Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Perkütan Kolesistostomi Sonrası Gelişen Akut Atakta Cerrahi ya da 2.kez Perkütan Kolesistostomi Sorunsalı; Olgu Sunumu

Yıl 2020, Cilt: 2 Sayı: ek, 3 - 4, 25.03.2020

Öz

Giriş: Akut kolesistit yaygın görülen ve genellikle acil servise başvuruya neden olan bir hastalıktır.Hastalar arasında heterojenite nedeniyle standart bir tedavi yöntemi yoktur.Temel tedavi yöntemi cerrahidir.Ancak yaşlı riskli hastalarda cerrahiden önce yada cerahiye alternatif olarak perkütan kolesistostomi (PC) uygulanabilir.Perkütan kolesistomi sonrası gelişen akut atakta cerrahi uyguladığımız hastamızı sunduk.

Olgu Sunumu: Hidronefroz ve Renal hücreli karsinom(RCC) nedeniyle bilateral nefrektomi öyküsü olan 56 yaşındaki erkek hasta karın ağrısı nedeniyle acil servise başvurdu.Fizik muanesinde murphy pozitifti. Batın USG’ de safra kesesi hidropik olarak saptandı.Batın tomografisinde ultrason bulgularının yanı sıra batı içi yaygın sıvı gözlendi,perferasyon düşünülmedi.Kreatin değeri 5.5 mg/dl, CRP:225 mg/dl idi.Hastaya 4 hafta önce akut kolesistit nedeniyle perkütan kolesistostomi takılmış, 1 hafta önce de çekilmişti.İkinci kez atak geçiren hasta hospitelize edilerek antibioterapisi başlandı,diyalize alındı.Yatışının 3.gününde antibioterapiye rağmen artan CRP değeri ve fizik muane bulgularında tedricen artış nedeniyle operasyona alındı.Operasyonda safra kesesinin transvers kolonla birleşerek gato oluşturduğu gözlendi.Gato açılarak konvansiyonel kolesistektomi uygulandı.Hasta halen yoğun bakımda takip edilmektedir.

Sonuç: Yaşlı ve yüksek riskli hastalarda laparaskopik kolesistektomi sonrası görülen mortalite oranları %14 ila %46 arasında değişmektedir. Bu nedenle PC yüksek riskli hastalarda köprü tedavisi olarak yada cerrahiye alternatif olarak kullanılabilir.Ancak olgumuzda olduğu gibi perkütan sonrası ikinci kez atak geçirdiğinde;cerrahi yada 2.kez perkütan takılması tartışma konusudur.

Kaynakça

  • a
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Klinik Tıp Bilimleri
Bölüm Türk Hepato Pankreato Bilyer Cerrahi Derneği 7 Mart 2020 Çorum Bölgesel Toplantısı Sözlü Bildirisi
Yazarlar

Mehmet Akif Üstüner Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Mart 2020
Gönderilme Tarihi 7 Mart 2020
Kabul Tarihi 7 Mart 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 2 Sayı: ek

Kaynak Göster

AMA Üstüner MA. Perkütan Kolesistostomi Sonrası Gelişen Akut Atakta Cerrahi ya da 2.kez Perkütan Kolesistostomi Sorunsalı; Olgu Sunumu. Hitit Medical Journal. Mart 2020;2(ek):3-4.