Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Manda Yetiştiriciliğinin Ekonomik Yönü Üzerine Bir Analiz: Balıkesir İli Örneği

Yıl 2022, Cilt: 63 Sayı: 1, 35 - 46, 01.07.2022
https://doi.org/10.29185/hayuretim.978601

Öz

Amaç: Türkiye’de 2010 yılı sonrasında manda ürünlerinin değerinin anlaşılması ve uygulamaya geçirilen projelerin de etkisiyle manda yetiştiriciliği önem kazanmıştır. Bu çalışmada Balıkesir ilinde Halk Elinde Manda Islahı Projesi kapsamındaki manda işletmelerinin ekonomik yönü ortaya konulmuştur.
Materyal ve Yöntem: Araştırmanın verileri Balıkesir ilinde manda sütü üretiminin yoğun olarak yapıldığı Altıeylül ile Gönen ilçelerinde bulunan toplam 102 üreticiden anket yoluyla elde edilmiştir. Araştırma kapsamında manda yetiştiriciliği ile uğraşan işletmelerin özellikleri arasında işletme büyüklüklerine (1-10 baş, 11-20 baş ile 21 baş ve üzeri) göre farklılık olup olmadığı Kruskal-Wallis testi ile istatistiksel olarak test edilmiştir.
Bulgular: Araştırmada manda başına bir laktasyonda süt verimi ortalama 1332.89 kg olarak bulunmuştur. Bu miktar 2019 yılı Türkiye ortalamasının (1000.10 kg) oldukça üzerindedir. Büyükbaş hayvan birimi (BBHB) başına günlük toplam yem tüketimi 12.32 kg’dır. İşletmeler ortalamasına göre büyükbaş hayvan birimi başına net kâr 1484.31 TL’dir. Çalışmada küçük ölçekli aile işletmelerinin daha kârlı olduğu, bu işletmelerin elde ettiği sütü katma değerli ürüne çevirerek kendi olanakları doğrultusunda pazarladığı belirlenmiştir.
Sonuç: Manda yetiştiriciliğinin ekonomik olarak sürdürülebilir olması için devlet tarafından desteklenmesi ve üreticinin katma değeri yüksek manda ürünlerine yöneltilmesi gerekmektedir. Böylelikle kırsaldan şehirlere göç engellenecek, üreticiler geleneksel manda yetiştirme yöntemlerini daha modern ve teknik koşullarda sürdürme olanağı bulabileceklerdir

Destekleyen Kurum

Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi

Proje Numarası

2015-ZRF-048

Teşekkür

2015-ZRF-048 nolu proje altında bu araştırmanın gerçekleştirilmesinde sağladığı finansal destekten dolayı Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’ne teşekkürlerimizi sunarız.

