Yazım Kuralları

Yazarların şablon dosyasını indirmeleri (Türkçe şablon için tıklayınız - İngilizce şablon için tıklayınız)

Telif Hakkı Formu için tıklayınız. (Yazarlar tarafından imzalandıktan sonra PDF formatında sisteme yüklenmelidir)

BENZERLİK ORANI DOSYASI : Makalenizin referanslar bölümü dahil Tam Metni "iThenticate" veya "Turnitin" programları ile taranmalıdır. İlgili programdan alacağınız benzerlik oranı sonucunun PDF formatında sistemimize yüklenilmesi gerekmektedir.

Dergimizde yayınlanmak üzere gönderilen makaleler, dergi makale yazım formatına göre hazırlanmalıdır. Yazın kurallarına ait genel bilgiler aşağıda özetlenmiştir.
• İlk Sunuş Formatı

Makaleler elektronik ortamda dergimiz tarafından sunulan Word şablon dosyası kullanılarak hazırlanmalı ve DergiPark sistemi üzerinden Word formatında gönderilmelidir. Makale gönderimi sırasında aşağıdaki 3 belgenin sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Bu belgelerin herhangi birinin eksik olması durumunda makale REDDEDİLECEKTİR.    
     -Makale Dosyası (Word formatında)
     -Telif Hakkı Devir Formu
     -Benzerlik Raporu

• Benzerlik Oranı
Dergiye gönderilen makaleler "iThenticate" veya "Turnitin" programları ile taranmalıdır. Genel benzerlik oranı, referanslar, adresler, özel isimler, kimyasal bileşik isimleri ve biyolojideki takson adları (bilimsel isimler) çıkartıldıktan sonra %20'i geçmemelidir. Her bir benzerlik oranı ise %5'ü geçmemelidir. İlgili programdan alacağınız benzerlik oranı sonucunun PDF formatında sistemimize yüklenilmesi gerekmektedir.
Herhangi bir kongre veya sempozyumda bildiri kitapçığında tam veya özet metni olarak yayınlanan çalışmaların dergimize gönderilmesi uygun değildir. 

• Hakem Süreci
Dergimize gönderdiğiniz makaleler şablona uygunluk ve benzerlik oranı açısından editörlerimizce incelenecektir. Editörlerimizce hakeme göndermeye uygun bulunan makaleler en az 2 hakeme gönderilecektir. Hakemler makaleye, kabul, büyük düzeltme, küçük düzeltme ya da red oyu verebilirler. Makale bir hakem tarafından büyük düzeltme (major revision) ya da küçük düzeltme (minor revision) aldıysa, yazar hakemin makale için önerdiği düzeltmeleri yapmalı ve makalenin düzeltilmiş halini sisteme en geç 1 ay içinde yüklemelidir. Hakemlerin önerileri doğrultusunda yapılan değişiklikler mutlaka makalede belirtilmelidir. Yazar makaleyi hakem önerilerine göre düzenleyip geri gönderdikten sonra, hakem kabul oyu kullanırsa ve makale hakem çoğunluğu ya da birliği ile kabul oyu alırsa kabul tarihine göre yayın sırasına alınacaktır. Eğer makale hakem çoğunluğu ya da birliği ile red oyu alırsa reddedilecektir. Dergimizin hakem sürecinde çift taraflı körlük uygulanmaktadır. Yani hakemler yazar bilgilerini, yazarlar da hakem bilgilerini göremezler.

• Sayfa Yapısı ve Düzen
Makale için Letter(216x279mm) boyutlarında kâğıt tipi kullanılmalıdır. Ayrıca, sayfa düzeninde kenar boşlukları Üst-Alt için 1,78cm, Sağ-Sol için 1,65cm olarak ayarlanmalıdır. Çalışma içerisindeki tam metinler 10 punto ile iki yana yaslı olarak Times New Roman yazı tipi kullanılarak yazılmalıdır ve paragraflar arasında 1’er boşluk bırakılmalıdır. Metinlerde satır arası boşluğu 1 olarak seçilmeli ve öncesinde ve sonrasında boşluk değeri 0 olarak ayarlanmalıdır. Her yeni paragraf başladığında ilk satır değeri 0,36cm olmalıdır.
Dergimizde sayfa sınırlaması yoktur. Tam metinlerde dergi kurulları tarafından düzeltme yapılmayacaktır. Bu nedenle yazım ve anlam hatalarından yazarlar sorumludur. Her paragraftan sonra bir boşluk bırakılmalıdır. Ayrıca makaledeki başlıklar girintisiz bir şekilde aralık değerleri önce 6nk, sonra 3nk ve satır aralığı kat 1,05 olmalıdır.

