In arid and semi-arid regions, vetch species are typically cultivated in row crop rotation or in the fallow year for the purpose of forage production. In order for vetch to be incorporated more effectively into this agricultural system, it is essential that it does not negatively impact the yield of the subsequent main crop. Therefore, vetches need to leave the field as soon as possible. For this reason, the morphological traits (main stem length, natural plant height), agronomic traits (forage yields) and quality traits (ADF and NDF ratio, digestible dry matter ratio, relative feed value) at four different growth periods were investigated in woolly pod vetch, Seğmen-2002 variety. This study was conducted at the Gölbaşı/İkizce research farm of the Central Research Institute of Field Crops between 2010 and 2013 in a randomised block design with four replications. The results indicated that the main stem length varied between 56.2 and 118.9 cm, while the natural plant height varied between 41.5 and 63.3 cm. The highest yields of fresh and dry forage were obtained at full flowering, with 2157.7 kg ha-1 and 354.1 kg ha-1, respectively. While crude protein content was 19.7% at the beginning of flowering, it decreased gradually throughout the growth periods and decreased to 16.4% at the pod setting period. The highest crude protein yield was obtained at full flowering, with 67.0 kg ha-1. The relative feed value was found to be the highest at the beginning of flowering (111.3) and to decrease to the lowest level (98.5) at full flowering. This research indicates that it is appropriate to cut wooly-pod vetch at full flowering in terms of yield, quality, and early completion of the harvesting process.
Wooly-pod vetch forage yield crude protein yield relative feed value
Kurak ve yarı–kurak bölgelerde fiğ türleri nadas yılında ya da ekim nöbeti içerisinde genellikle ot amaçlı olarak yetiştirilmektedir. Fiğlerin bu tarım sistemi içerisinde daha fazla yer bulması için, kendinden sonra gelen ana bitkinin verimini olumsuz etkilememesi önemlidir. Bu nedenle fiğlerin tarlayı mümkün olduğunca erken terk etmesi gereklidir. Bu çalışmada, tüylü meyveli fiğ 4 farklı dönemde biçilerek, morfolojik (ana sap uzunluğu, doğal bitki boyu), agronomik (yeşil ve kuru ot verimi) ve kalite özellikleri (ADF ve NDF oranı, sindirilebilir kuru madde oranı, nisbi yem değeri) incelenmiştir. Bu araştırmada, tüylü meyveli fiğin (Vicia villosa Roth ssp. dasycarpa (Ten ) Cavi.) Seğmen çeşidi kullanılmış, 2010-2013 yılları arasında Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünün Gölbaşı/İkizce araştırma çiftliğinde tesadüf blokları deneme deseninde dört tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırma sonucunda, ana sap uzunluğu 56.2-118.9 cm, doğal bitki boyu 41.5-63.3 cm arasında değişmiştir. En yüksek yeşil ot ve kuru ot verimi 2157.7 kg da-1, 354.1 kg da-1 ile tam çiçeklenme döneminde elde edilmiştir. Ham protein oranı çiçeklenme başlangıcında %19.7 iken, biçim dönemlerinde azalarak, bakla bağlama döneminde % 16.4’e düşmüş, en yüksek HPV 67.0 kg da-1 ile tam çiçeklenme döneminde alınmıştır. Nisbi yem değeri çiçeklenme başlangıcında en yüksek (111.3) olmuş ve tam çiçeklenme döneminde de en düşük (98.5) seviyeye inmiştir. Bu araştırma sonucunda, verim, kalite ve tarlanın erken boşaltılması açısından tüylü meyveli fiğin tam çiçeklenme döneminde biçilmesinin uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Tüylü meyveli fiğ ot verimi ham protein verimi nisbi yem değeri
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Agronomi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 17 Mart 2025 |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 19 Kasım 2024 |
Kabul Tarihi | 19 Şubat 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 29 Sayı: 1 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.