Araştırma Makalesi

Hemşirelik Öğrencilerinde Benlik Saygısı ve Empatik Düzey Arasındaki İlişkinin Çeşitli Değişkenlere Göre Değerlendirilmesi

Cilt: 1 Sayı: 3 31 Ocak 2019
PDF İndir
TR

Hemşirelik Öğrencilerinde Benlik Saygısı ve Empatik Düzey Arasındaki İlişkinin Çeşitli Değişkenlere Göre Değerlendirilmesi

Öz

Giriş:

Benlik saygısı bireyin çocukluktan itibaren diğer insanlarla etkileşimi sonucu oluşmaktadır. Benlik saygısı bireyin kendisine olan tutumunu belirlediği kadar başkalarıyla ilişkisinde de son derece önemli bir kavramdır.  Diğer insanların bireye yönelik olumlu değerlendirmeleri, geribildirimleri ve empatik yaklaşımları olumlu ve yüksek benlik yapısının oluşmasında belirleyici olmaktadır. Bu çalışmada üniversite öğrencilerinde benlik saygısı ve empatik düzey  arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmaktadır.

 

Yöntem:

Araştırmanın örneklemini Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik bölümünde okuyan 127 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın verilerinin toplanmasında; sosyodemografik verilerin yer aldığı kişisel bilgi formu, “Temel Empati Ölçeği” ve “Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği” uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 20.0 paket programından yararlanılmıştır. Tanımlayıcı özellikleri incelemek amacıyla yüzdelik, aritmetik ortalama ve standart sapma, tanımlayıcı özelikler ile ölçek puanları arasındaki ilişkilerin incelenmesi amacıyla da t-testi ve varyans analizi, ölçekler arasındaki ilişkinin incelenmesinde ise pearson korelasyon analizi yapılmıştır.

 

Bulgular:

Çalışmamıza 87 (%68.5) kadın, 40 (%31.5) erkek olmak üzere 127 hemşirelik lisans öğrencisi katılmıştır. Katılımcıların benlik saygısı ölçeği toplam puanı 29.51±4.49, bilişsel empati alt ölçek puanı  30.94±6.54, duyuşsal empati alt ölçek puanı  37.29±7.03, temel empati ölçeği toplam puanı 68.23±12.13 bulunmuştur. Katılımcıların empati ve alt ölçeklerinden aldıkları puanların cinsiyete göre anlamlı farklılık gösterdiği saptanmıştır (P<0.05). Benlik saygısı ölçeğinde ise cinsiyete göre anlamlılık tespit edilememiştir (p>0.05). Benlik saygısı ile empati ve alt ölçekleri arasında anlamlılık olmadığı görülmüştür (p>0.05).

 

Sonuç:

Sağlık bakım sisteminde olumlu kişiler arası ilişkiler ve iletişim oldukça önemlidir. Bunun için empatik becerinin ve benlik saygısının yeterince gelişmiş olması gerekmektedir. Hemşirelik bakımında empatik beceri bakım kalitesini etkileyen bir faktördür. Çalışma sonucuna göre katılımcıların orta-yüksek düzeyde benlik saygısı ve empatik beceri düzeyine sahip olduğu görülmektedir. Hemşirelik eğitiminin benlik saygısını ve empatik beceri düzeyini geliştirici yöntemlerle desteklenmesinin yararlı olacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Ağaçdiken, S., & Aydoğan, A. Hemşirelerde Empatik Beceri ve Etik Duyarlılık İlişkisi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 6(2), 122-129.
  2. 2. Akbulut, E., & Sağlam, H. İ. (2010). Sınıf öğretmenlerinin empatik eğilim düzeylerinin incelenmesi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 7(2), 1068-1083.
  3. 3. Arthur D, Thorne S. Professional self-concept of nurses: A comperative study of four strata of nursing students in a Canadian university. Nurse Education Today [online]. 1998;18:5380-388.URL: http://www.sciencedirect.com.
  4. 4. Aştı N, Bilgin H. Hemşirelik yüksekokulu ile diğer üniversiteli kız öğrencilerde benlik saygısının karşılaştırılması. In: IV. Ulusal Hemşirelik Eğitimi Sempozyumu; 10-12 Eylül 1997; Kıbrıs, KKTC. Çevik Matbaacılık:İstanbul;1999.s.250-258.
  5. 5. Arthur D. Measuring the professional self-concept of nurses: A critical review. Journal of Advanced Nursing [online]. 1992;17:6712-719.
  6. 6. Begley CM, Glacken M. Irish nursing students’ changing levels of assertiveness during their pre-registration programme. Nurse Education Today [online]. 2004;24:7501-510.URL: http://www.sciencedirect.com.
  7. 7. Birol, L, Akdemir, N. (2011). Ġç hastalıkları ve hemŞirelik bakımı. Ankara: Sistem.
  8. 8. Burnard P, Hebden U, Edwards D. Self-esteem and student nurses: An account of a descriptive study. Nursing & Health Sciences [online]. 2001; 3:19-13.URL: http://www3.interscience.wiley.com/journal/118985107/issue.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Hemşirelik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Dilara Çelik Bu kişi benim
Türkiye

