Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Katılan Organik Asitlerin Performans, Yumurta Kalitesi ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi

Yıl 2017, Cilt: 58 Sayı: 2, 34 - 38, 23.11.2017
https://doi.org/10.29185/hayuretim.341458

Öz

Yumurtacı tavuk rasyonlarına organik asit (Propiyonik, Formik ve Malik
Asit) ilavesinin yumurtlama performansı, yumurta kalitesi ve bazı kan
parametreleri üzerine etkilerinin incelenmesi amacıyla yürütülen araştırmada,
toplam 96 adet 28 haftalık Lohmann (LSL) beyaz yumurtacı tavuk, her biri altı
alt gruptan ve her alt grupta dört hayvan olacak şekilde bir kontrol ve üç
muamele grubuna şansa bağlı olarak dağıtılmıştır. Kontrol grubundaki hayvanlar
bazal rasyonla, muamele grupları ise bazal yeme sırasıyla 200 ppm propiyonik
asit (PA), formik asit (FA) ve malik asit (MA) ilave edilerek hazırlanan
rasyonlarla 13 hafta süreyle beslenmiştir. Yumurtacı tavuk rasyonlarına ilave
edilen farklı organik asitlerin yumurtlama performansı üzerine etkisi önemsiz
bulunmuştur. Propiyonik asit içeren rasyonla beslenen grupta yumurta kalite
özelliklerinden kabuk kalınlığı, formik asit ilaveli rasyonla beslenen gruba
göre daha yüksek olmuştur. İncelenen diğer yumurta kalite kriterleri bakımından
gruplar arasında herhangi bir farkın olmadığı tespit edilmiştir. Propiyonik
asit grubundaki hayvanlarda serum Ca ve P içerikleri kontrol ve formik asit
grubundan daha yüksek bulunmuştur. Diğer serum parametrelerine (Kolesterol,
Glukoz, ALP, ALT, AST) ait değerler bakımından gruplar arasındaki
farklılıkların önemli olmadığı tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Abdel-Fattah SA, El-Sanhoury MH El-Mednay, N.M. Abdel-Azeem, F, 2008. Thyroid activity, some blood constituents, organs morphology and performance of broiler chicks fed supplemental organic acids.Int. J. Poult. Sci., 7: 215–222.
  • Anonim, 2014. Organik Asitler ve Hayvan Beslemede Organik Asit Kullanımı. http://www.frmtr.com/lise-bilgiistekleri/1321725-organik-asitler-ve-kullanim-alanlari.html. Erişim tarihi: 01.03.2014.
  • Çetin N, Çetin E, Kocaoğlu Güçlü B, 2006. Yumurta tavuklarında rasyona ilave edilen humat ve organik asitlerin bazı hematolojik parametreler üzerine etkisi. Ankara Üniv. Vet. Fak. Derg., 53: 165-168.
  • Dahiya R, Berwal RS, Patil CS, 2016. The effect of dietary supplementation of salts of organic acid on production performance of laying hens. Veterinary World, 9: 1478-1484.
  • Dama G, 2016. Yumurtacı tavuk rasyonlarına farklı düzeylerde propiyonik asit ilavesinin performans, yumurta kalitesi ve bazı kan parametreleri üzerine etkisi. Ataürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Y.Lisans Tezi), Erzurum.
  • Gauthier R, 2002. Intestinal health, the key to productivity - the case of organic acids. IASA XXVII convencion ANECA-WPDC. 2002, Puerto Vallarta, Jal. Mexico.
  • Gül M, Ali TM, Cengiz S, Yildiz A, 2014. Effect of organic acids in diet on laying hens’ performance, egg quality indices, intestinal microflora, and small intestinal villi height. Europ. Poult.Sci., 78., DOI: 10.1399/eps.2013.5.
  • Kahraman Z, Mızrak C, Yenice E, Atik Z, Tunca M, 2009. Yumurta tavuğu rasyonlarında uçucu yağ asidi (uya) kullanımının performans, yumurta kalite kriterleri, organ ağırlıkları, jejenum pH’sı ve kuluçka sonuçları üzerine etkileri. 6. Zootekni Bilim Kongresi, 24-26 Haziran, Erzurum, Tam metinler CD’si, 212-218
