Objective: The experiment was conducted to determine the individual and combined
effects of probiotic, prebiotic and enzyme on performance, carcase, organ,
intestinal pH and viscosity of broilers.
Material and
Methods: A total of seven hundred
day-old male Ross-308 broiler chicks were individually weighted and distributed
into 28 floor pens with 25 chicks per pen in from 0 to 42 d of age. Seven
starter and grower diets were formulated to provide a similar nutrient profile
with the exception of using experimental feed additives (1 g per kg) or a
combined addition of these additives (0.5 g+0.5 g per kg). The diets were
supplemented with: no feed additives (control), probiotic, prebiotic, enzyme,
probiotic+prebiotic, probiotic+enzyme mixture, prebiotic+enzyme mixture.
Results: Probiotic, probiotic+prebiotic and probiotic+enzyme supplementation
significantly increased body weights at 42 days (P<0.05). There were no
differences in feed intake, feed conversion ratio, relative weights of the
proventriculus, gizzard, duodenum, jejunum, ileum, colon, cecum liver,
pancreas, spleen, heart and bursa of broilers among the treatments during the
experiment (P>0.05). Intestinal pH and viscosity were decreased by adding
feed additives when compared with the control.
Conclusion: The synergistic effects between probiotics, prebiotics and enzymes
should be further investigated, and suitable combinations and levels should be
determined in practice.
Amaç:
Deneme, probiyotik, prebiyotik ve
enzimin etlik piliçlerde performans, karkas, organlar, bağırsak pH’ı ve
viskozitesi üzerine tek başına ve kombine etkilerini belirlemek amacıyla
yürütülmüştür.
Materyal
ve Metot: Bir günlük yaşta 700
adet erkek Ross-308 etlik civciv, bireysel olarak tartılmış ve her bölmede 25
civciv olacak şekilde 28 gruba dağıtılarak 0-42. günler arasında
barındırılmıştır. Denemede kullanılan katkı maddeleri dışında benzer besin
madde profiline sahip ve kullanılan yem katkı maddesinin tek başına (1 g/kg)
veya kombine şekilde (0.5 g/kg+0.5 g/kg) ilave edildiği yedi adet başlatma ve
büyütme yemi formülasyonu oluşturulmuştur. Yemler, katkı maddesi içermeyen
(kontrol), prebiyotik, enzim, probiyotik+prebiyotik, probiyotik+enzim ve
prebiyotik+enzim içerecek şekilde hazırlanmıştır.
Bulgular:
Probiyotik, probiyotik+prebiyotik
ve probiyotik+enzim ilavesi 42. gün canlı ağırlığını önemli derecede
artırmıştır (P<0.05). Deneme süresince, gruplar arasında yem tüketimleri,
yemden yararlanma oranları ile bezel mide, taşlık, duedonum, jejunum, ileum,
kalın bağırsak, kör bağırsak, karaciğer, pancreas, dalak, kalp ve bursanın
oransal ağırlıkları bakımından bir farklılık saptanmamıştır (P>0.05). Yem
katkısı ilavesinin bağırsak pH’ı ve viskozitesi üzerine önemli bir etkisi
belirlenmiştir. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında deneme katkılarının
ilavesi ile bağırsak pH’ı ve viskozitesi azalmıştır.
Sonuç: Probiyotikler, prebiyotikler ve enzimler arasındaki
sinerjik etkiler daha fazla araştırılmalı, pratikte uygun kombinasyonlar ve seviyeler
belirlenmelidir
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 12 Ekim 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |
Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.