Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

A Comparison of Friesian, Piedmontese x Friesian and Limousin x Friesian young bulls for Fleshiness and Fatness Status

Yıl 2003, Cilt: 44 Sayı: 1, 52 - 58, 01.03.2003

Öz

This study was conducted to compare fleshiness and fatness status among Friesian (F), Piedmontese x Friesian (PixF) and Limousin x Friesian (LixF) crossbreds. In the study, 6 months, tied housed and individually intensive fed 21 head young bulls from F (n=7), PixF (n=7), LixF (n=7) crossbreds were used. Fleshiness and fatness status were obtained subjectively before slaughter according to DLG scheme, after 24 h slaughter using photographic patterns according to SEUROP classification system. As a result of this study, significant differences were observed for fleshiness before and after slaughter between Friesian and Friesian crossbreds (P<0.01). There was no significant difference among genotypes for fatness however differences were signifant for fatness on carcass after slaughter. Total fattening score for F, PixF and LixF were found 25, 35 and 34, respectively. Carcass fleshiness and fatness degrees for F, PixF and LixF were found R+ (higher than good), 2 (slight fat cover); U+ (higher than very good), 2+ (slight fat cover – low fat cover); ve U+ (higher than very good), 2 (slight fat cover).

Siyah Alaca, Piedmont x Siyah Alaca, Limuzin x Siyah Alaca Tosunlarda Etlenme ve Yağlanma Durumunun Karşılaştırılması Üzerine Bir Araştırma

Yıl 2003, Cilt: 44 Sayı: 1, 52 - 58, 01.03.2003

Öz

Bu çalışma Siyah Alaca (SA), Piedmont x Siyah Alaca (PixSA) ve Limuzin x Siyah Alaca (LixSA) melezleri arasında etlenme ve yağlanma durumunu karşılaştırmak amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada 6 aylıktan itibaren kapalı bağlı ahırda bireysel olarak 280 gün yoğun besiye alınmış, 7’şer baş SA, PixSA ve LixSA melezi toplam 21 baş tosun kullanılmıştır. Etlenme ve yağlanma durumu kesim öncesi canlı hayvan üzerinden DLG şemasına göre, kesimden 24 saat sonra soğuk karkas üzerinden SEUROP sistemine göre öznel olarak belirlenmiştir. Araştırma
sonucunda SA ve melezleri arasında kesim öncesi ve sonrası etlenme durumu bakımından farklar istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (P<0.01). Kesim öncesi ırklar arasındaki yağ birikimi bakımından saptanan fark önemsiz bulunurken, kesim sonrası karkasdaki yağlanma derecesi bakımından fark önemlidir (P< 0.01). SA, PixSA ve LixSA için besi durumunu gösteren toplam besi puanı sırasıyla 25, 35 ve 34’ dür. Karkasın etlenme ve yağlanma derecesi SA, PixSA ve LixSA için sırasıyla R+ (iyinin üzeri), 2 (az yağlı); U+ (çok iyinin üzeri), 2+ (az yağlı- yağsız arası); ve U+ (çok iyini üzeri), 2 (az yağlı) olarak belirlenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veteriner Cerrahi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Alper Önenç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2003
Gönderilme Tarihi 16 Nisan 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 44 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Önenç, A. (2003). Siyah Alaca, Piedmont x Siyah Alaca, Limuzin x Siyah Alaca Tosunlarda Etlenme ve Yağlanma Durumunun Karşılaştırılması Üzerine Bir Araştırma. Hayvansal Üretim, 44(1), 52-58.


26405

Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


26407 26406 26408   26409  26410263992641126412  26413   26414 26415