Bu
derlemede, etil alkol, alkollü içkiler ve alkol içeren gıda maddeleri
tanıtılmış, kullanım yerlerine göre insan sağlığı ve helallik durumları
bakımından tartışılmıştır. Etil alkol etilen gazının hidrasyonu (sentetik
alkol) veya karbonhidratlardan alkol fermantasyonu (biyo alkol) yoluyla
üretilebilir. Etil alkol, sarhoşluk verici özelliği ile sağlık ve sosyal yapı
üzerine olumsuz etkilerinden dolayı, tıbbi, sosyal, ekonomik ve dini açıdan
önemli gündem maddelerinden birini oluşturmaktadır. Biyo alkol üretimi
karbonhidratların şeker formundan alkol fermantasyonu yoluyla üretilmektedir.
Her ne kadar az miktarda alındığında keyif verici olsa da aşırı derecede tüketildiğinde
zararları çok fazladır. Bu derlemede etil alkolün kimyasal konumu ve
özellikleri, sağlık ve sosyal yapı bakımından etki boyutları, elde edilişi,
içki, içecek ve gıda maddelerinde bulunuşu ve miktarları ile alkollü ürünlerin
mevzuat boyutu incelenmiş, özellikle gıda maddelerindeki alkol miktarının
kontrolü ile ilgili önerilerde bulunulmuştur.
Etil alkol anaerobik ve aerobik fermantasyon içecek ve gıdalarda alkol helal
In this study, the
ethyl alcohol, alcoholic drinks, the alcohol containing beverages and foods
were introduced. The properties of alcohol and alcoholic products were examined
according to their places used were discussed with regards to human health and
their halal status. Ethyl alcohol could be produced by two ways, with hydration
of ethylene gas (synthetic) or with fermentation of carbohydrates (bioalcohol).
Bioalcohol was obtained due to alcoholicf ermentation of the sugar forms of the
carbohydrates. Evennthough a little bit ethyl alcohol in the human menu was a
delighting affect, it becomes the most important detrimental effects when
taking it excessive amount. In this review, the chemical situation and
properties of ethyl alcohol, its production methods and the dimensions of its
effect on human health and social structure, its presence and amounts in soft
and alcoholic beverages and foods were summarized. And some suggestions were
given on the problematic subjects in relation to the alcohol involvement and
the control in the beverages and foods.
ethyl alcohol anaerobic and aerobic fermentation alcohol in beverage and foods halal
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Kasım 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 1 |