Aim: This descriptive cross-sectional study analyzes
patients’ perceptions of the benefits and constraints
of reduced salt intake and the factors that affect
their perceptions.
Materials and Method: The research sample
includes 103 hemodialysis patients from two centers
who are over 18 years of age, literate, speak and understand
Turkish and agreed to participate in the
study. Their demographic characteristics, a 20-
question survey form that investigates patients’ salt
intake and disease and Beliefs about Compliance to
Diet Scale were used for data collection. Descriptive
statistical analyses were used for data analysis. Data
analysis also used the Mann-Whitney U test to compare
pair groups and the Kruskal Wallis test to compare
groups of three or more above. The significance
level was p
Amaç: Kesitsel tanımlayıcı bu çalışma; hemodiyaliz hastalarının tuz tüketimi ile ilgili yarar ve engel algılarını ve etkileyen faktörleri incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmanın örneklemini iki merkezde hemodiyaliz uygulan hastalar arasından 18 yaş ve üzeri, okuma yazma bilen, Türkçe konuşan ve anlayan, çalışmaya katılmayı kabul eden 103 hemodiyaliz hastası oluşturdu. Verilerin toplanmasında demografik özellikler, tuz tüketimi ve hastalık ilgili özellikleri sorgulayan 20 soruluk anket formu ve Diyete Uyum Hakkındaki İnançlar Ölçeği kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel analizlerle birlikte ikili grupların karşılaştırılmasında Mann-Whitney U testi, üç ve üzeri grupların karşılaştırılmasında Kruskal Wallis testinden yararlanıldı. Anlamlılık düzeyi p
Diğer ID | JA89DU75JY |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 10 Sayı: 2 |
Nefroloji Hemşireliği Dergisi/ Journal of Nephrology Nursing Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.