Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Muğla İli Ula İlçesi Arıcılığının Bazı Teknik Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2017, Cilt: 58 Sayı: 2, 52 - 57, 23.11.2017
https://doi.org/10.29185/hayuretim.346617

Öz

Bu
çalışma, Muğla İli Ula İlçesi arıcılığının bazı teknik özelliklerinin
belirlenmesi ve çıkan sonuçların irdelenmesi amacıyla 2015 yılı Mart ve Nisan
aylarında, Ula merkez ve 7 köyünde toplam 40 arıcı ile yüz yüze anket şeklinde arıcıların
arılıklarında yürütülmüştür. Bununla birlikte, arılıklarda yapılan anket sırasında
her bir arılıkta problemli ve normal olduğu düşünülen 1’er olmak üzere en az 2
adet koloni açılarak koloninin durumu arıcı ile beraber incelenmiş ve değerlendirilmiştir.  

Ankete
katılan arıcıların %75’i Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliğine, %22,5’i Ula
Bal Üreticileri Birliğine üye olup %2,5’i de herhangi bir birliğe üye değildir.
Çalışmada yer alan arıcıların ortalama; 54 yaşında ve 258 kovana sahip olduğu,
26 yıldır arıcılık yaptığı belirlenmiştir. Arıcıların %90’ı ilkokul mezunu olup
%80’i arıcılık kurslarına katılmıştır.





Arıcılardan
%60’ı sadece arıcılık ile uğraşırken %25’lik kısmı arıcılığa ek olarak
çiftçilik, esnaflık, memurluk yapmakta ve diğer %15’i de başka bir işten emeklidir.
Ürün çeşitliliği açısından, %82,5’i sadece bal üretirken %17,5’i bal üretimi
yanında polen ve arı sütü de üretmektedir. Ankete katılan arıcılara göre,  bal fiyatlarının düşük oluşu, pazarlama ve gezginci
arıcılıkta konaklama konuları %70 oranında Türkiye arıcılığının en önemli
sorununu oluşturmaktadır. 

Kaynakça

  • Ceyhan, V. 2016. Muğla ilinde arıcılık işletmelerinin sosyo-ekonomik yapısı. 5. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, 1-5 Kasım 2016 Fethiye. Dijital Bildiri Özetleri Kitabı, s:206.
  • Ceyhan, V., Cinemre, H. A., Yeninar, H., Demiryürek, K., Bozoğlu, M., Kılıç O., Öztürk, A. İ., Emir, M., Canan S., Yıldırım, Ç., Başer, U. 2016. Türkiye arıcılığının mevcut durumu, sorunları ve geleceği. Erol Ofset Matbaacılık Yayıncılık Ambalaj San. ve Tic. LTD ŞT. Samsun.
  • Çevrimli, M. B. 2017. Arıcılık işletmelerinin teknik ve ekonomik analizi: Ege Bölgesi Örneği. Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Demen, H. 2015. Diyarbakır ilinde arıcılığın yapısı ve sorunların belirlenmesi üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Ana Bilim Dalı, Aydın.
  • Doğaroğlu, M. 2009. Modern arıcılık teknikleri. Doğa Arıcılık San. Tic. Ltd. Şti., Tekirdağ.
  • Emir, M., Peri, F. 2016. Samsun ili Salıpazarı ilçesi arıcılığının ve arıcı-birlik ilişkilerinin incelenmesi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi 2(1): 18-22.
  • Engindeniz, S., Uçar, K., Başaran, C. 2014. İzmir ilinde arıcılığın ekonomik yönleri ve sorunları. Tarım Ekonomisi Dergisi 20(2): 113-120.
  • Genersch, E., Ohe, W., Kaatz, H., Schroeden, A., Otten, C., Büchler, R., Berg, S., Ritter, W., Mühlen, W., Gisder, S., Meixner, M., Liebig, G., Rosenkranz, P. 2010. The German bee monitoring Project: a long term study to understand periodicallyhigh winter losses of honey bee colonies. Apidologie, 41(3), Pages: 332 – 352. DOI: https://doi.org/10.1051/apido/2010014
  • Güler, A. 2017. Bal arısı (Apis mellifera L.) yetiştiriciliği hastalıkları ve ürünleri. Azim matbaacılık, Ankara.
  • Korkmaz, A. 2017. Anlaşılabilir Arıcılık. 5. Baskı, Ceylan Ofset Matbaa Basın Yayın Ambalaj Sanayi, Samsun.
  • Özbakır, G. Ö., Doğan, Z., Öztokmak, A. 2016. Adıyaman ili arıcılık faaliyetlerinin incelenmesi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 20(2): 119-126.
  • Özbilgin, N., Alataş, İ., Balkan C., Öztürk, A. İ., Karaca, Ü. 1999. Ege Bölgesi arıcılık faaliyetlerinin teknik ve ekonomik başlıca karakteristiklerinin belirlenmesi. Anadolu 9(1): 149-170.
  • Öztürk, A. 2014. Ana arıda kalite kavramı ve ana arı kalitesini etkileyen faktörler. Anadolu 24(1) : 53-59.
  • Saner, G., Engindeniz, S., ÇUKUR, f., Yücel, B. 2005. İzmir ve Muğla illerinde faaliyet gösteren arıcılık işletmelerinin teknik ve ekonomik yapısı ile sorunları üzerine bir araştırma. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, Yayın No: 106, Ankara.
  • Paksoy, M., Bulut, O. D., Türkmen, B. 2016. Muğla ilinde arıcılık işletmelerinin sosyo-ekonomik yapısı. 5. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, 1-5 Kasım 2016 Fethiye. Dijital Bildiri Özetleri Kitabı, s:202.
  • TÜİK,2015. Türkiye İstatistik Kurumu veri tabanı, Ankara.
  • Üçeş, E., Erişir, Z. 2016. Erzincan ili arıcılığının sosyo-ekonomik yapısı. F. Ü. Sağ. Bil. Vet. Dergisi 30(1): 33-38
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ali İhsan Öztürk

Yayımlanma Tarihi 23 Kasım 2017
Gönderilme Tarihi 25 Ekim 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 58 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Öztürk, A. İ. (2017). Muğla İli Ula İlçesi Arıcılığının Bazı Teknik Özelliklerinin Belirlenmesi. Journal of Animal Production, 58(2), 52-57. https://doi.org/10.29185/hayuretim.346617


26405

Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


26407 26406 26408   26409  26410263992641126412  26413   26414 26415