Araştırma Makalesi

Klâsik Türk Edebiyatı Merkezli Yapılan Kadın Araştırmalarına Genel Bir Bakış

Sayı: 23 [GÜZ 2025] 25 Ekim 2025
PDF İndir
EN TR

Klâsik Türk Edebiyatı Merkezli Yapılan Kadın Araştırmalarına Genel Bir Bakış

Öz

Türk edebiyatının farklı dönemlerinde kadın merkezli çok sayıda araştırma yapılmıştır. Özellikle klâsik Türk edebiyatı ekseninde yürütülen çalışmalar; kadın şairlerin, nâsirlerin ve muharrirlerin edebî katkılarını incelemiştir. Bu katkılar, hâl tercümeleri ve divanlardan seçilen örnek beyitler aracılığıyla değerlendirilmiştir. Zaman içinde kadının edebiyat alanındaki ve toplumsal yaşam içindeki varoluş mücadelesi, daha kapsamlı biçimde ele alınmıştır. Böylece kadın kimliği, edebî metinlerde toplumsal cinsiyet, dinî, efsânevî ve mitolojik temsiller aracılığıyla çok yönlü biçimde tahlil edilmiştir. Bu çözümlemeler, kadının edebiyattaki varlığını hem kuramsal hem de anlatı düzeyinde ele alarak, tarihsel ve kültürel bağlamda yeniden yorumlanmasına olanak sağlamıştır. Bu makalede amaç, klâsik Türk edebiyatı ekseninde yapılan kadın araştırmalarına katkı sağlayan yayınları bir araya getirmek suretiyle bu çalışmaların hangi bakış açılarıyla ele alındığını tespit etmektir. Bu doğrultuda, 23 araştırmacıya ait toplam 30 akademik yayın incelenmiştir. Eserler içerik, yöntem ve yaklaşım açısından değerlendirilmiş; üç ana başlık altında sınıflandırılmıştır. Bu yöntemle literatürdeki kadın merkezli çalışmalar ön plana çıkarılmış ve yeni araştırmalar için metodolojik bir çerçeve oluşturulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alpay Tekin, Gönül. Leylâ ve Mecnûn/Makaleler. İstanbul: Yeditepe Yayınevi, 2021.
  2. Alpay Tekin, Gönül. Sîmurg’un Kanadı/Mitoloji ve Edebiyat Makaleleri. İstanbul: Yeditepe Yayınevi, 2020.
  3. Arslan, Mehmet. “Kadın Divan Şairlerinde Kadınca Söyleyişler Var Mıdır? (Mihrî Hâtun, Şeref Hanım ve Leylâ Hanım Divanları Bağlamında)”, Türk Dili ve Edebiyatında Kadın Sempozyumu, Bildiriler Kitabı. 116-131. Amasya: 2017.
  4. Barın Akman, Filiz. Batılı Kadın Seyyahların Gözüyle Osmanlı Kadını. İstanbul: Kopernik Kitap, 2017.
  5. Bayram, Yavuz. “Divan Şiirinden Günümüze Aşk Algısı ve Kadın”. Uluslararası Türk Dili ve Edebiyatı Kadın Sempozyumu, Bildiriler Kitabı. 215-230. Amasya: 2017.
  6. Cunbur, Müjgân. Osmânlı Dönemi Türk Kadın Şâirleri. Ankara: Türkkad-Türk Kadınları Kültür Derneği Genel Merkezi Yayını, 2011.
  7. Çakır, Serpil. Osmanlı Kadın Hareketi. İstanbul: Metis Yayınları, 2016.
  8. Çelik, Aysun. “Gülün Bülbül Olduğudur: Osmanlı’nın Kadın Şairleri Üzerine Bir Bibliyografya Denemesi”. Journal of Humanities and Tourism Research 10/1 (2020), 182-212.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Osmanlı Sahası Klasik Türk Edebiyatı

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

25 Ekim 2025

Gönderilme Tarihi

11 Temmuz 2025

Kabul Tarihi

25 Eylül 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Sayı: 23 [GÜZ 2025]

Kaynak Göster

ISNAD
Göllü, Şeyda - Kılıç, Atabey. “Klâsik Türk Edebiyatı Merkezli Yapılan Kadın Araştırmalarına Genel Bir Bakış”. Hikmet - Akademik Edebiyat Dergisi. 23 [GÜZ 2025] (01 Ekim 2025): 733-745. https://doi.org/10.28981/hikmet.1740083.

ULAKBİM-DERGİPARK Bünyesinde Faaliyet Gösteren HİKMET-Akademik Edebiyat Dergisi (Journal Of Academic Literature) 

Türk Dili ve Edebiyatı Alanında Yayımlanan Uluslararası Hakemli Bir Dergidir.