• Makale Ana Başlığı
Türkçe: Makale başlığı Times New Roman fontuyla 12 punto, sadece baş harfleri büyük olacak şekilde (Bağlaçlar Hariç), her iki yana yaslı ve koyu (bold) font ile yazılmalıdır.
İngilizce: Makale başlığı Times New Roman fontuyla 12 punto, sadece baş harfleri büyük olacak şekilde (Bağlaçlar Hariç), her iki yana yaslı ve koyu (bold) font ile yazılmalıdır.

• Yazar Adları
Yazar adları Times New Roman fontu ile her iki yana yaslı, koyu ve 8 punto olarak yazılmalıdır. Yazar adları ile adres arasında boşluk olmamalıdır. Ayrıca makale yüklemesi esnasında sistemden her bir yazarın kendisine ait ORCID linki ve makale şablonunda bulunan ORCID simgelerine ORCID linkleri eklenmelidir (Bu bölüm makale kabul edildikten sonra ilgili editör tarafından yazılmaktadır. Yazarlar tarafından yazılmayacaktır.).

• Adresler
Adresler Times New Roman fontu ile her iki yana yaslı ve 8 punto italik olarak yazılmalı. Tüm yazarların e-posta adresi, adres satırlarının yanına parantez içinde yine aynı font ve punto ile yazılmalıdır (Bu bölüm makale kabul edildikten sonra ilgili editör tarafından yazılmaktadır. Yazarlar tarafından yazılmayacaktır.).

• Öz
Türkçe Yazılan Makalelerde
Türkçe: Öz başlıgı, Koyu, Time New Roman fontunda 10 punto ve büyük harflerle yazılmalıdır. Öz içerigi ise Times New Roman fontunda 9 punto ile yazılmalıdır. Öz tek paragraf ve en az 100 olmak üzere 200 kelimeyi geçmeyecek şekilde yazılmalıdır.
Abstract başlığı, Türkçe özde olduğu gibi Koyu, Time New Roman fontunda 10 punto ve büyük harflerle yazılmalıdır. Abstract içerigi ise Times New Roman fontunda 9 punto ile yazılmalıdır. Abstract tek paragraf ve en az 100 olmak üzere 200 kelimeyi geçmeyecek şekilde yazılmalıdır.

İngilizce Yazılan Makalelerde
İngilizce: Abstract başlığı, Koyu, Time New Roman fontunda 10 punto ve büyük harflerle yazılmalıdır. Abstract içerigi ise Times New Roman fontu ile 9 punto büyüklüğünde, tek paragraf en az 100 olmak üzere 200 kelimeyi geçmeyecek şekilde yazılmalıdır.
İngilizce makalelerde Türkçe öz olmamalıdır.

• Anahtar Kelimeler
Türkçe: Öz metnin solunda bulunan anahtar kelimeler kısmına Times New Roman fontunda 9 punto ile yazılmalı. En az 3 ve en çok 6 tane anahtar kelime küçük harf ile yazılmalıdır.
İngilizce: Abstract metnin solunda bulunan anahtar kelimeler kısmına Times New Roman fontunda 9 punto ile yazılmalı. En az 3 ve en çok 6 tane anahtar kelime küçük harf ile yazılmalıdır.

