Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

SELİM İLERİ’NİN AHMET HAMDİ TANPINAR HAKKINDA YAZDIĞI ROMAN ÜZERİNE BİR İNCELEME

Yıl 2021, Cilt: 4 Sayı: 7, 1 - 16, 30.06.2021

Öz

Ahmet Hamdi Tanpınar edebî ve fikrî eserleriyle kültür dünyamızda ayrı bir yere sahiptir. Tanpınar’ın eserleri yaşadığı dönemde ilgi görmemiş, bu durumu kendisi bir “sükût suikasti” şeklinde tanımlamış, ancak 2000’lerin başından itibaren Tanpınar ve eserleri büyük ilgi görmeye başlamıştır. Tanpınar bugün Türkiye’de hakkında en fazla makale ve kitap yazılan isim hüviyetine sahiptir. Tanpınar hakkında sadece araştırma eserleri yazılmamakta, romanlarda da yaşadığı trajedi ele alınmaktadır. Selim İleri, Tanpınar’ın yaşadığı trajediyi ve ölümünden sonra eserlerinin gördüğü ilgiyi Yaşadınız Öldünüz, Bir Anlamı Olmalı Bunun adlı romanına konu olarak seçmiştir. Selim İleri burada sadece Tanpınar’ı anlatmakla kalmamış, Tanpınar üzerinden kendisini ve edebiyat dünyasına yönelen kabul, itiraz ve redlerini ortaya koymuştur. Bu bakımdan roman aynı zamanda Selim İleri’nin Tanpınar’la birleşen görüş ve düşüncelerini okuma imkânı vermekte, Tanpınar hakkında roman ve araştırma eserlerinin yazılmaya devam edeceğini de göstermektedir.

Kaynakça

  • Referans 1:İleri, Selim (2020). Yaşadınız Öldünüz, Bir Anlamı Olmalı Bunun. İstanbul: Everest Yayınları.
  • Referans2:Kaplan, Mehmet (2014). Türk Edebiyatı Üzerinde Araştırmalar I. İstanbul: Dergâh Yayınları.
  • Referans3:Okay, Orhan (2012). Bir Hülya Adamının Romanı Ahmet Hamdi Tanpınar. İstanbul: Dergâh Yayınları.
  • Referans4:Tanpınar, Ahmet Hamdi (2013 a). Günlüklerin Işığında Tanpınar’la Baş başa. (Haz. İ. Enginün-Z. Kerman) İstanbul: Dergâh Yayınları.
  • Referans5:Tanpınar, Ahmet Hamdi (2013 b). Tanpınar’ın Mektupları. (Haz. Z. Kerman). İstanbul: Dergâh Yayınları.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm MAKALELER
Yazarlar

Murat Koç 0000-0002-8777-3406

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 4 Sayı: 7

Kaynak Göster

APA Koç, M. (2021). SELİM İLERİ’NİN AHMET HAMDİ TANPINAR HAKKINDA YAZDIĞI ROMAN ÜZERİNE BİR İNCELEME. Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat Mimarlık Dergisi, 4(7), 1-16.