Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Süt Ürünlerinde Tüketici Tercihini Etkileyen Faktörler ve Gıda Güvenliği Bilinci

Yıl 2014, Cilt: 55 Sayı: 2, 9 - 15, 28.11.2014
https://doi.org/10.29185/hayuretim.363920

Öz



Bu çalışmanın amacı Türkiye’nin Doğu Akdeniz Bölgesinde
kentte yaşayan ailelerin gelir grubu ve demografik özelliklerine göre süt ve
süt ürünleri tüketiminin tespit edilmesi, bu ürünleri tercih etme veya etmeme
nedenleri üzerine etkili olan faktörlerin tespitidir. Araştırmada diğer
taraftan tüketicilerin gıda güvenliği bilinci de sorgulanmıştır. Adana kent
merkezinde yaşayan toplam 323 adet denek ile yüz yüze anket yoluyla bilgiler
toplanmıştır. Araştırmada lojistik regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırmaya
katılan bayanların %100’ünün inek sütünü, %85.9’unun inek peyniri, %
90.72’sinin ise inek yoğurdunu tercih ettikleri saptanmıştır. Analiz
sonuçlarına göre deneklerin %60.9 u keçi sütü hiç tüketmemektedirler. Bunun en
önemli sebebi alışkanlık olmaması ve tadından dolayı tercih etmedikleri bildirilmiştir.
Süt ve süt ürünleri satın alınırken kalitenin (%50.3), ambalajın (%33.1),
etiketin (%55.8), Markanın (%45.5), satış şeklinin (%57.8) ve ürünün sağlık
belgesine (HACCP, ISO 9001 vs) sahip olmasının (%46.7) çok önemli olduğunu
belirtmişlerdir. Ankete katılan bayanların %80’i erkeklerin ise %78’i gıda
güvenilirliğinin ne olduğu bildiklerinin ve konuya ilişkin bilgileri en çok
görsel medyadan (%11.5) takip edebildiklerini ifade etmişlerdir. Eğitim, gelir
düzeyi ve  yaş faktörlerinin süt ve sütü
ürünleri tüketiminde etkili olduğu tespit edilmiştir.



Kaynakça

  • Akbay, C. ve Tiryaki, G., Y. 2005. Tüketicilerin Ambalajlı ve Açık Süt Tüketim Alıskanlıklarının Karsılastırmalı Olarak incelenmesi: Kahramanmaras Örnegi. Kahramanmaras Sütçü İmam Üniv. Fen ve Mühendislik Dergisi 10: 89-96.
  • Çelik, Y., Karlı, B., Bilgiç, A., Çelik, Ş. 2005. Sanlıurfa ili kentsel alanda tüketicilerin süt tüketim düzeyleri ve süt tüketim alışkanlıkları. Tarım Ekonomisi Dergisi 11: 5-12.
  • Demirbaş, N., Karagözlü, C., Akbulut, N. 2002. Dünya ve Türkiye’de Süt Hayvancılığı ve Süt Ürünleri Sanayii- İstanbul Ticaret Odası Yayını Yayın No: 2002/7171. ISBN 975-512-612-0 İstanbul. Net Ltd. Şti. İstanbul.
  • Demircan, V., Örmeci, M.Ç., Kızılyar, G. 2011. Isparta ilinde ailelerin ambalajlı ve açık süt tüketim alışkanlıklarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 6(2): 39-47
  • FAO, 2012. http://faostat3.fao.org/faostat-gateway/go/to/download/Q/*/E(Erişim: 01.04.2014).
  • FAO, 2014. http://faostat3.fao.org/faostat-gateway/go/to/download/Q/*/E(Erişim: 01.04.2014).
  • Gündüz, O., Kılıç, O., Emir, M., Aydın, G. 2013. Süt ve süt ürünleri tüketiminde tüketici tercihlerini etkileyen faktörler: Samsun örneği. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 8: 36-43.
  • Günes, E., Albayrak, M. ve Gülubuk, B. 2002. Türkiye’de Gıda Sanayi. Tekirdag İş Sendikası Egitim Yayını, İzmir, s. 85-86.
  • Karagözlü, N., Karagözlü, C., Karaca, S., Eren, S. 2005. Üniversite öğrencilerinde süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıkları ve beslenme bilinçleri üzerine bir araştırma: Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Örneği. Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 1(2):101-108
  • Mucuk, İ. 1997. Pazarlama İlkeleri, Türkmen Kitapevi.
  • Ulusal Süt Konseyi. 2012. Dünya ve Türkiye’de süt Sektör İstatistikleri. Mayıs, Ankara.
  • Şimşek, O., Çetin, C., Bilgin, B. 2005. İstanbul ilinde içme sütü tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 2: 23-35.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Sezen Ocak

Hasan Önder Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 28 Kasım 2014
Gönderilme Tarihi 28 Ağustos 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 55 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ocak, S., & Önder, H. (2014). Süt Ürünlerinde Tüketici Tercihini Etkileyen Faktörler ve Gıda Güvenliği Bilinci. Hayvansal Üretim, 55(2), 9-15. https://doi.org/10.29185/hayuretim.363920

Cited By













26405

Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


26407 26406 26408   26409  26410263992641126412  26413   26414 26415