Araştırma Makalesi

Hemşirelik Öğrencilerinin Çocuk İstismarı ve İhmalinin Belirti ve Risklerini Tanılamaya İlişkin Bilgi Düzeyleri

Cilt: 12 Sayı: 2 31 Ağustos 2022
PDF İndir
TR EN

Hemşirelik Öğrencilerinin Çocuk İstismarı ve İhmalinin Belirti ve Risklerini Tanılamaya İlişkin Bilgi Düzeyleri

Öz

Amaç: Bu çalışma, hemşirelik öğrencilerinin çocuk istismar ve ihmalinin belirti ve risklerini tanılamaya ilişkin bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma tanımlayıcı tipte olup, Ankara’da bulunan bir devlet üniversitesinin Hemşirelik Bölümü’nde okuyan, gönüllü, 2., 3. ve 4. sınıf hemşirelik öğrencileri (N=270) ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında, öğrencilerin tanıtıcı özelliklerine ilişkin anket formu, öğrencilerin çocuk istismar ve ihmali ile karşılaşma ve eğitim alma durumlarına ilişkin özellikler formu ve Çocuk İstismarı ve İhmalinin Belirti ve Risklerini Tanılama Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin yorumlanmasında frekans tabloları ve tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada öğrencilerin Çocuk İstismarı ve İhmalinin Belirti ve Risklerini Tanılama Ölçeği puan ortalamaları =3,68±0,36 (min= 2,8, max=4,7) bulunmuştur. Öğrencilerin özellikle istismar ve ihmale yatkın çocukların özellikleri ile ilgili bilgi eksikliklerinin olduğu belirlenmiştir. Yaşları büyük olan, son sınıfta okuyan, çocuk istismarı ve ihmali ile ilgili bilgisi olan, bu konuda eğitim alan ve istismar ve ihmali tanılamada kendini yeterli bulan öğrencilerin bilgi düzeylerinin daha iyi olduğu saptanmıştır Sonuç: Çalışmada hemşirelik öğrencilerinin çocuk istismarı ve ihmalinin belirti ve risklerini tanılamaya ilişkin bilgi düzeylerinin orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin lisans müfredatlarında konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgilere yer verilmesi ve farkındalığın artırılması amacıyla bilimsel etkinliklerin yapılması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akcan, A., & Demiralay, Ş. (2016). Hemşirelik bölümü öğrencilerinin çocuk ihmal ve istismarına ilişkin algıları. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 5(32), 275-281.
  2. Arabacı, S., Atman, N.G., Ay, D., Bıyıklıoğlu, M., Çelik, R., Dilsiz, H., & Yalçın, M.E. (2018). İstanbul Medipol Üniversitesi lisans öğrencilerinin çocuk istismar ve ihmaline ilişkin bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi. İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sosyal Hizmet Bölümü, Araştırma Raporu.
  3. , D., Yaman, S., & Çelebioğlu, A. (2000). Çocuk ihmali ve istismarı konusunda hemşirelerin bilgileri. Atatürk Üniv. Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 3(2), 29-35.
  4. Ayan, S., & Kocacık, F. (2009). Çocuk istismarı: Sivas (Türkiye) örneği. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 6(1), 953-968.
  5. Azizi, M., & Shahhosseini, Z. (2017). Challenges of reporting child abuse by healthcare professionals: a narrative review. Journal of Nursing and Midwifery Sciences, 4(3), 110-116.
  6. Bağla, A.G., Arıkan, M., Kılıç, R. Ö., Orulluoğlu, F., Kuyucu, İ., Özğan, M., Öngü, B., Özdemir, T., Gerger, A.S., Baykan, A.Y., Tutar, E.F., Korkmaz D., Ursavaş, S., Sümbüloğlu, S., & Soran,
  7. Ö. (2017). Sağlık çalışanları, öğretmenler ve üniversite 1. sınıf öğrencilerinin çocuk istismarı ve ihmali ile ilgili bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi. Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi, 6(1), 1-10.
  8. Bahrami, N., Tork-Torabi, M., Sotoudeh, R., & Namnabati, M. (2021). Perceived child abuse and neglect in hospitalized children with special health care needs in Iran. Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research, 26(6):526-530.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Eğitim Üzerine Çalışmalar