• Makale Başlıkları
Makaledeki ana başlıklar ve varsa alt başlıklar anlaşılır ve numaralı olmalıdır. Tüm ana metin başlıkları sola yaslı, ilk harfleri büyük diğerleri küçük harflerle, 10 punto ve kalın karakter olmalıdır. Alt başlıklar 10 punto yazılmalıdır. Çalışma içerisindeki tam metinler 10 punto ile iki yana yaslı olarak Times New Roman yazı tipi kullanılarak yazılmalıdır ve paragraflar arasında 1’er boşluk bırakılmalıdır. Metinlerde satır arası boşluğu 1 olarak seçilmeli ve öncesinde ve sonrasında boşluk değeri 0 olarak ayarlanmalıdır. Her yeni paragraf başladığında ilk satır değeri 0,36cm olmalıdır. Tüm makale Times New Roman yazı tipi ile yazılmalıdır.
Çalışmanın ana başlıkları (Örneğin; 1. GİRİŞ) 10 punto ile Times New Roman yazı tipi kullanılarak, kalın ve her iki yana yaslı şekilde BÜYÜK HARFLER ile yazılmalıdır. 1. seviye alt başlıklarda ise (Örneğin; 1.2. Makalenin Bölümleri) 10 punto ile Times New Roman yazı tipi kullanılarak, kalın ve her iki yana yaslı şekilde, İlk Harfler büyük olarak yazılmalıdır.
2. Seviye ve daha fazla alt başlıklar için (Örneğin; 1.2.1. Makale bölümlerinin başlıklarının sınıflandırılması) 10 punto ile Times New Roman yazı tipi kullanılarak, kalın ve her iki yana yaslı şekilde, Tümce düzeni tipi kullanılarak yazılmalıdır.

• Makalenin Bölümleri
Yazarlar çalışmanın içeriğini istedikleri şekilde bölmekte özgürdür. Genel olarak, yaygın şekilde kullanılan
1. GİRİŞ
2. MATERYAL VE METOT
3. BULGULAR VE TARTIŞMA
4. SONUÇLAR
KAYNAKLAR
Sıralamasının kullanılması tavsiye edilmektedir. Her bölümün altında ilgili bölüm ile alakalı açıklayıcı metinler, şekiller ve grafikler yer almalıdır.

• Giriş
Bu bölümde çalışmayla ilgili yeterli literatür taraması verilmeli, çalışmanın amaçları ve literatürdeki yeri vurgulanmalıdır. Detaylı literatür incelemesinden ve sonuçların özetinin verilmesinden kaçınılmalıdır.

• Materyal ve Metot
Çalışmanın tekrarlanabilirliği açısından yöntem detaylı ve açık bir şekilde verilmelidir. Kullanılan metotlar daha önce yayımlanmış referanslarla desteklenmelidir. Çalışmayla ilgili metoda katkı sağlayan değişiklikler detaylı tanımlanmalıdır.

• Bulgular ve Tartışma
Bu bölümde elde edilen sonuçlara yer verilmeli, sonuçlar gerekirse şekil ve tablolarla desteklenmelidir. Elde edilen bulgular gerekiyorsa ilgili literatür ile karşılaştırılabilir. Bulgular yeterince açık ve özlü olmalıdır. Tartışma kesiminde, çalışmanın dikkate çekici sonuçları ön plana çıkarılmalı ve aşırı atıf ile literatür tartışmasından sakınılmalıdır.

Sonuç ve Öneriler
Bu bölümde, çalışmanın amacı ve dikkat çekici sonuçları somut bir şekilde kısaca verilmelidir ayrıca çalışmanın sonuçları ile ilgili okuyuculara iletilmesi istenen öneri ve görüşler belirtilebilir.

• Teşekkür
Gerek görüldüğü takdirde ya da proje vs. kapsamında bir çalışma ise; çalışmada yardımları olan kişi(ler), kurum ve kuruluşlara yardım ve desteklerinden dolayı teşekkür edilmelidir.

