Amaç: Hepatomegali ve splenomegali birçok sağlık sorunu nedeniyle bağımsız olarak ortaya çıkabilir. Karaciğer ve dalak boyut ilişkileri ile yaş, kilo, boy ve vücut kitle indeksi henüz ayrıntılı olarak değerlendirilmemiştir. Bu çalışma, Cavalieri prensibini kullanarak sağlıklı bireylerin bilgisayarlı tomografi (BT) görüntülerindeki karaciğer ve dalak hacimlerini hesaplamayı ve orantılı ilişkilerini belirlemeyi amaçlamaktadır.
Gereç ve Yöntem: Karın içi patolojisi olmayan 24 kadın ve 27 erkek 51 bireyde abdominal BT görüntülerinde karaciğer ve dalak hacimleri ölçüldü. Karaciğer ve dalak hacimleri Cavalieri Prensibi'ne dayalı ImageJ yazılımı kullanılarak hesaplandı ve karşılaştırıldı. Deneklerin karaciğer ve dalak hacimleri boy, kilo ve bel çevresiyle ilişkileri de değerlendirildi.
Bulgular: Karaciğer ve dalak hacimleri arasında orta düzeyde anlamlı bir korelasyon bulundu (r=0,523; p<0,01). Erkeklerde karaciğer hacmi ile yaş (r=-0,460; p=0,016) arasında negatif korelasyon, BKİ (r=0,412; p=0,033), kilo (r=0,754; p<0,001), boy (r=0,534; p=0,004) ve göbek çevresi (r=0,708; p<0,001) değerleri arasında pozitif korelasyon bulunurken, kadınlarda bu değişkenler arasında ilişki bulunamamıştır. Erkeklerde dalak hacmi ile vücut ağırlığı (r=0,516; p=0,006) ve göbek çevresi (r=0,606; p= 0,001) arasında pozitif korelasyon bulunurken, kadınlarda dalak hacmi ile diğer değişkenler arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır.
Sonuç: Karaciğer ve dalak hacimleri arasında tespit edilen orta düzeyde korelasyon, bu iki organın yapısal ve işlevsel birlikteliğine işaret etmektedir. Elde edilen veriler, hepatosplenomegali değerlendirmelerinde bireysel ve cinsiyete özgü parametrelerin dikkate alınması gerektiğini göstermektedir.
Anahtar kelimeler: Bilgisayarlı tomografi, cavalieri prensibi, korelasyon, karaciğer, dalak.
Bilgisayarlı tomografi cavalieri prensibi korelasyon karaciğer dalak.
Çalışmamız da Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıbbi Araştırma Etik Kuruluna başvurulmuş ve 12.01.2017, B.30.2.ODM.0.20.08/673 numaralı resmi belge ile tıbbi araştırma etik kurul onayı alınmıştır
Çalışmada herhangi bir kişi, kurum veya kuruluştan maddi destek alınmamıştır.
B.30.2.ODM.0.20.08/673
Objective: Hepatomegaly and splenomegaly can occur independently due to many health problems. The liver and spleen size relationships with age, weight, height and body mass index have not yet been evaluated in detail. This study aims to calculate liver and spleen volumes in computed tomography (CT) images of healthy individuals using the Cavalieri principle and to determine their proportional relationships.
Materials and Methods: Liver and spleen volumes were measured in abdominal CT images of 51 individuals, 24 females and 27 males, without any intra-abdominal pathology. Liver and spleen volumes were calculated and compared using the ImageJ software based on the Cavalieri Principle. The relationships between liver and spleen volumes of the subjects and height, weight and waist circumference were also evaluated.
Results: A moderately significant correlation was found between liver and spleen volumes (r=0.523; p<0.01). In men, there was a negative correlation between liver volume and age (r=-0.460; p=0.016), and a positive correlation between BMI (r=0.412; p=0.033), weight (r=0.754; p<0.001), height (r=0.534; p=0.004) and umbilical circumference (r=0.708; p<0.001), while no relationship was found between these variables in women. In men, there was a positive correlation between spleen volume and body weight (r=0.516; p=0.006) and umbilical circumference (r=0.606; p= 0.001), while in women, no significant relationship was found between spleen volume and other variables.
Conclusion: The moderate correlation between liver and spleen volumes indicates the structural and functional association of these two organs. The data obtained show that individual and gender-specific parameters should be taken into account in the evaluation of hepatosplenomegaly.
Computed tomography cavalieri principle correlation liver spleen.
The current study has been approved by the Ondokuz Mayıs University Medical Research Ethics Committee on 12.01.2017 with the official number B.30.2.ODM.0.20.08/673.
The study did not receive any financial support from any person, institution or organization.
B.30.2.ODM.0.20.08/673
| Birincil Dil | İngilizce |
|---|---|
| Konular | Radyoloji ve Organ Görüntüleme |
| Bölüm | Araştırma Makalesi |
| Yazarlar | |
| Proje Numarası | B.30.2.ODM.0.20.08/673 |
| Gönderilme Tarihi | 13 Mayıs 2025 |
| Kabul Tarihi | 26 Eylül 2025 |
| Yayımlanma Tarihi | 28 Şubat 2026 |
| DOI | https://doi.org/10.52827/hititmedj.1697774 |
| IZ | https://izlik.org/JA44CE96FS |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2026 Cilt: 8 Sayı: 1 |
Hitit Medical Journal Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.