Araştırma Makalesi

GAZAVÂT-I HAYREDDİN PAŞA ADLI ESERDE (vr. 1b-200a) GEÇEN ASKERLİK VE SAVAŞ TERİMLERİ

Cilt: 8 Sayı: 1 29 Haziran 2025
PDF İndir
TR EN

GAZAVÂT-I HAYREDDİN PAŞA ADLI ESERDE (vr. 1b-200a) GEÇEN ASKERLİK VE SAVAŞ TERİMLERİ

Öz

Gaza kelimesi ilk anlamıyla ‘savaşa gitmek, savaşmak’ anlamına gelmektedir. Zaman içinde Müslümanlar, İslam’ı koruma ve yayma gayesiyle gayrimüslimlere karşı yürüttükleri savaşları ‘gaza’ olarak adlandırmışlardır. Bu savaşları konu alan ve bu mücadeleleri destansı bir üslupla anlatan eserlere gazaname ya da daha yaygın adıyla gazavatname denilmektedir. Gazavatnameler, kahramanlıkları öne çıkarırken aynı zamanda dönemin dinî, kültürel ve siyasi anlayışını da yansıtır. Bu yönüyle hem tarihî bir belge hem de edebî bir anlatı niteliğindedir. Eski Türkiye Türkçesiyle kaleme alınmış olan Gazavât-ı Hayreddin Paşa önemli bir gazavatname örneğidir. Eser, Osmanlı denizciliğinin önde gelen isimlerinden biri olan Barbaros Hayreddin Paşa ile kardeşi Oruç Reis’in hayatını ve savaşlarını konu edinir. Bu çalışmada, İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi Türkçe Yazmalar Bölümü 2639 numarada kayıtlı olan Gazavât-ı Hayreddin Paşa adlı eserin 1b-200a yaprakları arasında kaleme alınmış mücadelelerin anlatımında kullanılan askerlik ve savaş terimleri incelenmiş ve bu terimlerle ilgili metinden örnekler verilmiştir. Terimlerin tespitinde doküman analizi yöntemi kullanılmış, Türk Dil Kurumu Sözlüğü, Kubbealtı Lugatı, Steingass’ın Farsça-İngilizce Sözlüğü ve The Lingua Franca in the Levant Turkish Nautical Terms of Italian and Greek Origin sözlüğünden söz konusu terimlerin anlamları elde edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ayverdi, İlhan (2009). Kubbealtı Misalli Büyük Türkçe Sözlük. İstanbul: Kubbealtı Yayınları.
  2. Devellioğlu, Ferit (2010). Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lûgat. Ankara: Aydın Kitabevi Yayınları.
  3. Ergin, Muharrem (2002). Türk Dil Bilgisi. İstanbul: Bayrak Basım Yayım Tanıtım.
  4. Galotta, Aldo (1996). “Gazavât-ı Hayreddin Paşa”, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopesi (C. 13). İstanbul: TDV İslam Araştırmaları Merkezi.
  5. Güncel Türkçe Sözlük, Erişim 10 Mart 2025, http://sozluk.gov.tr
  6. Kahane, Henry; Tietze, Andreas. (1988). The Lingua Franca in The Levant Turkish Nautical Terms of Italian and Greek Origin. İstanbul: ABC Kitabevi Yayın ve Dağıtım.
  7. Levend, Agah Sırrı (1973). Türk Edebiyatı Tarihi. Ankara: TTK Yayınları.
  8. Levend, Agah Sırrı (2000). Gazavat-nameler ve Mihaloğlu Ali Bey’in Gazavatnamesi. Ankara: TTK Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Yeni Türk Dili (Eski Anadolu, Osmanlı, Türkiye Türkçesi)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

29 Haziran 2025

Gönderilme Tarihi

26 Mayıs 2025

Kabul Tarihi

12 Haziran 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Ceylan Erten, S. N., & Şen, M. (2025). GAZAVÂT-I HAYREDDİN PAŞA ADLI ESERDE (vr. 1b-200a) GEÇEN ASKERLİK VE SAVAŞ TERİMLERİ. Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat Mimarlık Dergisi, 8(1), 26-43. https://izlik.org/JA84FA88DL
AMA
1.Ceylan Erten SN, Şen M. GAZAVÂT-I HAYREDDİN PAŞA ADLI ESERDE (vr. 1b-200a) GEÇEN ASKERLİK VE SAVAŞ TERİMLERİ. HARS AKADEMİ. 2025;8(1):26-43. https://izlik.org/JA84FA88DL
Chicago
Ceylan Erten, Sevde Nur, ve Mesut Şen. 2025. “GAZAVÂT-I HAYREDDİN PAŞA ADLI ESERDE (vr. 1b-200a) GEÇEN ASKERLİK VE SAVAŞ TERİMLERİ”. Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat Mimarlık Dergisi 8 (1): 26-43. https://izlik.org/JA84FA88DL.
EndNote
Ceylan Erten SN, Şen M (01 Haziran 2025) GAZAVÂT-I HAYREDDİN PAŞA ADLI ESERDE (vr. 1b-200a) GEÇEN ASKERLİK VE SAVAŞ TERİMLERİ. Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat Mimarlık Dergisi 8 1 26–43.
IEEE
[1]S. N. Ceylan Erten ve M. Şen, “GAZAVÂT-I HAYREDDİN PAŞA ADLI ESERDE (vr. 1b-200a) GEÇEN ASKERLİK VE SAVAŞ TERİMLERİ”, HARS AKADEMİ, c. 8, sy 1, ss. 26–43, Haz. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84FA88DL
ISNAD
Ceylan Erten, Sevde Nur - Şen, Mesut. “GAZAVÂT-I HAYREDDİN PAŞA ADLI ESERDE (vr. 1b-200a) GEÇEN ASKERLİK VE SAVAŞ TERİMLERİ”. Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat Mimarlık Dergisi 8/1 (01 Haziran 2025): 26-43. https://izlik.org/JA84FA88DL.
JAMA
1.Ceylan Erten SN, Şen M. GAZAVÂT-I HAYREDDİN PAŞA ADLI ESERDE (vr. 1b-200a) GEÇEN ASKERLİK VE SAVAŞ TERİMLERİ. HARS AKADEMİ. 2025;8:26–43.
MLA
Ceylan Erten, Sevde Nur, ve Mesut Şen. “GAZAVÂT-I HAYREDDİN PAŞA ADLI ESERDE (vr. 1b-200a) GEÇEN ASKERLİK VE SAVAŞ TERİMLERİ”. Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat Mimarlık Dergisi, c. 8, sy 1, Haziran 2025, ss. 26-43, https://izlik.org/JA84FA88DL.
Vancouver
1.Sevde Nur Ceylan Erten, Mesut Şen. GAZAVÂT-I HAYREDDİN PAŞA ADLI ESERDE (vr. 1b-200a) GEÇEN ASKERLİK VE SAVAŞ TERİMLERİ. HARS AKADEMİ [Internet]. 01 Haziran 2025;8(1):26-43. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84FA88DL

Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat Mimarlık Dergisi'nde yayımlanan makaleler, Creative Commons Attribution 4.0 Uluslararası lisansı altında lisanslanmıştır.

by.png