Kübra Ensarioğlu Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

31 Ocak 2019

Gönderilme Tarihi

22 Ocak 2019

Kabul Tarihi

29 Ocak 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Aktaş, M. C., Bulduk, B., Çelik, D., & Ensarioğlu, K. (2019). Hemşirelik Öğrencilerinde Benlik Saygısı ve Empatik Düzey Arasındaki İlişkinin Çeşitli Değişkenlere Göre Değerlendirilmesi. Hemşirelik Bilimi Dergisi, 1(3), 21-26. https://izlik.org/JA67PZ46ZJ
AMA
1.Aktaş MC, Bulduk B, Çelik D, Ensarioğlu K. Hemşirelik Öğrencilerinde Benlik Saygısı ve Empatik Düzey Arasındaki İlişkinin Çeşitli Değişkenlere Göre Değerlendirilmesi. HBD. 2019;1(3):21-26. https://izlik.org/JA67PZ46ZJ
Chicago
Aktaş, Mehmet Cihad, Bahattin Bulduk, Dilara Çelik, ve Kübra Ensarioğlu. 2019. “Hemşirelik Öğrencilerinde Benlik Saygısı ve Empatik Düzey Arasındaki İlişkinin Çeşitli Değişkenlere Göre Değerlendirilmesi”. Hemşirelik Bilimi Dergisi 1 (3): 21-26. https://izlik.org/JA67PZ46ZJ.
EndNote
Aktaş MC, Bulduk B, Çelik D, Ensarioğlu K (01 Ocak 2019) Hemşirelik Öğrencilerinde Benlik Saygısı ve Empatik Düzey Arasındaki İlişkinin Çeşitli Değişkenlere Göre Değerlendirilmesi. Hemşirelik Bilimi Dergisi 1 3 21–26.
IEEE
[1]M. C. Aktaş, B. Bulduk, D. Çelik, ve K. Ensarioğlu, “Hemşirelik Öğrencilerinde Benlik Saygısı ve Empatik Düzey Arasındaki İlişkinin Çeşitli Değişkenlere Göre Değerlendirilmesi”, HBD, c. 1, sy 3, ss. 21–26, Oca. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA67PZ46ZJ
ISNAD
Aktaş, Mehmet Cihad - Bulduk, Bahattin - Çelik, Dilara - Ensarioğlu, Kübra. “Hemşirelik Öğrencilerinde Benlik Saygısı ve Empatik Düzey Arasındaki İlişkinin Çeşitli Değişkenlere Göre Değerlendirilmesi”. Hemşirelik Bilimi Dergisi 1/3 (01 Ocak 2019): 21-26. https://izlik.org/JA67PZ46ZJ.
JAMA
1.Aktaş MC, Bulduk B, Çelik D, Ensarioğlu K. Hemşirelik Öğrencilerinde Benlik Saygısı ve Empatik Düzey Arasındaki İlişkinin Çeşitli Değişkenlere Göre Değerlendirilmesi. HBD. 2019;1:21–26.
MLA
Aktaş, Mehmet Cihad, vd. “Hemşirelik Öğrencilerinde Benlik Saygısı ve Empatik Düzey Arasındaki İlişkinin Çeşitli Değişkenlere Göre Değerlendirilmesi”. Hemşirelik Bilimi Dergisi, c. 1, sy 3, Ocak 2019, ss. 21-26, https://izlik.org/JA67PZ46ZJ.
Vancouver
1.Mehmet Cihad Aktaş, Bahattin Bulduk, Dilara Çelik, Kübra Ensarioğlu. Hemşirelik Öğrencilerinde Benlik Saygısı ve Empatik Düzey Arasındaki İlişkinin Çeşitli Değişkenlere Göre Değerlendirilmesi. HBD [Internet]. 01 Ocak 2019;1(3):21-6. Erişim adresi: https://izlik.org/JA67PZ46ZJ