Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Milk Composition, Rennet Coagulation Time, Urea Content and Environmental Factors Affecting Them in Anatolian Buffaloes

Yıl 2008, Cilt: 49 Sayı: 2, 7 - 14, 01.06.2008

Öz

The objectives of this study were to investigate determining environmental factors on composition, renneting time, urea concentration, acidity, density and pH of Anatolian Buffaloes milk. As a total of 110 milk samples from 53 cows that were calved from 2004 June to 2005 September period in 5 units of Ilıkpınar Village were collected in morning milkings in June, September, December and March. The cows were on their lactation days 30±15, 60±15, 90±15, 120±15, 150±15, 180±15, 210±15, 240±15 and 270±15. The milk samples were analysed for various milk characteristics. Rennet coagulation time, urea, protein and fat contents were determined using Berridge, photometric, formol titration and Gerber methods, respectively. Data were classified as follows; lactation stages: 1 (30±15, 60±15, 90±15 days): 2 (120±15, 150±15, 180±15): 3 (210±15, 240±15, 270±15); month of samples collection: 1 (June), 2 (September), 3 (December), 4 (March). Effects of environmental factors on each variable were investigated separately and analysed using analysis of variance. The averages of daily milk yield; ash, total dry matter (TDM), protein, titratable acidity rates; density, pH, rennet coagulation time and urea content were determined as 2.6±1.42 lt., 0.47%, 7.67%, 17.55%, 5.28%, 0.17%; 1.028, 6,61, 68.43 seconds and 3.78 mg/100ml respectively. 

Anadolu Mandalarında Süt Kompozisyonu, Rennet Pıhtılaşma Süresi, Üre Muhtevası ve Bunları Etkileyen Çevre Faktörleri

Yıl 2008, Cilt: 49 Sayı: 2, 7 - 14, 01.06.2008

Öz

Bu çalışmanın amacı, Anadolu mandalarında süt kompozisyonu, sütün rennet pıhtılaşma süresi, üre muhtevası, titrasyon asitliği, yoğunluk ve pH’ın tespiti ve bunlar üzerine etkin çevresel faktörlerin araştırılmasıdır. Ilıkpınar Köyünde 5 işletmede 2004 Haziran-2005 Eylül periyodunda buzağılayan 53 manda ineğinden Haziran, Eylül, Aralık, Mart aylarında laktasyonlarının 30±15, 60±15, 90±15, 120±15, 150±15, 180±15, 210±15, 240±15 ve 270±15 günlerinde olanlardan, sabah sağımlarında toplam 110 süt örneği toplanmıştır. Örnekler muhtelif süt özellikleri açısından analiz edilmiştir. Süt pıhtılaşma süresi, üre, protein ve yağ içerikleri sırasıyla Berridge, Fotometric, Formol Titrasyon ve Gerber metotları kullanılarak belirlenmiştir. Veriler şöyle
sınıflandırılmıştır; Laktasyon dönemi: 30±15, 60±15 ve 90±15 gün: 1.; 120±15, 150±15 ve 180±15: 2.; 210±15, 240±15 ve 270±15: 3.; Verim ayı (örnek alma ayı): Haziran: 1, Eylül: 2, Aralık: 3, Mart: 4. İncelenen her özellik üzerine ayrı ayrı çevresel faktör etkileri variyans analizi tekniği ile analiz edilmiştir. Günlük süt verimi; kül, yağ, TKM, protein, asitlik oranları; yoğunluk, pH, rennet pıhtılaşma süresi ve üre içerik ortalamaları sırası ile 2.6±1.42 lt., %0.47, %7.67, %17.55, %5.28, %0.17; 1.028, 6.61, 68.43 sn ve 3.78 mg/100ml olarak belirlenmiştir. 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veteriner Cerrahi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Özel Şekerden Bu kişi benim

Yahya Kemal Avşar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2008
Gönderilme Tarihi 16 Nisan 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 49 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Şekerden, Ö., & Avşar, Y. . . . . . K. (2008). Anadolu Mandalarında Süt Kompozisyonu, Rennet Pıhtılaşma Süresi, Üre Muhtevası ve Bunları Etkileyen Çevre Faktörleri. Journal of Animal Production, 49(2), 7-14.


26405

Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


26407 26406 26408   26409  26410263992641126412  26413   26414 26415