TÜKETİCİ YENİLİKÇİLİĞİNİN, ÖZ SAYGI VE SOSYAL KİMLİK BOYUTLARI TEMELİNDE İNCELENMESİ: İTALYA VE TÜRKİYE ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
Öz
Tüketici yenilikçiliği, satın alma davranışlarını açıklamakta pazarlama iletişimi çalışmalarında önemini arttıran bir alandır. İşletmelerin tüketicilerin yenilik beklentisini karşılaması, hangi tüketicinin yeniliklere daha açık olduğu, bu eğilimin nelerden etkilendiği ve tüketiciler arasında yeniliklerin yayılımı gibi konular son yılların önemli çalışma alanlarını oluşturmuştur. Tüketici yenilikçiliğinin açıklanmasında sosyal ve psikolojik faktörler önemli bir paya sahiptir. Bireyin sosyal kimlik ihtiyacı ve özsaygısını arttırma çabası, tüketici yenilikçiliği ile ilişkisi bağlamında değerlendirilebilir. Bu çalışma kapsamında tüketici yenilikçiliğinin sosyal kimlik ve özsaygı kavramlarıyla ilişkisi Türkiye ve İtalya’da üniversite öğrencilerine uygulanan betimsel bir anket çalışmasıyla incelenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, tüketici yenilikçiliğinin her iki kitlede de bir sosyal kimlik unsuru olarak algılandığı görülürken, Türkiye örnekleminde tüketici yenilikçiliği daha önemli bir sosyal kimlik fonksiyonu olduğu bulunmuştur. Ancak her iki örneklemde de öz saygı ve tüketicinin yenilikçi davranışı arasında bir ilişki gözlemlenmemiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- ANDERSON, J.C. & GERBING, D.W. (1988), “Structural Equation Modeling in Practice: A Review and Recommended Two-Step Approach”. Psychological Bulletin, 103(3), ss. 411-423.
- AYDIN, S., (2009), “Kişisel Ve Ürün Temelli Yenilikçilik: Cep Telefonu Kullanıcıları Üzerine Ampirik Bir Uygulama”, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 10(2), ss.188-203.
- BABIN, B. J., DARDEN, W. R. & GRIFFIN, M. (1994), “Work and/or Fun: Measuring Hedonic and Utilitarian Shopping Value”, Journal of Consumer Research, 20(4), ss.644-656.
- BAHAR, Z., BEŞER, A., GÖRDES, Z., ERSİN, F. & KISSAL, A., (2008), “Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği 2’nin Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması”, C.Ü.Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 12(1), ss.1-13.
- BARTELS, J., & ONWEZEN, M. C. (2014), “Consumers' willingness to buy products with environmental and ethical claims: the roles of social representations and social identity”, International Journal of Consumer Studies, 38(1), ss.82-89.
- BARTLETT, M.S. (1950), “Tests of Significance in Factor Analysis”, British Journal of Statistical Psychology, 3(2), ss. 77-85.
- BERGAMI, M. & BAGOZZI, R.P. (2000), “Self-categorization, affective com- mitment and group self-esteem as distinct aspects of social identity in the organization”, British Journal of Social Psychology, 39, ss. 555–577.
- BRISLIN, R.W. (1970), “Back-Translation for Cross-Cultural Research”, Journal of Cross-Cultural Psychology, 1(3), ss. 185-216.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
17 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi
6 Nisan 2017
Kabul Tarihi
4 Ekim 2017
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Cilt: 10 Sayı: 2
Cited By
Mitin Dünyevileştirilerek Yeniden Üretilmesi ve Huizinga’da Kültürün Olumsallığı Bağlamında Klaus (2019)
SineFilozofi
https://doi.org/10.31122/sinefilozofi.1200512Tüketici Uzmanlığının ve Sosyal Kimlik Fonksiyonunun Tüketici Yenilikçiliği Üzerindeki Etkisi: Bir Üniversitede Araştırma
Girişimcilik İnovasyon ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.31006/gipad.1762307