Doğumdan sonraki ilk saatlerde başlayan, altı ay boyunca sadece anne sütü ile devam edilen ve güvenli- uygun tamamlayıcı gıdaların sağlanmasıyla iki yıla kadar devam eden emzirme, bebeklerin hayatta kalmasını ve refahını desteklemek için en güçlü uygulamalardan birisidir. Emzirme, sağlıklı büyümeyi ve erken çocukluk dönemlerinin gelişimini de destekler. Emzirmenin başlaması ve devam ettirilmesi açısından bazı olumsuz durumlar bulunmaktadır. Bunlar emzirmede başarısız olmak, doğum şekli, yenidoğan durumu, meme başı problemleri gibi bebeğe veya anneye ait birçok faktör olabileceği gibi zararlı alışkanlıklar, uyku sorunları, sağlık personelinin bakım eksikliği, bulaşıcı hastalıklar ve meme kanseri hastalıklarıdır. Bu derleme ile doğum sonrası dönemde kadınların emzirmeye yönelik bakış açılarını genişletmek, emzirmenin hem anne hem de bebek açısından yararlarını vurgulamak amaçlanmıştır.
Breastfeeding is one of the most powerful practices to support infant survival and well-being, starting in the first hours after birth, continuing exclusively with breast milk for six months, and continuing for up to two years with the provision of safe and appropriate complementary foods. Breastfeeding also promotes healthy growth and early childhood development. There are some unfavourable situations for the initiation and continuation of breastfeeding. These include failure to breastfeed, mode of delivery, newborn status, nipple problems, as well as many factors related to the infant or mother such as harmful habits, sleep problems, lack of care by health personnel, infectious diseases and breast cancer diseases. The aim of this review is to expand women's perspectives on breastfeeding in the postpartum period and to emphasise the benefits of breastfeeding for both mother and baby.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Ekim 2024 |
Gönderilme Tarihi | 2 Mayıs 2023 |
Kabul Tarihi | 28 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
Hitit Medical Journal Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.