Amaç: Diyetlere karıştırılan 100 ve 200 g saf gliserolün; kuzuların besi performansı, kan parametreleri, karkas randımanı ve Musculus longissimus dorsi (MLD) rengi üzerine etkileri araştırılmıştır.
Materyal ve Metot: Çalışmada 24 adet sütten kesilmiş 3-3.5 aylık yaşta erkek kuzular kullanılmıştır. Kuzular rastgele 3 gruba ayrılmış ve bireysel bölmelerde beslenmişlerdir. Hayvanlara, gliserolsüz kontrol diyeti (Kontrol grubu); 100 (G100 grubu); 200 g (G200 grubu) gliserol içeren diyetler (kaba + kuzu besi yemi) verilmiştir. Kuzu besi yemi ad libitum olarak, kaba yem ise (buğday samanı) 130 g/hayvan/gün verilmiştir. Deneme 56 gün sürmüştür.
Bulgular: G100 grubun besi süresince günlük canlı ağırlık artışı ve 0-28 günlük kuru madde tüketimi diğer gruplara göre artmıştır (P<0.05). Besi süresince, G100 grubunun yemden yararlanma oranı diğer gruplardan daha iyidir (P<0.05). Deneme sonunda kuzuların serum glukoz ve toplam protein değerleri arasında istatistiksel fark gözlenmemiştir. Gliserol katkılı yemleri tüketen kuzuların; sıcak karkas randımanı, MLD kasının L* ve a* değerleri kontrol grubuna göre artmıştır (P<0.05).
Sonuç: Bu çalışmada, kuzu diyetlerine 100 g üstü gliserol katkısı yem tüketimini olumsuz etkilediğinden, diyete en fazla 100 g gliserol katkısının kuzu besi performansına daha olumlu yansıdığı görülmüştür
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
ZRF-16012
Aydın BAP ve TARBİYOMER yetkililerine teşekkür ederiz.
Objective: The effects of 100 and 200 g pure glycerol mixed to diets on fattening performance, blood parameters, and carcass yield and Musculus longissimus dorsi (MLD) colour of lambs and were investigated.
Material and Methods: Twenty-four Kivircik male lambs, weaned at 3-3.5 months of age were used. Lambs were randomly divided into 3 groups and were fed in individual pens. Animals were assigned to experimental diets containing 0 (Control group), 100g (G100 group) and 200 g (G200 group) glycerol/animal/day. Lamb feeds were given ad libitum, and also wheat straw was given 130 g / animal/ day. The trial lasted 56 days.
Results: Daily weight gain during the fattening period and dry matter intake at the 0-28 days of G100 group were increased compared to the other groups (P<0.05). During the fattening period, the G100 group has better feed conversion ratio (FCR) than the other groups (P<0.05). At the end of the experiment, there was no statistical difference serum glucose and total protein values of lambs among the groups. The hot carcass yields, L* and a* values of MLD in the groups feeding diets with glycerol increased compared to the control group (P<0.05).
Conclusion: In this study, it was observed that the addition of 100 g glycerol to the diet of lambs had a more positive effect on fattening performance, since the addition of 100 g glycerol to lamb diets negatively affected feed consumption.
ZRF-16012
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | ZRF-16012 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 8 Ekim 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 62 Sayı: 2 |
Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.