This research was conducted to determine the effects of Boron dose and irrigation application on the root yield and mineral substance concentrations of sugar beet (Beta vulgaris L.). For this purpose, a three-replication field experiment was conducted in Pazarönü village of Pınarbaşı district of Kayseri province in 2022 according to the Split Plots Experiment Design in Randomized Blocks. In the research, three sugar beet varieties (Salama, Portofina, Indira), 3 irrigation application times (pre-emergence, 1st Irrigation and 3rd Irrigation) and 3 Boron application doses (0=control, 200 and 400 g da-1) were applied. In the research, beet root yield, sugar content, nitrogen (N), potassium (K), sodium (Na) and total boron content were examined. As a result of the research, it was determined that there were significant differences in all parameters examined among the varieties, significant differences in yield, K and Boron content among irrigation times, and significant differences in yield, Na, K and Boron content among Boron application doses. In addition, it was determined that variety x irrigation interaction caused significant differences on Na and K content, variety x Boron dose interaction caused yield, N, K and Boron content, variety x irrigation time x Boron dose triple interaction caused yield and sugar content. The highest sugar beet yield of 8682.10 kg da-1 was obtained from Indira variety with pre-emergence irrigation and 200 g da -1 boron dose application, and the highest sugar content of 16.54% was obtained from Portofina beet variety with boron application at the 1st irrigation time from the control group. Considering the findings, it can be recommended that Salama and Portofina sugar beet varieties should be irrigated at the 3rd time using a boron dose of 200 da-1, while Indira sugar beet variety should be irrigated before emergence using a boron dose of 200 da-1.
Sugar beet Boron fertilization Irrigation management Yield Mineral substance
PYO.ZRT.1904.22.018
Bu araştırma, bor dozu ve sulama uygulamasının şeker pancarının (Beta vulgaris L.) kök verimi ve mineral madde konsantrasyonları üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma 2022 yılında Kayseri ili Pınarbaşı ilçesi Pazarönü köyünde Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre üç tekerrürlü tarla denemesi olarak yürütülmüştür. Araştırmada üç şeker pancarı çeşidi (Salama, Portofina, Indira), 3 sulama uygulama zamanı (çıkış öncesi, 1. sulama ve 3. sulama) ve 3 Bor dozu (0=kontrol, 200 ve 400 g da-1) uygulanmıştır. Araştırmada; pancar kök verimi, şeker oranı, azot (N), potasyum (K), sodyum (Na) ve toplam bor içeriği incelenmiştir. Araştırma sonucu; çeşitler arasında incelenen bütün parametreler bakımından önemli farklılığın olduğu, sulama zamanları arasında verim, K ve Bor içeriği bakımından, Bor uygulama dozları arasında ise verim, Na, K ve Bor içeriği bakımından önemli farklılığın olduğu belirlenmiştir. İlave olarak interaksiyonlardan çeşit x sulama interaksiyonunun Na ve K miktar; çeşit x Bor dozu interaksiyonunun verim, N, K ve Bor içeriği; çeşit x sulama zamanı x Bor dozu üçlü interaksiyonunun verim ve şeker oranı üzerinde önemli farklılıklar oluşturduğu belirlenmiştir. En yüksek pancar kök verimi 8682.10 kg da-1 ile Indira çeşidinden çıkış öncesi sulama ve 200 g da -1 bor dozu uygulamasından, en yüksek şeker oranı %16.54 ile Portofina pancar çeşidinin 1. Sulama zamanında bor uygulamasının kontrol grubundan elde edilmiştir. Elde edilen bulgular; dikkate alındığında Salama ve Portofina şeker pancarı çeşitlerinde sulamanın 3. zamanda ve 200 da-1 bor dozu kullanılarak yapılmasının, Indira şeker pancarı çeşidinde ise sulamanın çıkış öncesi ve 200 da-1 bor dozu kullanılarak yapılması önerilebilir.
Şekerpancarı Bor gübrelemesi Sulama yönetimi Verim Mineral madde
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Projeleri Birimi
PYO.ZRT.1904.22.018
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Endüstri Bitkileri |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | PYO.ZRT.1904.22.018 |
Erken Görünüm Tarihi | 17 Mart 2025 |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 23 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 19 Şubat 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 29 Sayı: 1 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.