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Ağustos 2022

Gönderilme Tarihi

31 Mart 2021

Kabul Tarihi

12 Haziran 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 12 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Topçu, E. T., Erek Kazan, E., Küçük, S., Murat, Y., Alpaslan, B., Molozoğlu, H., & Özkan, B. (2022). Hemşirelik Öğrencilerinin Çocuk İstismarı ve İhmalinin Belirti ve Risklerini Tanılamaya İlişkin Bilgi Düzeyleri. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, 12(2), 264-273. https://doi.org/10.5961/higheredusci.907512
AMA
1.Topçu ET, Erek Kazan E, Küçük S, vd. Hemşirelik Öğrencilerinin Çocuk İstismarı ve İhmalinin Belirti ve Risklerini Tanılamaya İlişkin Bilgi Düzeyleri. J Higher Edu Sci. 2022;12(2):264-273. doi:10.5961/higheredusci.907512
Chicago
Topçu, Emine Tuğba, Ebru Erek Kazan, Sibel Küçük, vd. 2022. “Hemşirelik Öğrencilerinin Çocuk İstismarı ve İhmalinin Belirti ve Risklerini Tanılamaya İlişkin Bilgi Düzeyleri”. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi 12 (2): 264-73. https://doi.org/10.5961/higheredusci.907512.
EndNote
Topçu ET, Erek Kazan E, Küçük S, Murat Y, Alpaslan B, Molozoğlu H, Özkan B (01 Ağustos 2022) Hemşirelik Öğrencilerinin Çocuk İstismarı ve İhmalinin Belirti ve Risklerini Tanılamaya İlişkin Bilgi Düzeyleri. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi 12 2 264–273.
IEEE
[1]E. T. Topçu vd., “Hemşirelik Öğrencilerinin Çocuk İstismarı ve İhmalinin Belirti ve Risklerini Tanılamaya İlişkin Bilgi Düzeyleri”, J Higher Edu Sci, c. 12, sy 2, ss. 264–273, Ağu. 2022, doi: 10.5961/higheredusci.907512.
ISNAD
Topçu, Emine Tuğba - Erek Kazan, Ebru - Küçük, Sibel - Murat, Yasemin - Alpaslan, Büşra - Molozoğlu, Hayriye - Özkan, Birgül. “Hemşirelik Öğrencilerinin Çocuk İstismarı ve İhmalinin Belirti ve Risklerini Tanılamaya İlişkin Bilgi Düzeyleri”. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi 12/2 (01 Ağustos 2022): 264-273. https://doi.org/10.5961/higheredusci.907512.
JAMA
1.Topçu ET, Erek Kazan E, Küçük S, Murat Y, Alpaslan B, Molozoğlu H, Özkan B. Hemşirelik Öğrencilerinin Çocuk İstismarı ve İhmalinin Belirti ve Risklerini Tanılamaya İlişkin Bilgi Düzeyleri. J Higher Edu Sci. 2022;12:264–273.
MLA
Topçu, Emine Tuğba, vd. “Hemşirelik Öğrencilerinin Çocuk İstismarı ve İhmalinin Belirti ve Risklerini Tanılamaya İlişkin Bilgi Düzeyleri”. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, c. 12, sy 2, Ağustos 2022, ss. 264-73, doi:10.5961/higheredusci.907512.
Vancouver
1.Emine Tuğba Topçu, Ebru Erek Kazan, Sibel Küçük, Yasemin Murat, Büşra Alpaslan, Hayriye Molozoğlu, Birgül Özkan. Hemşirelik Öğrencilerinin Çocuk İstismarı ve İhmalinin Belirti ve Risklerini Tanılamaya İlişkin Bilgi Düzeyleri. J Higher Edu Sci. 01 Ağustos 2022;12(2):264-73. doi:10.5961/higheredusci.907512

Cited By