EN
TR
TÜRKÇENİN SESLERİNİN EKŞİ SÖZLÜK’TEKİ ÇAĞRIŞIMLARI -A-E-I-İ-
Öz
Yazının icadı, insanlık için büyük bir adım olarak yorumlanır. Bu, aynı zamanda seslerin bir kalıba girmesi ve görünür olması için de önemli bir gelişmedir. Tarihi daha eski olsa da sesin yazı onu ete kemiğe büründürdükten sonra yeni anlamlar yüklenerek yeni işlevler kazandığını söylemek mümkündür.
Ses; öncelikle titreşimdir ve fizik, tıp, dil, tarih, müzik, arkeoloji ve son yıllarda bilişim olmak üzere birçok disiplin için bir araştırma konusudur. Dil bilgisi bakımından bir inceleme nesnesi olarak “dilin en küçük birimi” şeklinde nitelenir. Sesin yazıdaki sembolü olan harf ise öncelikle birçok bilim alanında zengin bir göndergeler dizisi oluşturur. Her sözlük ve ansiklopedinin başlangıç maddesi bir harftir. Harf üzerinden sesin her dildeki kullanımlarına bağlı tanımlamalar yapılır. Çoğu zaman standart olan bu tanımlara nispetle özgür bir sosyal medya alanı olarak Ekşi Sözlük, harflerin kullanım alanları yanında zengin çağrışımlara da yer verir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akıncı Vural, Z. Beril; Bat, Mikail (2010). “Yeni Bir İletişim Ortamı Olarak Sosyal Medya: Ege Üniversitesi İletişim Fakültesine Yönelik Bir Araştırma”, Journal of Yasar University, C. 20, S. 5, s. 3348‐3382.
- Aktüze, İrkin (2003). Ansiklopedik Müzik Sözlüğü. İstanbul: Pan Yay.
- Gürel, Emet; Yakın, Mehmet (2005). “Bir Reklam Mecrası Olarak Ekşi Sözlük”, Pi- Pazarlama ve İletişim Kültürü Dergisi, C. 4, S. 14, s. 26-42.
- Gürel, Emet; Yakın, Mehmet (2007). “Ekşi Sözlük: Postmodern Elektronik Kültür”, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Akademik Dergisi, C. 4, S. 4, s. 203-219.
- Spıvak, Michael (1973). Calculus. Brandeis University.
- Telli Aydemir, Aslı (Der.) (2011). Katılımın “e-hali” Gençliğin Sanal Alemi. İstanbul: Alternatif Bilişim Yay.
- Turgut, Hasan; Arslantürk, Gülten (2014). “İsonomia’yı Yeniden Düşünmek: Ekşi Sözlüğün Kamusal Alan Olma Potansiyeli”, Atatürk İletişim Dergisi, S. 6, s. 139-164.
- Türk Ansiklopedisi (1966). “E”, C. 14. Ankara: MEB Yayınları, s. 242-243.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
30 Haziran 2022
Gönderilme Tarihi
20 Mayıs 2022
Kabul Tarihi
1 Haziran 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: 1
APA
Cosar, A. M. (2022). TÜRKÇENİN SESLERİNİN EKŞİ SÖZLÜK’TEKİ ÇAĞRIŞIMLARI -A-E-I-İ-. Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat Mimarlık Dergisi, 5(1), 1-16. https://izlik.org/JA23AA47PL
AMA
1.Cosar AM. TÜRKÇENİN SESLERİNİN EKŞİ SÖZLÜK’TEKİ ÇAĞRIŞIMLARI -A-E-I-İ-. HARS AKADEMİ. 2022;5(1):1-16. https://izlik.org/JA23AA47PL
Chicago
Cosar, Asiye Mevhibe. 2022. “TÜRKÇENİN SESLERİNİN EKŞİ SÖZLÜK’TEKİ ÇAĞRIŞIMLARI -A-E-I-İ-”. Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat Mimarlık Dergisi 5 (1): 1-16. https://izlik.org/JA23AA47PL.
EndNote
Cosar AM (01 Haziran 2022) TÜRKÇENİN SESLERİNİN EKŞİ SÖZLÜK’TEKİ ÇAĞRIŞIMLARI -A-E-I-İ-. Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat Mimarlık Dergisi 5 1 1–16.
IEEE
[1]A. M. Cosar, “TÜRKÇENİN SESLERİNİN EKŞİ SÖZLÜK’TEKİ ÇAĞRIŞIMLARI -A-E-I-İ-”, HARS AKADEMİ, c. 5, sy 1, ss. 1–16, Haz. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA23AA47PL
ISNAD
Cosar, Asiye Mevhibe. “TÜRKÇENİN SESLERİNİN EKŞİ SÖZLÜK’TEKİ ÇAĞRIŞIMLARI -A-E-I-İ-”. Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat Mimarlık Dergisi 5/1 (01 Haziran 2022): 1-16. https://izlik.org/JA23AA47PL.
JAMA
1.Cosar AM. TÜRKÇENİN SESLERİNİN EKŞİ SÖZLÜK’TEKİ ÇAĞRIŞIMLARI -A-E-I-İ-. HARS AKADEMİ. 2022;5:1–16.
MLA
Cosar, Asiye Mevhibe. “TÜRKÇENİN SESLERİNİN EKŞİ SÖZLÜK’TEKİ ÇAĞRIŞIMLARI -A-E-I-İ-”. Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat Mimarlık Dergisi, c. 5, sy 1, Haziran 2022, ss. 1-16, https://izlik.org/JA23AA47PL.
Vancouver
1.Asiye Mevhibe Cosar. TÜRKÇENİN SESLERİNİN EKŞİ SÖZLÜK’TEKİ ÇAĞRIŞIMLARI -A-E-I-İ-. HARS AKADEMİ [Internet]. 01 Haziran 2022;5(1):1-16. Erişim adresi: https://izlik.org/JA23AA47PL
