Amaç: Kortikal işitsel ve tatsal merkezlerin birbirleriyle etkileşim içinde olduğu düşünülmektedir. Yapılan çalışmalar müziğin yeme davranışı üzerinde etkili olduğunu göstermiştir. Bu çalışmanın amacı, müzikle geçirilen zamanın yeme davranışı üzerindeki etkisini araştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: Çalışma, randomize kesitsel özelliklere sahiptir. Çalışmaya Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Müzik Bölümünde öğrenim gören 40 gönüllü lisans öğrencisi katılmıştır. Tüm katılımcılara bir anket (müzikle uğraşma süresini değerlendirmek için), Yeme Tutumları Testi (EAT-40) ve Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (STAI) uygulanmıştır. Her katılımcı için beden kitle indeksi (BKİ) hesaplanmıştır.
Bulgular: Katılımcıların 11’inde (%27,5) yeme davranışı bozukluğu (YDB) tespit edilmiştir. EAT-40 puanları, haftalık müzik için harcanan toplam süre (Toplam-T) ile pozitif bir korelasyon göstermiştir (r= 0,413, p<0,01). Ortalama Toplam-T puanı, YDB olan katılımcılarda YDB olmayanlara kıyasla anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (16,45±15,896’ya 6,24±6,418 saat/hafta) (p=0,006). Ayrıca, ortalama haftalık enstrüman çalma süresi (Inst-T) puanı YDB olan katılımcılarda YDB olmayanlara kıyasla anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (5,00±5,254’e 2,72±1,412 saat/hafta) (p=0,036).
Sonuç: Bu çalışma verilerine göre, müzikle uğraşarak geçirilen zaman yemek yeme davranışını olumsuz yönde etkilemektedir.
müzik müzik enstrümanı yeme davranışı yeme davranış bozukluğu
Objective: Cortical auditory and gustatory centers are considered to interact with each other. Studies have shown that music affects eating behavior. The present study aimed to investigate the effect of the time spent on engaging with music on eating behavior.
Material and Method: This is a randomized cross-sectional study. It included 40 volunteering undergraduates enrolled in the Department of Music, Fine Arts Faculty, Yuzuncu Yil University, Van, Turkey. All participants were administered a questionnaire to assess the time spent engaging with music, the Eating Attitudes Test (EAT-40), and the State-Trait Anxiety Inventory (STAI). The body mass index (BMI) was calculated for each participant.
Results: Eating behavior disorder (EBD) was detected in 11 (27.5%) participants. The EAT-40 scores established a positive correlation with the total time spent on music per week (Total-T) (r=0.413, p<0.01). The mean Total-T score was significantly higher in participants with EBD compared to those without EBD (16.45±15.896 vs. 6.24±6.418 h/week) (p=0.006). Furthermore, the mean score for the time spent playing a musical instrument per week (Inst-T) was significantly higher in participants with EBD compared to those without EBD (5.00±5.254 vs. 2.72±1.412 h/week) (p=0.036).
Conclusion: According to the data from this study, the time spent engaging with music increases eating behavior negatively.
eating behavior eating behavior disorder music musical instrument
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Psikiyatri |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Ekim 2023 |
Gönderilme Tarihi | 9 Ağustos 2023 |
Kabul Tarihi | 2 Eylül 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 5 Sayı: 3 |
Hitit Medical Journal Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.