ABSTRACT
Objective: The aim of the study was to determine the effect of cinnamon oil addition to ration on rumen degradability parameters of organic and conventional wheat by using nylon bag technique.
Materials and Methods: In the study, were used three Menemen sheep (3 years old, 45-50 kg body weight) as animal material. In the study, rumen degradability, degradability parameters and effective degradability of dry matter (DM), organic matter (OM) and starch (ST) contents of organic and conventional forms of energy source of wheat were determined by using nylon bag technique according to the 0, 4, 8, 16, 24 and 48 hours (h) incubation periods with and without addition of cinnamon oil to the ration of fistulated sheep.
Results: The addition of cinnamon oil to the ration did have a significant effect on the DM, OM and ST degradability; the DM, OM and ST degradability parameters B and A+B; ST degradability parameters c; effective DM, OM and ST degradability for the 0.02 s-1, 0.05 s-1 and 0.08 s-1 of rumen outflow rates of organic and conventional wheat (P<0.05).
Conclusion: The DM, OM and ST degradability, degradability parameters and effective degradability of organic and conventional wheat were significantly affected by the addition of cinnamon oil to the ration. Studies that are more comprehensive are needed on this subject.
Keywords: Cinnamon oil, organic wheat, conventional wheat, nylon bag technique
Cinnamon oil organic wheat conventional wheat nylon bag technique
ÖZ
Amaç: Bu çalışmanın amacı, rasyona tarçın yağı ilavesinin organik ve konvansiyonel buğdayın rumende parçalanabilme özellikleri üzerine etkisini naylon torba tekniğinden yararlanarak belirlemektir.
Materyal ve Metot: Çalışmada hayvan materyali olarak Menemen genotipine ait 3 yaşında ve yaklaşık 45-50 kg canlı ağırlığında üç adet ergin rumen fistüllü koç kullanılmıştır. Rasyona tarçın yağı ilave edilerek veya edilmeden kullanılan konvansiyonel ve organik buğdayın naylon torba tekniği ile 0, 4, 8, 16, 24 ve 48 s’lik inkübasyon periyodlarında kuru madde (KM), organik madde (OM) ve nişasta (Nş) içeriklerinin rumende parçalanabilirlikleri, parçalanabilirlik parametreleri ve etkin parçalanabilirlikleri belirlenmiştir.
Bulgular: Rasyona tarçın yağı ilavesinin organik ve konvansiyonel buğdayın 4, 8, 16, 24 ve 48 s’lik inkübasyon periyotlarındaki KM, OM ve Nş parçalanabilirlikleri, KM, OM ve Nş parçalanabilirliklerine ait parametrelerinden B ve A+B ile Nş parçalanabilirlik parametresindeki c dahil, etkin KM, OM ve Nş parçalanabilirliklerine ait, 0.02 s-1, 0.05 s-1 ve 0.08 s-1 geçiş hızları arasındaki farklılıklar önemli bulunmuştur (P<0.05).
Sonuç: Rasyona tarçın yağı ilavesi ile organik ve konvansiyonel buğdayın KM, OM ve Nş parçalanabilirlikleri, parçalanabilirlik parametreleri ve etkin parçalanabilirlikleri önemli düzeyde etkilenmiştir. Bu konuda daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Tarçın yağı, organik buğday, konvansiyonel buğday, naylon torba tekniği
Tarçın yağı organik buğday konvansiyonel buğday naylon torba tekniği
Çalışma Ege Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu onayı ile yapılmıştır (2009-48)
Ege Üniversitesi
Bu çalışmayı 09-ZRF-035 Proje Numarası ile destekleyen Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’ne teşekkürlerimizi sunarız.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvan Besleme |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 8 Temmuz 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 8 Temmuz 2024 |
Gönderilme Tarihi | 14 Haziran 2024 |
Kabul Tarihi | 8 Temmuz 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 65 Sayı: 1 |
Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.