (1945). “Measures of the amount of ecologic association between species”. ECOLOGY. 26, 297–302.
  • Harlan, J. R. (1951). Anatomy of gene centres. American Naturalist, 85: 97-103.
  • Harlan, J. R. (1995). The Living Fields: Our Agricultural Heritage. Cambridge Univ. Press. Cambridge. U.K.
  • Nisha, P., Nazar, P. A., & Jayamurthy, P. (2009). A comparative study on antioxidant activities of different varieties of Solanum melongena. Food and Chemical Toxicology, 47(10), 2640-2644.
  • Sudheesh, S., Sandhya, C., Koshy, A. S., & Vijayalakshmi, N. R., (1999). Antioxidant activity of flavonoids from Solanum melongena. Phytotherapy Research, 13, 393–396.
  • Şakiroğlu M. (2010). Bitki Genetik Kaynaklarının Uluslararası Paylaşım Sorunu. SETA Analiz. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı, Ağustos 2010, 4-16.
  • Tan, A. (1992). Türkiye’de bitkisel çeşitlilik ve bitki genetik kaynakları. Anadolu, J. of AARI. 2 (2):50-54.
  • Tan, A. ve A. İnal. (2003). Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü bitki genetik kaynakları çalışmaları, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayın No:112, 13 s. İzmir.
  • Topçu, V.,Boyaci, F., & Aktaş, H., (2016). Kendileme yoluyla saflaştırılmış bazı patlıcan hatlarının morfolojik ve moleküler karakterizasyonu. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 11 (1):43-53.
  • UPOV (International Union for the Protection of New Varieties of Plants), TG/117/4(proj.) Egg Plant, Aubergine, 2002-01-23.
  • Uysal, E., Yigit, M., Pakashtica, V., & Pinar, H. (2023). Molecular and Morphological Characterization of Turkish Local Eggplant (Solanum melongena L.) Populations. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 10(1), 167-179.
  • Zhukovsky, P. M., 1951, Türkiye'nin Zirai Bünyesi. Çevirenler: C. Kıpçak, H. Nouruzhan, S. Türkistanlı, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş, 1951.

Ayhan Patlıcanı (Solanum melongena L.) Genotiplerinin Bazı Bitki ve Meyve Özellikleri Kullanılarak Genetik Varyasyonunun Belirlenmesi

Yıl 2024, Cilt: 28 Sayı: 3, 536 - 549, 28.09.2024
https://doi.org/10.29050/harranziraat.1470276

Öz

Türkiye'nin farklı iklim koşulları genetik kaynakların çeşitliliğine katkıda bulunmaktadır. Bu genetik çeşitliliğin tespiti, tanımlanması, korunması ve değerlendirilmesi oldukça önemlidir. Bu genetik kaynaklardan biri de Nevşehir ili Avanos ilçesine bağlı Ayhan köyü ve çevresinde yerel olarak yetiştirilen Ayhan patlıcanıdır. Genetik kaynakların tespiti ve tanımlanmasında en yaygın kullanılan yöntemlerden birtanesi de, bazı bitki ve meyve özelliklerini kullanarak morfolojik karakterizasyondur. Morfolojik karakterizasyon için Ayhan patlıcanının 29 genotipine ait 41 meyve ve bitkisel karakterin gözlem ve ölçümleri kullanılmış ve patlıcan genotipleri arasında genetik benzerlik/farklılıklar belirlenmiştir. Morfolojik karakterizasyon için incelenen 41 özellik kullanılarak bir dendogram oluşturulmuş ve genetik benzerlik 0,91-1,00 olarak belirlenirken, dendogramda iki ana grup elde edilmiştir. Bu iki ana grup iki ayrı alt gruba ayrılmaktadır. Birinci alt grupta kontrol genotipleri bulunurken, ikinci grupta ise Ayhan patlıcanı genotipleri bulunmaktadır. Bu çalışmanın sonuçları Ayhan patlıcan populasyonunun önemli genetik varyasyona sahip olduğunu göstermektedir. Bu patlıcan popülasyonu patlıcan ıslah programları için kullanılabilir niteliktedir.

