Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İBNÜLEMİN MAHMUT KEMAL İNAL’IN KEMÂLÜ’L-HİKME ADLI ESERİNİN YAYININA DAİR

Yıl 2024, Cilt: 7 Sayı: 1, 95 - 99, 30.06.2024

Öz

Dünyada her insan için biyografi yazılabilir. Zira böyle bir fiil, her insanın hakkıdır. Hakkın yerine getirilmesi, biyografi yazıcılarının uhdesine havale edilmiştir. İnsanın varlığı ve hayatı, sırlarla doludur. Bu sırrın peşine düşmekse, insanın kendi türünün vazifesidir. Başka insanların hayatının izlerini sürmek, merakın sebep olduğu sonuçtur.
Tarih yazıcılığının bir parçası olan biyografi, edebiyat tarihinin de göz ardı edilemez unsurlarındandır. Biyografi yazıcılığı hususunda farklı yolların ve biçimlerin denenebileceği kabul edilmelidir. Ancak Ömer Gök’ün hazırladığı Kemâlü’l-Hikme gibi biyografik eserlerin ayrı ve ayrıcalıklı tarafları vardır. Fıtraten birbirine çok benzeyen İbnülemin Mahmud Kemal İnal ve Hersekli Ârif Hikmet gibi iki insanın buluştuğu bir metnin, biyografi yazıcılığı hususunda ayrıcalıklı bir yeri olmalıdır. Her ikisi de, çok titiz, zevk sahibidir. Edebiyatta, sanatta ve şiirde müşterek kanaatleri bulunan insanlardır. Birbirlerinin mahremlerine hürmetkâr davranırlar. Öte taraftan hüzünlerini ve huzurlarını paylaşarak yaşarlar. Dostluk ve muhabbet zirvededir. Aralarında endişe uyandıracak bir ipucuna dahi rastlanmaz.
Sayılabilecek birçok sebepten dolayıdır ki Kemâlü’l-Hikme adlı eser, biyografik eser vücuda getirmek hususunda ziyadesiyle örnek alınmayı hak eden eserlerdendir. Çünkü Hersekli Ârif Hikmet, ilmi derinliği olan bir insandır. Aynı zamanda, edebiyat adına mahareti bulunan nadir tiplerdendir. Böyle bir insanı yazan İbnülemin olursa bize ulaşan sadece biyografi metni değildir. Âlimin kaleminden âlemin tasvirini görürüz. Bir de, biyografinin bu derece zenginlik taşıması, biyografın ruh zenginliğinin de resmidir.

Kaynakça

  • İnal, İbnülemin Mahmud Kemal (2023). Kemâlü’l-Hikme, (Haz. Ömer Gök,). Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayını.
  • Rado, Şevket (2003). Sözün Gelişi, (Haz. C. Akaş,). İstanbul: YKY.
  • Wellek, Rene; Warren, Austin (1993). Edebiyat Teorisi, (Çev. Ö. F. Huyugüzel,). İzmir: Akademi Kitabevi.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Edebi Çalışmalar (Diğer)
Bölüm KİTAP TANITIMI - DEĞERLENDİRME
Yazarlar

Erdoğan Erbay 0000-0002-5541-0248

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2024
Gönderilme Tarihi 2 Nisan 2024
Kabul Tarihi 5 Haziran 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Erbay, E. (2024). İBNÜLEMİN MAHMUT KEMAL İNAL’IN KEMÂLÜ’L-HİKME ADLI ESERİNİN YAYININA DAİR. Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat Mimarlık Dergisi, 7(1), 95-99.