Araştırma Makalesi

P. Fahriye’nin Roman ve Hikâyelerinde Aşkın Tezâhürü

Sayı: 24 [BAHAR 2026] 10 Nisan 2026
PDF İndir
TR EN

P. Fahriye’nin Roman ve Hikâyelerinde Aşkın Tezâhürü

Öz

Tanzimat sonrası Türk edebiyatında kadın yazarlara ev sahipliği yapan başlıca dergilerden biri Hanımlara Mahsus Gazete olmuştur. Bu derginin yazar kadrosu içinde yer alan birbirinden önemli kadın imzaları arasında hakkında çok az bilgiye sahip olduğumuz P. Fahriye de vardır. Burada kendine mahsus bir köşesi de bulunan P. Fahriye, dergide hem küçük romanlar hem de kısa hikayeler yazmıştır. Gazetenin okurlarına ayrı basım olarak da verdiği Dilfikâr romanı, “Madelen”, “Sebat”, “Mağdure”,” Rakibe” “Pakize”, “Nahide” adlarını taşıyan altı hikayesi ile “Hitâb-ı Maderâne” şiiri Hanımlara Mahsus Gazete dergisinde yayımlanmıştır. Tanzimat dönemi kadın edebiyatçıları arasında yer alan P. Fahriye, Fatma Aliye gibi ahlakçı, gelenekçi bir tutuma sahiptir ancak ondan kadının aşk duygusunu evlendikten sonra yaşaması gereken bir duygu olduğu fikriyle ayrılmaktadır. P. Fahriye, aşkı, evlilik öncesinde yaşanan, bireyleri evliliğe hazırlayan ve bu sürecin doğal bir parçası olarak görmektedir. Devrinin yazarları içinde geleneğe yakın, genç kızların çok erken yaşlarda evliliklerine karşı çıkması açısından da çağdaş bir yazardır. Bu çalışmada P. Fahriye’nin Dilfikâr romanı ve beş hikayesi üzerinden aşka bakış açısı ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Dönmez, Erdem. 19. Yüzyıl Türk Romanında Muhafazakarlık. İstanbul: Ötüken Neşriyat, 2022.
  2. Düzgün, Elif Gizem. Bir Aşk Söyleminden Parçalar Işığında Türk Romanına Bakış (1872-1950). Ankara: Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2022.
  3. Gökçek, Fazıl. “Tanzimat Dönemi Roman ve Hikayelerinde Kadın-Erkek İlişkilerinin Düzenlenişi ile ilgili Bazı Tespitler”. Türk Yurdu Dergisi, 20/153-154, (2000), 126-132.
  4. Kanter, Beyhan. Servet-i Fünûn Edebiyatı Romanlarında Aile, Kadın ve Çocuk. Elâzığ: Fırat Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, 2009.
  5. Karaca, Şahika. Türk Edebiyatında Çocuk; Milli Kimlik İnşası 1900-1923. Kesit Yayınları, 2013.
  6. Özcan, Recai. Türk Romanında Aşk (1872-1928), Kırıkkale: Kırıkkale Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, 2008.
  7. P. Fahriye. Dilfikâr. Hanımlara Mahsus Gazete Matbaası, 1901.
  8. P. Fahriye. “Hikâye çantası: Madelen”, Hanımlara Mahsus Hikayeler. Yay. haz. Hüsniye Gülsev Koç. 66-77. İstanbul: Turkuvaz Kitap, 2021.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

10 Nisan 2026

Gönderilme Tarihi

13 Ocak 2026

Kabul Tarihi

9 Mart 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Sayı: 24 [BAHAR 2026]

Kaynak Göster

ISNAD
Esen, Sümeyye - Öztürk, Yakup. “P. Fahriye’nin Roman ve Hikâyelerinde Aşkın Tezâhürü”. Hikmet - Akademik Edebiyat Dergisi. 24 [BAHAR 2026] (01 Nisan 2026): 407-426. https://doi.org/10.28981/hikmet.1863014.

ULAKBİM-DERGİPARK Bünyesinde Faaliyet Gösteren HİKMET-Akademik Edebiyat Dergisi (Journal Of Academic Literature) 

Türk Dili ve Edebiyatı Alanında Yayımlanan Uluslararası Hakemli Bir Dergidir.