Kaynakça

  • Ali, H., Ramadan, M., Ragab, G., Kamil, M., & Eissa, H. (2011). Optimizing browning capacity of eggplant rings during storage before frying. Journal of American Science. 7(6), 579-592.
  • Balkaya, A., Cakır, Z., Sarıbaş, Ş., & Kandemir, D., (2017). The morphological diversity and fruit characterization of Turkish eggplant (Solanum melongena L.) populations. Ekin Journal of Crop Breeding and Genetics, 3(2):34-44, 2017.
  • Balkaya, A., Kandemir, D., & Sarıbaş, Ş. (2015). Türkiye sebze fidesi üretimindeki son gelişmeler. TÜRKTOB Türkiye Tohumcular Birliği Dergisi, 4 (13): 4-8.
  • Balkaya, A., Özbakır, M., & Karaağaç, O. (2010). Karadeniz Bölgesi’nden Toplanan Bal Kabağı (Cucurbita moschata Duch.) Popülasyonlarındaki Meyve Özelliklerinin Karakterizasyonu ve Varyasyonun Değerlendirilmesi. Tarım Bilimleri Dergisi, 16: 17-25.
  • Bliss, F.A. (1981). Utilization of Vegetable Germplasm. Hortscience, 16 (2):129-132.
  • Çakır, Z. (2018). Patlıcanda (Solanum melongena L.) Yerel Genetik Kaynakların Karakterizasyonu ve Seleksiyon Islahı İle Çeşit Islah Programlarında Değerlendirilmesi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. Samsun.
  • Dice L.R. (1945). “Measures of the amount of ecologic association between species”. ECOLOGY. 26, 297–302.
  • Harlan, J. R. (1951). Anatomy of gene centres. American Naturalist, 85: 97-103.
  • Harlan, J. R. (1995). The Living Fields: Our Agricultural Heritage. Cambridge Univ. Press. Cambridge. U.K.
  • Nisha, P., Nazar, P. A., & Jayamurthy, P. (2009). A comparative study on antioxidant activities of different varieties of Solanum melongena. Food and Chemical Toxicology, 47(10), 2640-2644.
  • Sudheesh, S., Sandhya, C., Koshy, A. S., & Vijayalakshmi, N. R., (1999). Antioxidant activity of flavonoids from Solanum melongena. Phytotherapy Research, 13, 393–396.
  • Şakiroğlu M. (2010). Bitki Genetik Kaynaklarının Uluslararası Paylaşım Sorunu. SETA Analiz. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı, Ağustos 2010, 4-16.
  • Tan, A. (1992). Türkiye’de bitkisel çeşitlilik ve bitki genetik kaynakları. Anadolu, J. of AARI. 2 (2):50-54.
  • Tan, A. ve A. İnal. (2003). Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü bitki genetik kaynakları çalışmaları, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayın No:112, 13 s. İzmir.
  • Topçu, V.,Boyaci, F., & Aktaş, H., (2016). Kendileme yoluyla saflaştırılmış bazı patlıcan hatlarının morfolojik ve moleküler karakterizasyonu. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 11 (1):43-53.
  • UPOV (International Union for the Protection of New Varieties of Plants), TG/117/4(proj.) Egg Plant, Aubergine, 2002-01-23.
  • Uysal, E., Yigit, M., Pakashtica, V., & Pinar, H. (2023). Molecular and Morphological Characterization of Turkish Local Eggplant (Solanum melongena L.) Populations. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 10(1), 167-179.
  • Zhukovsky, P. M., 1951, Türkiye'nin Zirai Bünyesi. Çevirenler: C. Kıpçak, H. Nouruzhan, S. Türkistanlı, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş, 1951.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Sebze Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Nurdan Denizoğlu 0000-0002-4817-6959

Hasan Pinar 0000-0002-0811-8228

Erken Görünüm Tarihi 28 Eylül 2024
Yayımlanma Tarihi 28 Eylül 2024
Gönderilme Tarihi 18 Nisan 2024
Kabul Tarihi 5 Eylül 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 28 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Denizoğlu, N., & Pinar, H. (2024). Determination of genetic variation of Ayhan Eggplant (Solanum melongena L.) genotypes using some plant and fruit characteristics. Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 28(3), 536-549. https://doi.org/10.29050/harranziraat.1470276

Derginin Tarandığı İndeksler

13435  19617   22065  13436  134401344513449 13439 13464  22066   22069  13466 

10749 Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.