Kaynakça

  • Anonim 2021. Hayvancılık İstatistikleri. http://www.tuik.gov.tr
  • Anonymous 2021. FAOSTAT. http://www.fao.org/home/en/
  • Arefaine H, Kashwa M. 2015. A review on strategies for sustainable buffalo milk production in Egypt. Journal of Biology, Agriculture and Healthcare, 5(9), 63-67.
  • Atasever S, Erdem H. 2008. Manda yetiştiriciliği ve Türkiye'deki geleceği. OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 23(1), 59-64.
  • Borghese A, Mazzi M. 2005. Buffalo population and strategies in the world. (Buffalo Production and Research, Reu Technical Series 67, Ed. Borghese, A) 1-39.
  • Denli M, Tutkun M, İpçak, HH, Demir Ş. 2019. Diyarbakır ili hayvansal üretim yatırım fizibilitesi. Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, 162 sy.
  • Ermetin O. 2017. Husbandry and sustainability of water buffaloes in Turkey. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology 5(12), 1673-1682.
  • Gül M, Akpınar MG, Karlı B, Taşcıoğlu Y, Bozkurt Y. 2016. Türkiye'de manda yetiştiriciliğinin geliştirilmesini etkileyen faktörler ve bu alana yönelik optimum politika bileşeninin belirlenmesi. TÜBİTAK Program Kodu: 1001, Proje No: 113O309, Isparta, 243 sy.
  • Günlü A, Çiçek H, Tandoğan M. 2010. Socio-economic analysis of dairy buffalo enterprises in Afyonkarahisar province in Turkey. Journal of Food, Agriculture & Environment, 8 (3&4), 689-691.
  • Işık, N.O. 2018. Manda derisi budama atıklarından farklı yöntemlerle jelatin üretilmesi ve manda jelatinin reolojik özelliklerinin belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 15(03), 44-48.
  • Kınık Ö, Yerlikaya O. 2015. Manda sütü ve özellikleri. Sidas, Şubat, 56 s.
  • Minervino AHH, Zava M, Vecchio D, Borghese A. 2020. Bubalus Bubalis: A short story. Frontiers in Veterinary Science. 15 p.
  • Özdemir G, Özdemir A. 2016. Bingöl ili manda yetiştiriciliği sorun ve çözüm önerilerinin yetiştirici gözüyle değerlendirilmesi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi (6)2, 157-164.
  • Özkan Z, Arslan S, Uçum İ, Canik F, Uzun B. 2017. Samsun ilinde manda yetiştiriciliği faaliyetine yer veren işletmelerin mevcut durum analizi. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü, TEPGE Yayın No: 292, Ankara.
  • Özger, Ö. 2018. Iğdır ilinde manda yetiştiriciliği faaliyetinin ekonomik analizi, Iğdır Üniversitesi FBE Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans tezi, Iğdır, 99 s.
  • Peltek H. 2017. Balıkesir Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı, Kişisel Görüşme, Balıkesir.
  • Sabia E, Napolitano F, Claps S, Braghieri A, Piazzolla N, Pacelli C. 2015. Feeding, nutrition and sustainability in dairy enterprises: The case of Mediterranean Buffaloes (Bubalus Bubalis). The Sustainability of Agro-Food and Natural Resource Systems in The Mediterranean Basin, 57-64.
  • Şekerden Ö. 2001. Büyükbaş hayvan yetiştirme (manda yetiştiriciliği). Temizyürek Ofset Matbaacılık, 296 s.
  • Soysal İ. 2006. Manda ve ürünleri üretimi. Tekirdağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Ders Notları, Tekirdağ.
  • Soysal Mİ, Tuna YT, Gürcan EK. 2005. İstanbul Silivri ilçesi Danamandıra köyünde manda yetiştiriciliği üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 2(1), 73-78.
  • Soysal Mİ. 2013. Anatolian Water Buffalo husbandry in Turkey. Buffalo Bulletin 32 (Special Issue 1), 293-309.
  • Terramoccia S, Bartocci S, Borghese A. 2005. Nutritional requirements in buffalo cows and heifers. (Buffalo Production and Research, Reu Technical Series 67, Ed. Borghese, A) 145-160.
  • Yılmaz, A., Kara, M.A., 2019, Türkiye’de Manda Yetiştiriciliğinin Durumu ve Geleceği, Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 6(3): 356-363.

An Analysis of Economical Aspect of Water Buffalo Farming: A Case Study of Balıkesir Province

Yıl 2022, Cilt: 63 Sayı: 1, 35 - 46, 01.07.2022
https://doi.org/10.29185/hayuretim.978601

Öz

Objective: With the understanding of the value of water buffalo products and the effect of the projects implemented in Türkiye after 2010, water buffalo breeding has gained importance. This research aims to analyze economical aspect of the water buffalo farms within the scope of the Buffalo Breeding Project in the Hands of the People in Balıkesir province.
Material and Methods: The data was obtained through face to face questionaire from 102 producers in the districts of Altıeylül and Gönen of Balıkesir Province in which buffalo milk production was done intensively. Within the scope of the research, whether there is a difference between the characteristics of the water buffalo farms according to the size of the farms (1-10 heads, 11-20 heads and 21 heads and above) was statistically tested with Kruskal-Wallis test.
Results: In the study, average milk yield was found as 1332.89 kg in one lactation per buffalo. This amount is above the Türkiye’s average of 2019 (1000.10 kg). The total daily feed consumption is 12.32 kg per buffalo. According to the average of farms, net profit per animal unit is 1484.31 TL. It has been determined that the gross profit of the small size enterprises was higher, and these farms convert the milk into value-added products and market them in line with their own possibilities.
Conclusion: According to the results, for the economic sustainability of buffalo farming, it is necessary to supporting the sector and direct the producers to the buffalo products with high added value. Thus, migration from villages to cities will be prevented and producers will be able to breed buffaloes under more modern and technical conditions.