• Şekil ve tablolar
Makale içerisindeki bütün şekiller ve tablolar çözünürlükleri yüksek kalitede ve boyutları okunabilecek düzeyde olmalıdır. Şekiller için GIF, JPG, TIF, BMP dosya tipleri kullanılabilir. Dergi editörlüğü olarak PNG uzantılı dosyaların kullanılması çözünürlük ve boyut bakımından tavsiye edilmektedir. Fotoğraf, resim, çizim ve grafik gibi göstermeler şekil olarak verilmelidir. Resim, şekil ve grafikler net ve ofset baskı tekniğine uygun olmalıdır. Şekiller (Renkli ve siyah-beyaz fotoğraflar, siyah-beyaz çizimler, haritalar) metin içerisinde verilmelidir. Resim ve fotoğraflar en az 600 dpi çözünürlükte olmalıdır. Tüm tablo ve şekiller makale boyunca sırayla numaralandırılmalı (Tablo 1., Şekil 1.), başlık ve açıklamalar içermelidir. Açıklamaların sonunda nokta veya virgül konulmamalıdır. Tablo başlıkları tablonun üstünde, şekil başlıkları ise şekil altında ortalı ve 10 punto olmalıdır.
Şekiller metinlerin içerisinde ortalanarak yerleştirilmeli ve paragrafların sonrasında konulan şekillerde 1 satır boşluğu bırakılmalı. Şekillere ise ait adlar açıklayıcı ve net olmalıdır. Çok uzun şekil adlarından kaçınılmalıdır. Şekil adları bölümü 10 punto ile Times New Roman yazı tipi kullanılarak, şekillerin hemen altına ortalı şekilde yazılmalı ve sadece Şekil No. Kısmı koyu olarak yazılmalıdır. Şekil adlarının sonunda mutlaka nokta işareti konulmalıdır. Şekiller bir yerden alıntı ise şekil adlarının sonunda referans numarası mutlaka verilmelidir. Referans numarası şekil adının son kelimesinden sonra boşluk bırakmadan konulmalı ve nokta işareti referanstan sonra yerleştirilmelidir.
Birden fazla şekil aynı şekil numarası içerisinde kullanılacak ise şekiller (a), (b), (c) gibi harfsel ifadeler kullanılarak gruplandırılmalıdır. Şekil 3’te örnek olarak birden fazla şekil kullanılan şekil tipi gösterilmiştir. Birden fazla görsel barındıran şekiller için tablo kullanılması tavsiye edilir. Bu sayede şekiller ve grup isimlerinin hizalanması daha kolay olabilmektedir. Daha sonrasında tablo çizgilerinin gizlenmesi ile makale içinde görsel olarak yerleşimi daha düzgün olarak sağlanmış olur.

• Birim Sistemi
Makalelerde kullanılan birim sistemleri SI birim sistemlerine uyumlu olmalıdır.

• Kaynaklar
Referans gösteriminde numaralandırma stili tercih edilmelidir. Cümlelerin, literatür taramasının, şekillerin veya grafiklerin sonuna, eğer alıntılanmış ise kaynak numarası konulmalıdır. Kaynaklar metin içerisinde köşeli parantez içerisine (Örnek; [1-5] vb.) rakamlarla numaralandırılmalı ve metin sonunda da eser içinde veriliş sırasına göre yazılmalıdır. Referans yazar adı ile verilecekse referans verme işlemi hemen yazar adından sonra (Özsoy vd. [5]), yazar adı verilmeden referans verilecek ise cümlenin sonuna (....... elde edilmiştir [4].) yazılmalıdır.
Kaynak numaraları KAYNAKLAR kısmında sıralı bir şekilde verilmelidir. Metin içinde belirtilen tüm kaynaklar, 9 punto yazı boyutu ve Times New Roman yazı tipi kullanılarak iki yana yaslı biçimde ‘Kaynaklar’ listesi içinde yer almalıdır. Kaynaklar arasında satır boşluğu olmamılıdır. Paragraf sekmesinde girinti olmadan, asılı 0,65 cm, önce-sonra aralık olmadan ve satır aralığı tek şeklinde olmalıdır. Kaynaklar sıralanırken, otomatik liste tercih edilmelidir. Bir referans devamında alt satıra geçecek ise, ikinci satır bir önceki satırın ilk harfi ile hizalanarak verilmelidir. Aşağıda, hizalama stiline örnek olacak bir kaynaklar listesi yer almaktadır.
KAYNAKLAR
[1] Wangler, T. P., “RF Linear Accelerators. 2nd, completely revised and enlarged edition”, 450s., WILEY-VCH Verlag GmbH&Co. KGaA, Weinheim, 2008.
[2] Williams, D.F., “Titanium for medical applications: titanium in medicine: material science, surface science, engineering, biological responses and medical applications”, In Brunette DM, Tengvall P, Textor M et al editors, Titanium in medicine, Pages 13-24, Springer. Berlin, 2001.B.
[3] Isaza Saldarriaga, J.F., Correa Vélez, S., Cumplido Posada, A., Bedoya Henao, B., Torres Valencia, C.A., “Design and manufacturing of a custom skull implant”, American Journal of Engineering and Applied Sciences, Vol. 4, Issue 1, Pages 169-174, 2011.
[4] Özuğur, B., “Hızlı prototipleme teknikleri ile kompleks yapıdaki parçaların üretilebilirliklerinin araştırılması”, Yüksek Lisans Tezi, [The investigation of manufacturability of parts having complex structure by rapid prototyping technologies] [Thesis in Turkish], Gazi Üniversitesi, Ankara, 2006.
[5] Bayarı, C. S., Kurttaş, T., Tezcan, L. 1998. Çevresel İzotoplar ve Üç Boyutlu Yerinde Yoğunluk Ölçümleri. Yerbilimleri ve Madencilik Kongresi, 104-106, Ankara, 2-6 Kasım.
[6] http://www. bilimteknik.tubitak.gov.tr/system/files/biyomalzemeler.pdf, September 2, 2017.

