Amaç: Bu çalışmada etlik piliç karma yemlerine ilave edilen karotenoidlerin et kalite özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Materyal ve Yöntem: Çalışmada hayvan materyali olarak 840 adet günlük yaşta Ross 308 erkek etlik civciv kullanılmış ve eşit sayıda rastgele yedi gruba ayrılmışlardır. Birinci grup (K); renk maddesi katkısı yapılmayan ve standart yemle beslenen kontrol grubu, ikinci grup (LK); standart karma yeme 80 ppm likopen ilaveli, üçüncü grup (LT); standart karma yeme 80 ppm lutein ilaveli, dördüncü grup (ZK); standart karma yeme 80 ppm zeaksantin ilaveli, beşinci grup (LK+LT); standart karma yeme 40 ppm likopen ve 40 ppm lutein ilaveli, altıncı grup (LK+ZK); standart karma yeme 40 ppm likopen ve 40 ppm zeaksantin ilaveli, yedinci grup (LT+ZK) ise 40 ppm zeaksantin ve 40 ppm lutein ilaveli yemlerle beslenen gruplar olacak şekilde düzenlenmiştir. Hayvanlara yem ve su ad-libitum olarak sunulmuştur.
Bulgular: Etlik piliçlere ait göğüs eti malondialdehid değerleri (MDA) ile karbonil değerleri, göğüs ve but eti besin madde içerikleri ve pH değerleri, göğüs eti renk değerleri, duyusal özellikleri (koku, yumuşaklık, tat, sululuk, görünüm, genel beğeni), göğüs etine ait fiziksel özellikler (çözdürme ve pişirme kayıpları, su tutma kapasitesi, tekstür), saptanmıştır.
Sonuç: Karma yemlere renk maddeleri ilavesi, göğüs eti MDA değerleri, göğüs eti “b” renk değeri ile etin sululuğu ve görünümü üzerinde önemli farklılıklara sebep olmuştur (P<0.05). Lutein, likopen ve zeaksantinin kanatlı karma yemlerine ilavesi ile özellikle et rengi ve MDA değerleri üzerine olumlu etkiler saptanmıştır. Bu etkilerinden dolayı lutein, likopen ve zeaksantinin iyi bir karotenoid kaynağı olarak önerilebileceği sonucuna varılmıştır.
Ege Üniversitesi BAP
2011-ZRF-032
Objective: In this study, the effects of carotenoids addition in broiler feeds on meat quality was investigated.
Materials and Methods: Eight hundered forty of Ross 308 one day old male broiler chicks are randomly divided into seven groups. The first group (K) as the control group was fed with basal diet without any pigment additives, the second group (LK) was fed with 80 ppm lycopene added basal diet, the third group(LT) was fed with 80 ppm lutein added basal diet, the fourth group (ZK) was fed with 80 ppm zeaxanthin added basal diet, the fifth group (LK+LT) was fed witth 40 ppm lycopene and 40 ppm lutein added basal diet, the sixth group (LK+ZK) was fed with 40 ppm lycopene and 40 ppm zeaxanthin added basal diet and the seventh group (ZK+LU) was fed with 40 ppm zeaxanthin and 40 ppm added basal diet, were designed. Feed and water were provided as ad-libitum.
Result: When the results obtained from the study were examined, body weight, breast meat MDA values, color of the breast meat’s “b” color value and sensory analyzes, color and water content were found to be statistically significant (P<0.05).
Conclusion: The addition of lutein, lycopene and zeaxanthin to poultry feeds has positive effects on meat color and MDA. Due to these effects, it was concluded that lutein, lycopene and zeaxanthin can be recommended as a good source of carotenoids
2011-ZRF-032
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2011-ZRF-032 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 6 Kasım 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 62 Sayı: 2 |
Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.