Araştırma Makalesi

MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTELERİ MEZUNLARININ SİSTEM VE TEKNOLOJİ BECERİLERİNİN YÖNETİCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ (ÇORUM ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ÖRNEĞİ)

Cilt: 3 Sayı: 1-2 28 Mart 2014
  • Mustafa Kalay
  • Bülent Bostan
PDF İndir
TR EN

MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTELERİ MEZUNLARININ SİSTEM VE TEKNOLOJİ BECERİLERİNİN YÖNETİCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ (ÇORUM ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ÖRNEĞİ)

Öz

Mesleki ve Teknik Eğitim Fakültelerinin başlangıçta kuruluş amacının ilgili alanlar da öğretmen ihtiyacını karşılamaktı. Ancak son yıllarda yapılan öğretmen atamalarında kendilerine yer bulamayan Mesleki ve Teknik Eğitim Fakülteleri mezunları sanayiye yönelmiştir. Mesleki ve Teknik Eğitim Fakülteleri mezunlarının istihdam edilebilirlik açısından önemli olan Sistem ve Teknoloji Becerilerine işveren görüşlerine göre ne oranda sahip olduklarının belirlenmesi gündeme gelmiştir.

            Bu araştırmada, Mesleki ve Teknik Eğitim Fakültelerinden mezun olanların Sistem ve Teknoloji Becerilerinin işveren görüşlerine göre değerlendirilmesi yapılmıştır. Çorum Organize Sanayi Bölgesinden 40 firma yöneticisine anket yapılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin normal dağılım gösterip göstermediğine Kolmogorov Smirnov testi ile bakılmıştır. Nitel değişkenler arasındaki bağımsızlığın belirlenmesinde Ki-Kare analizinin Exact ve Monte Carlo yöntemlerinden yararlanılmıştır. P<0.05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir.

            Çorum’daki yöneticilerin Mesleki ve Teknik Eğitim Fakültelerinden mezun olmuş çalışanlarının “Alternatif Sistem Geliştirme” becerilerini yetersiz buldukları görülmüştür. Araştırmaya katılan yöneticilerin Mesleki ve Teknik Eğitim Fakültelerinden mezun olmuş çalışanlarının Sistem ve Teknoloji Becerilerinden bazı yeterliliklerine verdikleri cevaplarda “Yaşları” ve “Eğitim Düzeylerine” bağlı olarak istatistiksel bakımdan anlamlı farklar görülmüştür.

             Bu araştırma Mayıs 2010 tarihinde Çorum Organize Sanayi Bölgesinde bulunan ve Mesleki ve Teknik Eğitim Fakültelerinden mezun olmuş çalışanları olan firma yöneticilerini kapsamaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. KURNAZ, Işıl. (2007), İstihdam Edilebilirliğin Önemi Açısından Eğitim-İstihdam İlişkisi ve Ankara Bölge İmalat Sanayi Uygulaması, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  2. KALAY, Mustafa. (2010), Mesleki ve Teknik Eğitim Fakültesi Mezunlarının İstihdam Edilebilirlik Becerilerinin İşveren Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  3. SARIHAN, Halime İ. (1998), Teknoloji Yönetimi, Desnet Basım, Kocaeli.
  4. MAHİROĞLU, A. (1996), Teknik Eğitim Fakültesi Mezunlarını İzleme Araştırması, Milli Eğitim Basımevi, Ankara.
  5. AKGÜL, A. (2005), SPSS'te İşletme Yönetimi Uygulamaları, Mustafa Kitabevi, Ankara.
  6. AKPINAR, B. (2005), “Teknik Öğretmen Yetiştirme Sorunu ve Teknik Eğitim Fakültelerinin Geleceği”, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, C. 1, S. 25, ss. 259-274.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Mustafa Kalay Bu kişi benim

Bülent Bostan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

28 Mart 2014

Gönderilme Tarihi

28 Mart 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2010 Cilt: 3 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA
Kalay, M., & Bostan, B. (2014). MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTELERİ MEZUNLARININ SİSTEM VE TEKNOLOJİ BECERİLERİNİN YÖNETİCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ (ÇORUM ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ÖRNEĞİ). Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3(1-2), 1-21. https://izlik.org/JA57RC95DB
AMA
1.Kalay M, Bostan B. MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTELERİ MEZUNLARININ SİSTEM VE TEKNOLOJİ BECERİLERİNİN YÖNETİCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ (ÇORUM ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ÖRNEĞİ). hititsosbil. 2014;3(1-2):1-21. https://izlik.org/JA57RC95DB
Chicago
Kalay, Mustafa, ve Bülent Bostan. 2014. “MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTELERİ MEZUNLARININ SİSTEM VE TEKNOLOJİ BECERİLERİNİN YÖNETİCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ (ÇORUM ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ÖRNEĞİ)”. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 3 (1-2): 1-21. https://izlik.org/JA57RC95DB.
EndNote
Kalay M, Bostan B (01 Mart 2014) MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTELERİ MEZUNLARININ SİSTEM VE TEKNOLOJİ BECERİLERİNİN YÖNETİCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ (ÇORUM ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ÖRNEĞİ). Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 3 1-2 1–21.
IEEE
[1]M. Kalay ve B. Bostan, “MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTELERİ MEZUNLARININ SİSTEM VE TEKNOLOJİ BECERİLERİNİN YÖNETİCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ (ÇORUM ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ÖRNEĞİ)”, hititsosbil, c. 3, sy 1-2, ss. 1–21, Mar. 2014, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57RC95DB
ISNAD
Kalay, Mustafa - Bostan, Bülent. “MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTELERİ MEZUNLARININ SİSTEM VE TEKNOLOJİ BECERİLERİNİN YÖNETİCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ (ÇORUM ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ÖRNEĞİ)”. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 3/1-2 (01 Mart 2014): 1-21. https://izlik.org/JA57RC95DB.
JAMA
1.Kalay M, Bostan B. MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTELERİ MEZUNLARININ SİSTEM VE TEKNOLOJİ BECERİLERİNİN YÖNETİCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ (ÇORUM ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ÖRNEĞİ). hititsosbil. 2014;3:1–21.
MLA
Kalay, Mustafa, ve Bülent Bostan. “MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTELERİ MEZUNLARININ SİSTEM VE TEKNOLOJİ BECERİLERİNİN YÖNETİCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ (ÇORUM ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ÖRNEĞİ)”. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 3, sy 1-2, Mart 2014, ss. 1-21, https://izlik.org/JA57RC95DB.
Vancouver
1.Mustafa Kalay, Bülent Bostan. MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTELERİ MEZUNLARININ SİSTEM VE TEKNOLOJİ BECERİLERİNİN YÖNETİCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ (ÇORUM ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ÖRNEĞİ). hititsosbil [Internet]. 01 Mart 2014;3(1-2):1-21. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57RC95DB