KAYNAKLAR listesinde kullanılan kaynakların yazım biçimi aşağıdaki örneklerdeki gibi olmalıdır.
KİTAP
Yazarlar, “Kitap Adı”, Sayfa Aralığı., Yayınevi, Şehir, Yıl.
Örnek:
Wangler, T. P., “RF Linear Accelerators. 2nd, completely revised and enlarged edition”, 450s., WILEY-VCH Verlag GmbH&Co. KGaA, Weinheim, 2008.
BÖLÜM YAZARLIĞI
Yazarlar, “Başlık”, Editörler, Kitap Adı, Sayfa Aralığı, Yayın Evi, Şehir, Yıl.
Örnek:
Williams, D.F., “Titanium for medical applications: titanium in medicine: material science, surface science, engineering, biological responses and medical applications”, In Brunette DM, Tengvall P, Textor M et al editors, Titanium in medicine, Pages 13-24, Springer. Berlin, 2001.
DERGİ MAKALE
Yazarlar, “Makale başlığı”, Dergi Adı, Cilt, Sayı No, Sayfa Aralığı, Yıl.
Örnek:
Isaza Saldarriaga, J.F., Correa Vélez, S., Cumplido Posada, A., Bedoya Henao, B., Torres Valencia, C.A., “Design and manufacturing of a custom skull implant”, American Journal of Engineering and Applied Sciences, Vol. 4, Issue 1, Pages 169-174, 2011.
Delikanlı, K., Sofu, M.M., Bekçi, U., “Üretim sektöründe hızlı direkt imalat sistemlerinin yeri ve önemi” [Place and Importance of Rapid Direct Manufacturing Systems in Manufacturing Sector] [article in Turkish], Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi, Cilt 4, Sayı 1, Sayfa 33-39, 2006.
TEZ
Yazar, “Tez başlığı”, Tez Tipi, Üniversite, Şehir, Yıl.
Örnek:
Özuğur, B., “Hızlı prototipleme teknikleri ile kompleks yapıdaki parçaların üretilebilirliklerinin araştırılması”, Yüksek Lisans Tezi, [The investigation of manufacturability of parts having complex structure by rapid prototyping technologies] [Thesis in Turkish], Gazi Üniversitesi, Ankara, 2006.
BİLDİRİ (TEBLİĞ)
Yazarlar, “Bildiri Başlığı”, Sempozyum Adı, Sayfa Aralığı, Şehir, Yıl.
Örnek:
Bayarı, C. S., Kurttaş, T., Tezcan, L. 1998. Çevresel İzotoplar ve Üç Boyutlu Yerinde Yoğunluk Ölçümleri. Yerbilimleri ve Madencilik Kongresi, 104-106, Ankara, 2-6 Kasım.
İNTERNET ERİŞİM (WEB)
Yazarlar, “Sayfa Başlığı”, Erişim adresi, Erişim Tarihi, Yıl.
Örnek:
Scientific and Technological Research Council of Turkey, “Biyomalzemeler”, [Biomaterials] [article in Turkish], http://www. bilimteknik.tubitak.gov.tr/system/files/biyomalzemeler.pdf, September 2, 2017.

Son Güncelleme Zamanı: 25.04.2024 22:37:22