Bu çalışmanın amacı Türkiye’nin Doğu Akdeniz Bölgesinde
kentte yaşayan ailelerin gelir grubu ve demografik özelliklerine göre süt ve
süt ürünleri tüketiminin tespit edilmesi, bu ürünleri tercih etme veya etmeme
nedenleri üzerine etkili olan faktörlerin tespitidir. Araştırmada diğer
taraftan tüketicilerin gıda güvenliği bilinci de sorgulanmıştır. Adana kent
merkezinde yaşayan toplam 323 adet denek ile yüz yüze anket yoluyla bilgiler
toplanmıştır. Araştırmada lojistik regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırmaya
katılan bayanların %100’ünün inek sütünü, %85.9’unun inek peyniri, %
90.72’sinin ise inek yoğurdunu tercih ettikleri saptanmıştır. Analiz
sonuçlarına göre deneklerin %60.9 u keçi sütü hiç tüketmemektedirler. Bunun en
önemli sebebi alışkanlık olmaması ve tadından dolayı tercih etmedikleri bildirilmiştir.
Süt ve süt ürünleri satın alınırken kalitenin (%50.3), ambalajın (%33.1),
etiketin (%55.8), Markanın (%45.5), satış şeklinin (%57.8) ve ürünün sağlık
belgesine (HACCP, ISO 9001 vs) sahip olmasının (%46.7) çok önemli olduğunu
belirtmişlerdir. Ankete katılan bayanların %80’i erkeklerin ise %78’i gıda
güvenilirliğinin ne olduğu bildiklerinin ve konuya ilişkin bilgileri en çok
görsel medyadan (%11.5) takip edebildiklerini ifade etmişlerdir. Eğitim, gelir
düzeyi ve yaş faktörlerinin süt ve sütü
ürünleri tüketiminde etkili olduğu tespit edilmiştir.
Gıda güvenliği tüketici bilinci süt ve süt ürünleri ürün sağlık belgesi
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Kasım 2014 |
Gönderilme Tarihi | 28 Ağustos 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 55 Sayı: 2 |
Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.