Proje Numarası

2015-ZRF-048

Kaynakça

  • Anonim 2021. Hayvancılık İstatistikleri. http://www.tuik.gov.tr
  • Anonymous 2021. FAOSTAT. http://www.fao.org/home/en/
  • Arefaine H, Kashwa M. 2015. A review on strategies for sustainable buffalo milk production in Egypt. Journal of Biology, Agriculture and Healthcare, 5(9), 63-67.
  • Atasever S, Erdem H. 2008. Manda yetiştiriciliği ve Türkiye'deki geleceği. OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 23(1), 59-64.
  • Borghese A, Mazzi M. 2005. Buffalo population and strategies in the world. (Buffalo Production and Research, Reu Technical Series 67, Ed. Borghese, A) 1-39.
  • Denli M, Tutkun M, İpçak, HH, Demir Ş. 2019. Diyarbakır ili hayvansal üretim yatırım fizibilitesi. Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, 162 sy.
  • Ermetin O. 2017. Husbandry and sustainability of water buffaloes in Turkey. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology 5(12), 1673-1682.
  • Gül M, Akpınar MG, Karlı B, Taşcıoğlu Y, Bozkurt Y. 2016. Türkiye'de manda yetiştiriciliğinin geliştirilmesini etkileyen faktörler ve bu alana yönelik optimum politika bileşeninin belirlenmesi. TÜBİTAK Program Kodu: 1001, Proje No: 113O309, Isparta, 243 sy.
  • Günlü A, Çiçek H, Tandoğan M. 2010. Socio-economic analysis of dairy buffalo enterprises in Afyonkarahisar province in Turkey. Journal of Food, Agriculture & Environment, 8 (3&4), 689-691.
  • Işık, N.O. 2018. Manda derisi budama atıklarından farklı yöntemlerle jelatin üretilmesi ve manda jelatinin reolojik özelliklerinin belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 15(03), 44-48.
  • Kınık Ö, Yerlikaya O. 2015. Manda sütü ve özellikleri. Sidas, Şubat, 56 s.
  • Minervino AHH, Zava M, Vecchio D, Borghese A. 2020. Bubalus Bubalis: A short story. Frontiers in Veterinary Science. 15 p.
  • Özdemir G, Özdemir A. 2016. Bingöl ili manda yetiştiriciliği sorun ve çözüm önerilerinin yetiştirici gözüyle değerlendirilmesi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi (6)2, 157-164.
  • Özkan Z, Arslan S, Uçum İ, Canik F, Uzun B. 2017. Samsun ilinde manda yetiştiriciliği faaliyetine yer veren işletmelerin mevcut durum analizi. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü, TEPGE Yayın No: 292, Ankara.
  • Özger, Ö. 2018. Iğdır ilinde manda yetiştiriciliği faaliyetinin ekonomik analizi, Iğdır Üniversitesi FBE Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans tezi, Iğdır, 99 s.
  • Peltek H. 2017. Balıkesir Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı, Kişisel Görüşme, Balıkesir.
  • Sabia E, Napolitano F, Claps S, Braghieri A, Piazzolla N, Pacelli C. 2015. Feeding, nutrition and sustainability in dairy enterprises: The case of Mediterranean Buffaloes (Bubalus Bubalis). The Sustainability of Agro-Food and Natural Resource Systems in The Mediterranean Basin, 57-64.
  • Şekerden Ö. 2001. Büyükbaş hayvan yetiştirme (manda yetiştiriciliği). Temizyürek Ofset Matbaacılık, 296 s.
  • Soysal İ. 2006. Manda ve ürünleri üretimi. Tekirdağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Ders Notları, Tekirdağ.
  • Soysal Mİ, Tuna YT, Gürcan EK. 2005. İstanbul Silivri ilçesi Danamandıra köyünde manda yetiştiriciliği üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 2(1), 73-78.
  • Soysal Mİ. 2013. Anatolian Water Buffalo husbandry in Turkey. Buffalo Bulletin 32 (Special Issue 1), 293-309.
  • Terramoccia S, Bartocci S, Borghese A. 2005. Nutritional requirements in buffalo cows and heifers. (Buffalo Production and Research, Reu Technical Series 67, Ed. Borghese, A) 145-160.
  • Yılmaz, A., Kara, M.A., 2019, Türkiye’de Manda Yetiştiriciliğinin Durumu ve Geleceği, Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 6(3): 356-363.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hayvansal Üretim (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Gamze Saner 0000-0002-2897-9543

Sait Engindeniz 0000-0002-7371-3330

Hakan Adanacıoğlu 0000-0002-8439-8524

Duran Güler 0000-0001-8555-0877

Zekiye Şengül 0000-0002-2496-2867

Proje Numarası 2015-ZRF-048
Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2022
Gönderilme Tarihi 4 Ağustos 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 63 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Saner, G., Engindeniz, S., Adanacıoğlu, H., Güler, D., vd. (2022). Manda Yetiştiriciliğinin Ekonomik Yönü Üzerine Bir Analiz: Balıkesir İli Örneği. Hayvansal Üretim, 63(1), 35-46. https://doi.org/10.29185/hayuretim.978601


26405

Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


26407 26406 26408   26409  26410263992641126412  26413   26414 26415