ÖZ
Amaç: Bu çalışma, yumurtacı tavuklarda içme suyuna adaçayı (Salvia officinalis) ve lavanta (Lavandula angustifolia) esansiyel yağları ilavesinin yumurta verimi, kalitesi ve yumurta kabuk hijyeni üzerine etkilerinin değerlendirilmesi için yürütülmüşür.
Materyal ve Metot: Tesadüf parselleri deneme deseninde yürütülen bu çalışma 300 adet Nick Brown yumurtacı tavuk ile 30-38 haftalık yaş döneminde, üç deneme grubu ve on tekerrür (her tekerrürde on adet tavuk) ile tamamlanmıştır. Deneme grupları: kontrol grubu, adaçayı esansiyel yağ ilavesi, lavanta esansiyel yağı ilavesi. Esansiyel yağlar içme suyuna 0.3 mL/L düzeyinde ilave edilmiştir.
Bulgular: Lavanta yağı ilave edilen deneme grubunda yumurta verimi, yumurta ağırlığı ve yumurta kütlesinin daha düşük olduğu, yemden yararlanma oranı, kabuk kırılma direnci ve kabuki kalınlığında kötüleşme meydana geldiği gözlenmiştir (P<0.05). Ancak, kontrol grubu ile kıyaslandığında, adaçayı ve lavanta yağı ilavesi kabuk yüzeyindeki toplam aerobik mezolofilik bakteri, Coliform spp. ve küf-maya popülasyonunu azaltıcı yönde etki etmiştir (P<0.001).
Sonuç: Elde edilen bulgular adaçayı yağı ilavesinin yumurta verimi, yemde yararlanma oranı ve kabuk kırılma direncini artırma için etkili olabileceğini, ancak lavanta yağı ilavesinin ise kontrol grubuna göre performansı olumsuz yönde etkilediğini göstermektedir. Ayrıca, hem adaçayı hem de lavanta yağının kabuki hijyeni üzerine özel bir olumlu etkisi olduğu gözlenmiştir.
Anahtar sözcükler: Yumurta verimi, yemden yararlanma, kabuk kırılma direnci, Salvia officinalis, Lavandula angustifolia
Yumurta verimi yemden yararlanma kabuk kırılma direnci Salvia officinalis Lavandula angustifolia
Bu çalışma için etik kurul iznine gerek yoktur.
Tekinler Tarım
Desteklerinden dolayı Tekinler Tarım A.Ş.'ye teşekkürlerimizi iletiriz.
ABSTRACT
Objective: This study was performed to evaluate the effects of sage (Salvia officinalis) and lavender (Lavandula angustifolia) essential oils (EO) supplementation into drinking water on egg production, quality and eggshell hygiene in laying hens.
Material and Methods: A total of 300 Nick Brown laying hens between 30 and 38 of age were used in a completely randomized design in three treatments and ten replicates. The treatments consisted of: control group, sage EO, lavender EO supplementation group. EOs were supplemented into drinking water (0.3 mL/L).
Results: A lower value of egg production, egg weight, egg mass and deteriorations in feed efficiency, eggshell breaking strength and thickness were observed in lavender EO group (P<0.05). However, the number of Total aerobic mesophilic bacteria, Coliform spp., and yeast and mold of eggshell was reduced by supplementation of sage and lavender EO, compared to the control group (P<0.001).
Conclusion: Current findings showed that the supplementation of sage EO could be effective for improving egg production, feed efficiency and eggshell strength; however lavender EO negatively affected the productivity compared to the control. A specific beneficial effect of both sage and lavender EOs observed for eggshell hygiene.
Keywords: Egg production, feed efficiency, eggshell breaking strength, Salvia officinalis, Lavandula angustifolia
Egg production feed efficiency eggshell breaking strength Salvia officinalis Lavandula angustifolia
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hayvan Besleme |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 12 Eylül 2024 |
Kabul Tarihi | 11 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 65 Sayı: 2 |
Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.