Amaç: H. pylori eradikasyonunda birçok faktörün rol oynadığı bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı H. pylori'nin eradikasyon başarısına 25(OH) D vitamininin etkisini araştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya Gastroenteroloji Polikliniğine en az 6 aydır devam eden dispeptik yakınmalarla başvuran 18-85 yaş arası 237 hasta dahil edildi. Hastalar 25(OH) vitamin D düzeyine göre >20ng/ml ve <20ng/ml olmak üzere iki gruptan ayrıldı. Hp eradikasyonu için hastalara gemifloksasin 320 mg 1x1 , amoksisilin 1 gr 2x1 ve rabeprazol 40 mg 1x1 tedavileri verildi. Tedaviden 1 ay sonra Hp'nin eradike edilip edilmediğinin tespiti için dışkı incelemesi yapıldı. D vitamini seviyesi yüksek ve düşük olan gruplar arasında eradikasyon oranları karşılaştırıldı.
Bulgular: Hastaların 139'u (%58,6) kadın, 98'i (%41,4) erkekti ve ortalama yaşları 40,9±14,1 (18-72 yaş arası) idi. D vitamini düzeyi ortalama 16,3±8,4 (3-42) olarak saptandı. 211 (%89,0) hastada yetersiz düzeyde görülmüştür. Gruplar arası D vitamini düzeyleri karşılaştırıldığında, Hp eradikasyonu yapılan grupta D vitamini düzeyi 16,8±8,5, Hp eradikasyonu yapılmayan grupta ise 12,7±6,5 olarak belirlendi.İki grup arasındaki fark istatistiki olarak anlamlı bulundu (p=0,018).
Sonuç: Hp eradikasyon tedavisi öncesinde, eradikasyonun etkinliğini etkileyen D vitamini düzeylerinin optimum düzeyde tutulması önemlidir.
-
Objective: Many factors are known to play a role in the eradication of Helicobacter pylori (Hp). The aim of this study is to investigate the effect of 25(OH) vitamin D levels on the success of H. pylori eradication.
Material and Method: This retrospective study included 237 patients, aged 18-85 years, who presented at the Gastroenterology Polyclinic with dyspeptic complaints which had been ongoing for at least 6 months. Patients were divided into two groups according to their 25(OH) vitamin D level as >20ng/ml and <20ng/ml. For Hp eradication, the patients were administered treatment of 1x1 320 mg gemifloxacin, 2x1 1 gr amoxicillin, and 1 x1 40 mg rabeprazole. After 1 month of treatment, faecal examination was made to determine whether or not Hp was eradicated. The eradication rates were compared between the groups with high and low level 25(OH) vitamin D.
Results: The patients comprised 139 (58.6%) females and 98 (41.4%) males with a mean age of 40.9±14.1 years (range, 18-72 years). The 25(OH) vitamin D level was determined as mean 16.3±8.4 ng/mL (range, 3-42) in the whole sample, with an insufficient level seen in 211(89.0%) patients. In the comparison of 25(OH) vitamin D levels between the groups, the 25(OH) vitamin D level was determined to be 16.8±8.5 in the group with Hp eradication and 12.7±6.5 in the group without Hp eradication. The difference between the two groups was found to be statistically significant (p= 0.018).
Conclusion: Before H pylori eradication treatment, it is important to maintain optimal levels of 25(OH) vitamin D, which has an effect on the effectiveness of eradication.
none
-
none
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gastroenteroloji ve Hepatoloji |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Yayımlanma Tarihi | 26 Şubat 2024 |
Gönderilme Tarihi | 25 Temmuz 2023 |
Kabul Tarihi | 26 Ekim 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 6 Sayı: 1 |
Hitit Medical Journal Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.