  • Kaya A, Kaya H, Çelebi Ş, 2012. Ruminant hayvanlarda metan üretimini azaltmaya yönelik çalışmalar. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 43: 197-204.
  • Kaya A, Kaya H, Gül M, Apaydın B, Timurkaan S, 2015. Effect of different levels of organic acids in the diets of hens on laying performance, egg quality criteria, blood parameters, and intestinal histomorphology. Indian Journal of Animal Research, 49(5), 645-651.
  • Kaya A, Kaya H, Gül M, Çelebi Ş, 2014. Geç dönemde organik asit ilavesinin yumurtlama performansı, yumurta kalite özellikleri ve bağırsak pH’sı üzerine etkisi. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg, 45(1), 15-18.
  • Kaya H, Kaya A, Gül M, Çelebi Ş, 2013. The effect of zeolite and organic acid mixture supplementation in the layer diet on performance, egg quality traits and some blood parameters. J Anim. Vet. Advances, 12(6): 782-787.
  • Kaya H, Macit M, 2012. Effect of Inclusion of Garlic (Allium sativum) powder at different levels and copper into diets of hens on performance, egg quality traits and yolk cholesterol content. Int. J. Poult. Sci., 11: 114-119.
  • Kum E, Kocaoğlu Güçlü B, 2006. Standart ve sıkışık kafes yoğunluğunda yetiştirilen Yumurta tavuğu karma yemlerine organik asit ilavesinin performansa etkisi. Sağlık Bilimleri Dergisi (Journal of Health Sciences), 15(2): 99-106.
  • Oruwari BM, 1993. Propionic acid and calcium propionate in diets for egg-type layers and broiler chicks. J Appl. Anim. Res., 3:73-81.
  • Park KW, Rhee AR, Um SJ, Paik IK, 2009. Effect of dietary available phosphorus and organic acids on the performance and egg quality of laying hens. J. Appl. Poult. Res., 18: 598-604.
  • Patten JD, Waldroup PW, 1988. The use of organic acids in broiler diets. Poult. Sci., 67: 1187-1182.
  • Soltan MA, 2008. Effect of dietary organic acid supplementation on egg production, egg quality and some blood serum parameters in laying hens. Int J Poult Sci., 7: 613-621.
  • SPSS, 1996. SPSS for Windows Release 10.0, SPSS Inc. Chicago.
  • Ur Rehman Z, Ul Haq A, Akram N, El Hack MEA, Saeed M, Ur Rehman S, Meng C, Alaqawany M, Sayab M, Dhama K, Ding C., 2016. Growth performance, intestinal histomorphology, blood hematology and serum metabolites of broiler chickens fed diet supplemented with graded levels of acetic acid. Int. J. Pharmacology, 12:874-883.
  • Yeşilbağ D, Çolpan İ., 2003. Tüm tane buğday içeren yumurta tavuğu rasyonlarında organik asidin kullanımı, II. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, Bildiriler Kitabı, s.: 270-274. Konya/ Türkiye.
  • Yeşilbağ, D, Çolpan İ, 2006. Effect of organic acid supplementated diets on growth performance, egg production and quality and on serum parameters in laying hens. Revue. Med. Vet., 157: 280-284.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Adem Kaya

Çimen Sarı

Yayımlanma Tarihi 23 Kasım 2017
Gönderilme Tarihi 3 Ekim 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 58 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kaya, A., & Sarı, Ç. (2017). Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Katılan Organik Asitlerin Performans, Yumurta Kalitesi ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi. Hayvansal Üretim, 58(2), 34-38. https://doi.org/10.29185/hayuretim.341458


26405

Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


26407 26406 26408   26409  26410263992641126412  26413   26414 26415